Pagarbos gestai Dievui ir jaunimui

  • Teksto dydis:

Artimiausi Pažaislio muzikos festivalio koncertai puikiai reprezentuoja viso festivalio programos įvairovę. Joje puikiai dera sakralumas ir politinis kultūrinis, euroentuziazmo sklidinas projektas – demokratiškiausias pasaulyje orkestras.

Dievui ir muzikai

Rugpjūčio 15 d. Pažaislio vienuolyne vyks tradicinis, kiekvienais metais minias žmonių pritraukiantis Pažaislio muzikos festivalio renginys – "Žolinės atlaidai Pažaislyje". Jau nemažai metų Pažaislio muzikos festivalis kartu su Lietuvos Švento Kazimiero seserų kongregacija kviečia visą kauniečių ir miesto svečių bendruomenę drauge švęsti Žolinę – Šv.Mergelės Marijos dangun ėmimo šventę. Kaip jau tapo įprasta, Žolinės atlaidai Pažaislyje vyks giedant Kauno valstybiniam chorui, kurio meno vadovas ir vyr. dirigentas yra profesorius Petras Bingelis.

Žolinė – nuo seno žinoma kaip susitikimo su draugais ir giminėmis, svečiavimosi metas. Tarp senųjų dzūkų dar gyvas posakis "Neataisi par Žolinį – liksi biednas", todėl rugpjūčio 15-ąją visi, mylintys išmintingą Dievo žodį ir muziką, kviečiami apsilankyti Pažaislio vienuolyne, kur Mišių metu ir po jų skambės Kauno valstybinio choro atliekami kūriniai iš sakralinės muzikos lobyno. Koncertui diriguos maestro P.Bingelis.

ES kultūros flagmanas

Rugpjūčio 16 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje Pažaislio muzikos festivalio kvietimu į Lietuvą atvykstantis ES jaunimo orkestras pažers gausybę muzikinių perlų, kurie praskaidrins nuotaiką kiekvienam šio koncerto klausytojui.

Visų ES šalių atstovus vienijantis muzikos kolektyvas savo istoriją skaičiuoja jau daugiau nei keturis dešimtmečius. Jam vadovavo tokios muzikos pasaulio garsenybės kaip Claudio Abbado, Bernardas Haitinkas, Vladimiras Ashkenazy, o spaudos puslapiai po kolektyvo pasirodymų ne kartą mirgėjo tokio pobūdžio atsiliepimais: "Tai orkestras, pasižymintis užburiančia, įtraukiančia atlikimo maniera, alsuojančia nevaržoma energija, aštriu kaip lazerio spindulys susikaupimu ir kolektyviškumo jausmu."

Šiuo metu kolektyvo meno vadovas yra iš Rusijos kilęs dirigentas Vasily Petrenka, taip pat vadovaujantis Karališkajam Liverpulio ir Oslo filharmonijos orkestrams. Greta orkestro, kuriam koncerto metu diriguos jo meno vadovas, girdėsime talentingą solistą švedų trombonininką Christianą Lindbergą.

Koncerto metu skambės nuostabiausi kūriniai iš vieno garsiausių visų laikų danų kompozitoriaus Carlo Nielseno, suomių romantizmo genijaus Jeano Sibelius bei Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybinio palikimo, taip pat – trombonininko Ch.Lindbergo autorinės kompozicijos.

ES jaunimo orkestras 1976 m. buvo įkurtas Tarptautinio Didžiosios Britanijos jaunimo fondo vadovo Lionelio Bryerio ir generalinio sekretoriaus Joyo Bryerio iniciatyva. Kolektyvo sukūrimo idėja – europietiškojo bendradarbiavimo idealą reprezentuojantis orkestras, skatinantis socialinį tarpusavio supratimą ir taiką tarp visų Europos tautų. Orkestras turi ir edukacinį tikslą – kelti jaunųjų orkestrantų profesionalumą ir meistriškumo lygį.

Nuo pat įkūrimo orkestrą remia Europos Parlamentas (EP) ir Europos Komisija, suteikdami kolektyvui tiek finansinę paspirtį, tiek politinį palaikymą. Orkestro garbės prezidentas yra EP vadovas, o jo garbės globėjais laikomi visų ES šalių vadovai ir ministrai pirmininkai.

Kolektyvo sudėtis unikali net dėl keleto priežasčių – tai vienintelis pasaulio orkestras, kurio nariai renkami balsavimu parlamente, tarp orkestrantų privalo būti visų 28 ES valstybių atstovai. Orkestrui dirigavo tokios muzikos pasaulio įžymybės kaip Danielis Barenboimas, Leonardas Bernsteinas, Seras Colinas Davis, Herbertas von Karajanas, Mstislavas Rostropovičius, Claudio Abbado, Vladimiras Ashkenazy, Bernardas Haitinkas ir kiti.

Kolektyvo koncertai skambėjo kone visose didžiosiose pasaulio koncertų salėse, prestižiniuose festivaliuose, daugiau nei dviejų šimtų orkestro gastrolių kelioniniai maršrutai driekiasi per keturis pasaulio žemynus.

Trombono misionierius

Bene ryškiausiai trombonininko Ch.Lindbergo talentą ir kūrybinį potencialą apibūdina jo prestižinėse įrašų kompanijose išleistų solinių albumų skaičius – daugiau nei šešiasdešimt.

Trombono misionieriumi vadinamo atlikėjo karjerą žymi ir 82 specialiai jam sukurti šiuolaikinių kompozitorių kūriniai, tarp kurių – vieno žinomiausių švedų muzikos pasaulio atstovo Jano Sandströmo pavardė.

Neapsiribodamas vien atlikėjo veikla, Ch.Lindbergas ir pats kuria muziką bei diriguoja orkestrams. Muzikanto kelią pradėjęs nuo grojimo trimitu, būdamas septyniolikos jis pasuko trombonininko karjeros laiptais, baigė Karališkąją Švedijos muzikos akademiją, tobulinosi meistriškumo kursuose ir pasirinko nelengvą trombonininko solisto kelią. Šiuo metu jis ypač pageidaujamas ir vertinamas solistas, vienas geriausių šiuolaikinės trombono muzikos atlikėjų, kuriam daugelis kolegų dėkingi už išpopuliarėjusį koncertų trombonui solo repertuarą.


Kas? Žolinės atlaidai Pažaislyje.

Kur? Pažaislio vienuolyne

Kada? Rugpjūčio 15 d. 15 val.

 

Kas? Koncertas "Europos talentai".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Rugpjūčio 16 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, pagarbinkim Dievą Perkūną!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių