Papildytos muziejaus kolekcijos – naujos jo galimybės

Kaune atidaroma Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus paroda "Naujai įgyti kūriniai 2011–2016", kurie iš privačių kolekcijų, antikvariatų, aukcionų išėjo į ekspozicijų sales.

Kūrinių likimų metamorfozė

"Aš čia, – pasigirdo žvalus Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus Osvaldo Daugelio balsas iš už įspūdingos popierių šūsnies ant jo darbo stalo. – Ne, čia ne vien dėl šios parodos susikaupė tiek popierių. Jie tik byloja, kad aš nuolat gyvenu parodomis." Humoro nestokojančio muziejaus vadovo galva pakilo virš įvairių dokumentų kaugių. Netrukus jis noriai vedžiojo smalsuolius po baigiamas ruošti parodos ekspozicijas, pakeliui atsakydamas į klausimus.

Į klausimą, kodėl toks mįslingas parodos pavadinimas – TIXE, O.Daugelis atsakė: "Laikas tiksi, nusinešdamas į nebūtį dalį mūsų istorijos, kuri įgauna naują gyvenimą muziejuose. Pasitelkus veidrodį, galima iššifruoti parodos pavadinimą TIXE į EXIT, tai reiškia IŠĖJIMĄ – daiktų išėjimą iš privačių kolekcijų, namų, antikvariatų, aukcionų į muziejaus ekspozicijų sales."

Dvyliktoji paroda

Ekspozicijos pradžioje į akis pirmiausia krito iš Arvydo Brazdžiūno-Dusės darbų kolekcijos išėjęs didžiulis, gal šiek tiek siurrealistiškas ir mįslingas paveikslas "Damos". Jame dažni muziejaus lankytojai atpažins ne vieną čia dirbančią merginą ar moterį, aprengtą praėjusios epochos drabužiais.

Dailiose parodos retro stiliaus spintose – stiklinėse virtinose gausu porceliano, stiklo, keramikos dirbinių, ant sienų – įvairių tapybos stilių, įvairia technika atliktų tapybos darbų. Po 24 metų pertraukos, t.y. nuo 2014-ųjų, pagaliau gavome lėšų šiuolaikinio meno kūriniams įsigyti. Todėl ši sritis nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje buvo apleista, kolekcijos fragmentiškos, neatspindinčios realios meno situacijos, nes tik sovietmečiu buvo įsigalėjusi praktika iš kiekvienos reikšmingesnės parodos pirkti geriausius to meto kūrinius. Tokiu būdu buvo suformuota labai rimta Kauno dailininkų darbų kolekcija. Dabar prireiks ne vienų metų, kad atkurtume tai, ko negalėjome įsigyti paskutiniais dešimtmečiais", – kalbėjo O.Daugelis, eidamas per šiuolaikinio meno darbams skirtą salę.

Neregėtas M.K.Čiurlionio kūrinys

Į klausimą, kada buvo surengta pirmoji tokio pobūdžio paroda, muziejaus direktorius atsakė: "1973 m. Šiandien atidaroma paroda yra dvyliktoji. Joje pristatome vertingiausius ir įdomiausius eksponatus, patekusius į muziejaus rinkinius 2011–2016 m. Joje galima pamatyti ir neregėtą M.K.Čiurlionio darbą, ir elegantiškų baldų, sukurtų XIX a. pabaigoje–XX a. pirmoje pusėje, ir išsaugotą tarpukario laikų muilo gabalėlį ar saldainio popierėlį, archyvines nuotraukas, menininkų laiškus, naiviai liaudies menininkių siuvinėtų kilimėlių ar šiuolaikinių Lietuvos bei išeivijos menininkų kūrinius", – vardijo O.Daugelis.

Parodos eksponatų įvairovė kalba apie tai, kad muziejus renka kūrinius pagal skirtingas temas, kurias vėliau atskleidžia specializuotose parodose ir ekspozicijose, tačiau pagrindinės muziejaus temos, kaip pabrėžė O.Daugelis, yra M.K.Čiurlionio kūryba ir tarpukario Lietuvos menas.

Pusė milijono eksponatų

"Muziejaus rinkiniuose šiuo metu saugoma beveik pusė milijono įvairiausių eksponatų. Šioje parodoje galima sužinoti, pavyzdžiui, kokiais keliais eksponatai pateko į muziejų – buvo aptikti antikvariatuose ar už valstybės bei muziejaus bičiulių paaukotas lėšas, ar padovanoti mecenatų. Beje, mums patys autoriai dovanoja savo darbus. Muziejų kartais pasiekia mirusių menininkų palikimai.

Pats muziejus kiekvienais metais skiria po 8000–9000 eurų eksponatams įsigyti, kitas lėšas gauna iš Kultūros tarybos ar rėmėjų. Beveik trečdalis visų įgytų kūrinių yra dovanoti muziejui. Daug minėtos informacijos yra prie kiekvieno eksponato. Beje, įsigytų kūrinių likimas muziejuje yra skirtingas: vieni išėjo į parodą, kiti guli saugyklose ir laukia savo teminės eilės, o dar kiti tampa tyrimų objektais, patenka į knygų puslapius ar keliauja į restauratorių rankas ir tokiu būdu rengiasi būsimam išėjimui į viešumą", – aiškino pašnekovas.


KAS: paroda "Naujai įgyti kūriniai 2011–2016".

KUR: Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, V.Putvinskio g. 55.

KADA: kovo 31 d. 17 val. Veiks iki gegužės 2 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių