Operetės festivalyje – naujos erdvės, žanrai ir veidai

Festivalio "Operetė Kauno pilyje" organizatoriai nesiliauja stebinę polėkiu ir entuziazmu. Šiemet tradicinė operetės šventė prasidės gerokai anksčiau nei įprastai ir vyks naujose erdvėse.

Festivalio "Operetė Kauno pilyje" organizatoriai nesiliauja stebinę polėkiu ir entuziazmu. Šiemet tradicinė operetės šventė prasidės gerokai anksčiau nei įprastai ir vyks naujose erdvėse.

Daugiau naujų vardų

Prieš trylika metų Kauno valstybinio muzikinio teatro grimo kambaryje gimusi idėja rengti tarptautinį operetės festivalį ne tik neužgeso, bet metams bėgant tik intensyvėjo, o renginio organizatoriai sau kėlė vis aukštesnę kartelę.

"Baritonų Trio" nariai Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra, Benjaminas Želvys ir Kauno operetės gerbėjų klubo vadovė Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė nestokoja minčių ir sumanymų. Renginys, be kurio kauniečiai nebeįsivaizduoja vasaros, šiemet stebins geografine įvairove, renginių mastu ir gausa.

XIII festivalio programoje – popietės su Johano Strausso muzika, operetės ir miuziklo vakaras prie Kauno pilies ir vienas didžiausių renginių – Vaidos Striaupaitės-Beinarienės bei Sauliaus Šiaučiulio dviejų veiksmų opera "Mindaugo Lietuva".

Daugiau naujų vardų

"Norime, jog festivalis būtų tramplinas jauniems žmonėms į didelę sceną, kad galėtų prisistatyti Lietuvoje", – anot L.Kuzmickaitės-Milašienės, popietės su J.Strausso muzika Gelgaudiškio dvare, Birštono savivaldybės aikštėje ir Bistrampolio dvare atliks ne tik pramoginę, bet ir edukacinę misiją. Į koncerto programą norima įtraukti kuo daugiau jaunų atlikėjų, tad neatsitiktinai jame gros Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras (vadovas ir dirigentas Robertas Bliškevičius), dainuos jauni solistai Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, Nelė Kovalenkaitė, Andrejus Apšega, Aurimas Raulinavičius.

"Norime, kad juos matytų daugiau žmonių. Juk kai buvome jauni, taip pat norėjome kuo daugiau pasirodyti. Jaunas žmogus nori kuo daugiau duoti, atskleisti. Žiūrovas turėtų labai susidomėti šiuo koncertu todėl, kad šie pirmo atlikėjų žingsniai būna patys žaviausi, – į prisiminimus leidosi G.Maciulevičius. – Viena, kai dainuoji auditorijoje ar atsiskaitai per egzaminą, o kita – akistata su tau nežinoma publika. Dainuodamas su orkestru patiri kitokių emocijų, be to, viskas vyksta atviroje erdvėje. Tai yra atlikėjo mokykla."

Užbūrė dvaro akustika

Neatsitiktinai festivalyje skambės ir J.Strausso muzika. "J.Straussas yra gamtos muzika. Kompozitorius naudojo gamtos, paukščių garsus, o tai atliepia žmonės ir instrumentai", – sakė L.Kuzmickaitė-Milašienė.

Ji prisiminė įspūdžius iš Gelgaudiškio dvaro: "Kai pamatėme, kokia ten lauko akustika ir aplinka, buvome sužavėti." Visiška vietos ir J.Strausso muzikos harmonija festivalio organizatoriams neleido abejoti, kad būtent šioje aplinkoje ši muzika ir turi suskambėti.

Atradęs naujų erdvių festivalis lieka ištikimas tradicinei – Kauno pilies prieigoms, kur liepos pradžioje vyks operetės ir miuziklo vakaras.

Operoje svarbiausia balsas, operetė – sintezė: šokio, dainavimo, kalbos ir vaidybos. Anot festivalio organizatorių, miuziklas esąs dar sudėtingesnis žanras: kita ir aktorinė, ir dainavimo mokykla, treniruojami visai kiti raumenys, visiškai kitokia dainavimo maniera. Tuo galės įsitikinti ir operetės ir miuziklo vakaro žiūrovai.

Opera su roko elementais

Vienas didžiausių festivalio džiaugsmų ir iššūkių šiemet – operos pastatymas, reikalaujantis daugybės darbo valandų ir begalinio susitelkimo iš kiekvieno prie jos prisidėjusiojo.
Kodėl specialiai festivaliui kasmet nekuriamas pastatymas? Festivalio organizatoriai tikina, kad nenori pabosti žiūrovams. Užpernai rodyta operetė, pernai rengti tik koncertai. Šiųmetinis pastatymas yra išskirtinis. Operos siužetas paremtas Justino Marcinkevičiaus pjesės "Mindaugas" tekstu ir Antano Vienuolio legendos "Šventavartė" motyvais.

"Daug spektaklių buvo, bet muzika veikia savaip. Tikimės, kad padedant muzikai žmonės išeis susimąstę, dar labiau džiaugsis, kad gyvena Lietuvoje, mąstys, už ką buvo kovojama, kas tai yra karūna? Ar ji suteikia džiaugsmą, ar begalinę atsakomybę ir padėką už tai, ką likimas tu davė. Tu atsakingas už tuos žmones, kurie čia gyvena, ir už jų laimę, meilę bei visas gėrybes", – Mindaugo karūnavimo dienai skirtos operos idėjas pristatė L.Kuzmickaitė Milašienė.

Opera neapsiribos tik klasikine dainavo technika, joje bus galima išgirsti ir džiazo bei roko garsų, kad viskas suskambėtų dar šiuolaikiškiau ir labiau paveiktų žiūrovą.


Kas? XIII tarptautinio festivalio "Operetė Kauno pilyje" atidarymas. Popietė su J.Strausso muzika.
Kur? Gelgaudiškio dvare.
Kada? Gegužės 18 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių