Parodoje – tapybos susidūrimas su teatru

Nacionaliniame Kauno dramos teatre veikia Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Tapybos katedros paroda "Žiūrėti Matyti Regėti", kurioje užfiksuoti spektaklių apmąstymai, personažų-aktorių portretai.

Ši paroda vainikuoja tapybos susidūrimą su teatru. Rudens semestro metu VDA Kauno fakulteto bakalaurantai tapytojai: Medeinė Revuckaitė, Evelina Eigelytė, Samanta Augutė, Tomas Stanaitis, Aira Urbonavičiūtė, Gerda Malinauskaitė, Ruta Velykytė, Daiva Tankevičienė – lankė spektaklius ("Mechaninė širdis", "Palata" ir kt.). Studentai matė ne tik reprezentacinius scenos įvykius, bet ir pabuvojo užkulisiuose, braidžiojo po klaidžius teatro labirintus ir tapė savo įspūdžius ne studijose, o pačiame Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Šių netradicinių kūrybinių dirbtuvių pradžioje buvo galvojama apie teatre dirbančių aktorių portretus kaip simbolinę viso teatro išraišką ir variklį. Tai buvo iššūkis studentams, nes portreto žanras jaunam kūrėjui spendžia laiko žabangas, priverčia jį ilgai galvoti, ką pasirinkti prezentacijai – personažą ar žmogų, turintį paslaptingą profesiją? Todėl staigus ir greitas priėjimas prie paveikslo (darbai sukurti maždaug per mėnesį) daugumai šios parodos dalyvių padiktavo kitą ne mažiau įtaigią temą – tapybiškai kalbėti ir pristatyti teatro aplinką, jo interjerus ir erdves, pamatyto spektaklio mizansceną. Aktorių ar jų kostiumų figūros taip pat įsiliejo į bendrą tematiką.

Jaunųjų parodos dalyvių ir jų dėstytojos tapybos kūriniai labai skirtingi. Tai primena žiūrovų, ilgėliau užsilikusių po gero spektaklio, apmąstymus ar pokalbius tarpusavyje. Šį kartą apmąstymai vizualizuojami ir tokia forma leidžia kiekvienam lankytojui išgirsti pasklidusias refleksijas iš magiškos teatro erdvės.

Parodos dalyviai: VDA Kauno fakulteto Tapybos katedros IV kurso studentai Medeinė Revuckaitė, Evelina Eigelytė, Samanta Augutė, Tomas Stanaitis, Aira Urbonavičiūtė, Gerda Malinauskaitė, Ruta Velykytė, Daiva Tankevičienė ir Tapybos katedros vedėja doc. Aušra Vaitkūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių