Paroda, atskleidžianti dvarininkų indėlį laisvės kovose

Minint Valstybės dieną, Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune atidaryta paroda „Dvarų relikvijos pasakoja… Nuo kovų iki kovų“. 

Ši paroda – projekto „Lietuvos muziejų kelias" dalis, kuris šiemet kviečia gilintis dvarus ir jų istoriją. Ji atidaryta tamsoje spingsint keliems žibintams. Taip muziejininkai parodos lankytojus bandė perkelti į pristatomą laikotarpį – XIX a. pr.-XX a. pr.

„Parodą galima apžiūrėti dviem būdais: prie elektros apšvietimo arba pasišviečiant žibalinėmis lempomis. Tiesa, tai – tik žibalinės lempos imitacija“, –  sakė parodą pristatęs muziejininkas Matas Toliušis.

Parodoje pristatomi keturi svarbūs politiniai laikotarpiai: 1830-1831 m. ir 1863-1864 m. sukilimus, 1904 m. tautinio atgimimo ir 1918-1923 m. Nepriklausomybės kovų.

„Siekiame atskleisti dvarų misiją šiais istoriniais laikotarpiais, dvarininkų indėlį laisvės kovose. Dvarai visada buvo visuotinės savimonės telkimosi centrai ir juose prasidėdavo svarbios valstybei permainos. Dvarų aplinkoje koncentruodavosi ne tik kultūrinis, bet ir ekonominis, politinis, socialinis ir karinis gyvenimas. Parodoje akcentuojame karinį dvarų aspektą“, – pabrėžė muziejininkas.

Eksponuojami ginklai, istoriniai dokumentai, buities daiktai. Ekspozicijų salės centre – keturi manekenai su skirtingus istorinius laikotarpius atitinkančiais rūbais. Įspūdingiausias – su rekonstruota 1830–1831 m. Mirtininkų legiono karininko uniforma, puošta siuvinėtomis kaukolėmis.

„Šį legioną sudarė šeimas praradę žmonės – jie neturėjo, ką prarasti“, – apie kaukolių kilmę ant uniformos užsiminė M.Toliušis.

Liepos 6 d. šią parodą, kaip ir kitas muziejaus ekspozicijas, galima apžiūrėti nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
per tokius laisves kovotojus ir ju nesazininguma tarpusAvio pestynes lietuva prarado valstybinguma zmones buvo paversti baudziauninkais geda lietuvos bajoram ir visai ju veisliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių