Paroda POST galerijoje – neįprasta ir šiuolaikinio meno gerbėjams

Paskutinę šių metų parodą pristato POST galerija Kaune. Tai – vienos žinomiausių lietuvių šiuolaikinio meno atstovių, Eglės Rakauskaitės, naujausi darbai.

Galerijoje POST paroda – neįprasta ir šiuolaikinio meno gerbėjams. Be pavadinimo ir anotacijų pasitinkančioje erdvėje rodomas naujausias E. Rakauskaitės vaizdo darbas, kuriame – Kauno marių peizažo fone pati save nufilmavusi menininkė. Jos kuriamas peizažas pridengiamas rūku, papildomas lūžtančio ledo garsais, pilnėjančiu mėnuliu.

Tik vaizdo menininkei pasirodė per maža, todėl jį papildė neįprasta – kvapų – ekspozicija, provokuodama lankytojus atspėti pagal šešių spalvų skalę išdėliotus atsitiktinius kvapus.

„Tuo kvapu aš apnuoginu žiūrovą, ir pats žiūrovas tampa kaip ir meno kūriniu, nes visi kvapai yra permatomi skysčiai, jie neturi spalvos, neturi pavadinimo. Sąmoningai siekiu to atradimo džiaugsmo“, – sako menininkė.

„Galerijoje pirmą kartą meno pavidalu atėjo kvapas, tai irgi yra šioks toks naujas žanras. Apskritai Eglės kūryba – tokia efemeriška, kalbant apie daugelį jos kūrinių“, – teigia POST galerijos direktorius Andrius Pukis.

Už kadro likę kvapai menininkę kurti masina ne pirmą kartą. Jos nykstanti jazmino žiedlapių suknelė, tirpūs šokoladiniai krucifiksai, medaus ar taukų klampumas šiuolaikinio meno gerbėjams žinomi iš anksčiau. Tuo metu naujausiame darbe autorė atsisako sau įprasto formato – kvapų nesieja su daiktais, jiems parinkta spalva ir visa tai pateikta veidrodiniame atspindyje.

„Eglės Rakauskaitės kvapai yra šansai, tokie išbloškiantys, suteikiantys kitokias asociacijas. Mes galime nesutikti su jos pasiūlytomis asociacijomis, nei su spalvomis, nei su atsispindinčiais veidais. Galima perdėlioti ir namuose pasidaryti kitaip, bet meno paskirtis ir yra pasiūlyti kitą galimybę“, – tikina filosofas prof. Gintautas Mažeikis.

Paroda POST galerijoje veiks iki sausio 9 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių