„Operetė Kauno pilyje“: vasara tęsiasi pusę metų

Dauguma kauniečių, o ir miesto svečių vargiai įsivaizduoja vasarą be tarptautinio operetės festivalio "Operetė Kauno pilyje". Gausų šio renginio gerbėjų būrį organizatoriai šiemet pakvies jau šešioliktą kartą.

Naujos vietos ir vardai

Organizatoriai – "Baritonų trio" (Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys) ir Kauno operetės gerbėjų klubo vadovė Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė nestokoja minčių ir sumanymų, tad renginys ir šiemet stebins geografine įvairove, renginių mastu ir gausa.

Kaip pastebėjo G.Maciulevičius, jau keletą metų iš eilės festivalio koncertai prasideda baigiantis pavasariui. Ne išimtis – ir 2017-ieji: pirmasis renginys "Amžinoji Ave Maria" įvyko gegužės 28 d. Birštone. Klausytojų pilnutėlę bažnyčią žavėjo dainininkių Marijos Arutiunovos, Akvilės Garbenčiūtės, Ievos Goleckytės, Ivetos Kalkauskaitės, Ingridos Kažemėkaitės, Živilės Lamauskienės, Sandros Lebrikaitės, Ievos Vaznelytės ir ypač sodraus ir šilto balso jaunosios solistės Simonos Mankevičiūtės balsai. Merginoms akompanavo VDU kamerinis orkestras, diriguojamas Jono Janulevičiaus.

Paskutiniai festivalio akordai nuskambės spalį. Per šį laiką žiūrovai išgirs net trylika teatralizuotų koncertų, kurių kiekvienas – tarsi muzikinis spektaklis. Tai, anot G.Maciulevičiaus,  šiųmečio festivalio pagrindinis akcentas.

"Su mažesnėms scenoms pritaikytais koncertais pasklidę po Kauno regiono dvarus ir bažnyčias gyventojams suteikiame išskirtinę galimybę regėti ir klausytis nemokamų aukščiausio meistriškumo atlikėjų koncertų, – antrindama kolegai pastebėjo L.Kuzmickaitė-Milašienė. – Puoselėjame tradiciją, kad festivalis jauniems atlikėjams taptų tramplinu į didžiąją sceną, kad mūsų gabų jaunimą pamatytų, išgirstų kuo daugiau žmonių. Pirmieji jaunųjų atlikėjų žingsniai būna patys žaviausi, ypač kai vyksta akistata su nežinoma publika, o dainuojant su orkestru patiriama papildomų jaudinančių emocijų."

"Amžinoji Ave Marija"

Pristatydamas festivalio programas, G.Maciulevičius sakė, kad žiūrovams pateiktos trys naujos originalios programos mažosioms festivalio scenoms ir du tradiciniai didieji koncertai prie Kauno pilies.

"Pirmoji programa "Amžinoji Ave Maria" skiriama giesmės "Ave Maria" interpretacijoms įvairių autorių kūryboje nuo XVI a. iki mūsų dienų, – detalizavo L.Kuzmickaitė-Milašienė ir priminė, kad koncertą dar galės išgirsti Vilkijos ir Kauno arkikatedros bazilikos lankytojai. Beje, kai kuriems dainininkams tai pirmoji patirtis tarptautinio festivalio scenoje, puiki proga pasirodyti didelei publikai, koncertuoti pilnutėlėse salėse, galbūt ir pirmasis reikšmingas startas į tolimesnes karjeros aukštumas", – mintimis dalijosi pašnekovė.

Tęsdama pokalbį apie festivalio renginius, ji negailėjo gražių žodžių ir kitoms dviem programoms – "Nutylėtos išpažintys" ir "Saloninės muzikos popietės".

"Pastarosios turinys nusakomas kaip dvarų muzika", – sakė L.Kuzmickaitė Milašienė ir pridūrė, kad organizatoriai norėjo žiūrovams suteikti galimybę pabūti toliau nuo laiko tiksėjimo, skubos, gatvių triukšmo, šurmulio, nuo kasdienių rūpesčių, streso ir pasinerti į romantinę muziką, kuri yra tikra atgaiva sielai.

Šį kartą pakvietėme Gruzijos žymiausią ir pasaulinę šlovę pelniusį kolektyvą – nacionalinį dainių ir šokių ansamblį "Erisioni".

Įvairių kompozitorių dainas ir romansus atliks Ingrida Kažemėkaitė (sopranas), Ieva Goleckytė (sopranas), Egidijus Bavikinas (tenoras), Giedrius Prunskus (baritonas), akordeonistas Laimonas Salijus ir VDU styginių instrumentų kvartetas "Magnus".

"Šiais metais festivalis bendradarbiauja su Baltijos muzikos akademija, kur susitinka muzikuoti ir dalytis profesinėmis paslaptimis įvairūs instrumentalistai, solistai, chorų kolektyvai", – dar vieną naujovę atskleidė G.Maciulevičius. Šio bendradarbiavimo rezultatas – rugpjūčio 22 d. Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje nuskambėsianti koncertinė simfoninės ir chorinės muzikos programa.

"Įspūdingus chorinės muzikos opusus atliks Baltijos šalių ir Sankt Peterburgo jaunimo simfoninis orkestras bei jungtinis Lietuvos, Latvijos, Estijos dainininkų choras, kurį sudarys po aštuonis kiekvienos minėtos šalies choristus. Diriguos Aleksejus Vasiljevas (Rusija) ir J.Janulevičius", – sakė pašnekovas.

Didieji koncertai – prie pilies

Tradiciniai didieji festivalio koncertai vyks Kauno pilies prieigose liepos 5, 6 d. Kauno miesto savivaldybei šioje istorinėje vietoje įrengus suoliukus, nepaprasta muzika ir vaizdu publika galės mėgautis patogiai įsitaisiusi.

G.Maciulevičius pasakojo apie tęstinį norą toliau puoselėti festivalio tradiciją kviesti ypatingą svečią. "Šiemet tai gruzinų muzikos atlikėjai, – sakė dainininkas. – Prisimindami daug žiūrovų simpatijų sulaukusią prancūzų muzikos, ispanų muzikos sėkmę, šį kartą pakvietėme Gruzijos žymiausią ir pasaulinę šlovę pelniusį kolektyvą – nacionalinį dainių ir šokių ansamblį "Erisioni", kuris į festivalį atveža naują šou programą "Gruzijos lobis". Neabejoju, kad 52 atlikėjų trupė kiekvienam atėjusiajam į festivalį paliks neišdildomą įspūdį – jų pasirodymas tikrai užburiantis."

"Koncertinis liepos 6 d. vakaras intriguos žaviausiomis arijomis ir duetais – net 30 numerių – iš populiariausių operečių. Tai pagrindinis festivalio akcentas, kuriuo norime pristatyti plačią kauniečių pamėgto žanro panoramą", – sakė L.Kuzmickaitė-Milašienė.

Pavadinimas "Nutylėtos išpažintys" slepia sudėtingą moters prigimtį ir jos norą išpažinti savo jausmus.

Pasak jos, teatralizuotas koncertas "Tegyvuoja operetė" sugrąžins auditoriją prie operetės festivalio gimimo ištakų, prie amžinai jaunos operetės, jos įvairovės, gražiausių scenų, ansamblių, o po operečių muzikos ir siužetų labirintus vedžios aktoriai Ramūnas Šimukauskas ir Dainius Bervingis.

Žiūrovai čia išvys didžiulį būrį šio žanro vyresniosios ir jaunosios kartų atlikėjų, kuriems pritars vokalinis ansamblis, vadovaujamas Rasos Vaitkevičiūtės-Ivanauskienės, šoks Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto artistai. Koncertą tradiciškai vainikuos maestro Virgilijaus Noreikos pasirodymas.

Dainininkams grieš festivalio jungtinis simfoninis orkestras, diriguos festivalio vyriausiasis dirigentas J.Janulevičius, A.Vasiljevas (Rusija), Oksana Madaraš (Ukraina), Julius Geniušas, Virgilijus Visockis.

Šio koncerto metu 21 val. prie Kauno pilies susirinkusi festivalio dalyvių ir žiūrovų minia drauge giedos "Tautišką giesmę", jausdami bendrystės dvasią ir susiliedami tautos vienybės vardan su viso pasaulio lietuviais.

Nutylėtos išpažintys

Kalbėdami apie festivalio programas, pašnekovai išskyrė antrąją programą, kurią pagal žanrą tiktų vadinti muzikiniu spektakliu. Programos idėja gimė dainininkei Kristinai Siurbytei, ją realizuoti padėjo scenos kolegė Viktorija Streiča – solistės pateikė šią programą aiškiai turinį apibrėžiančiu pavadinimu "Nutylėtos išpažintys". Spektaklyje dainuos ir Akvilė Garbenčiūtė, Ieva Vaznelytė.

Muzikinei programos daliai vadovauja dirigentas J.Janulevičius, subūręs jai atlikti instrumentalistų grupę.

"Šviesos, grimas, puošnūs drabužiai, amžina šventė – tai matomoji artistų gyvenimo pusė. Kas atsitinka, kai šventė baigiasi? Lieka vienišas žmogus, ką tik scenoje aukojęs savo tikrus jausmus ir nuoga siela su nutylėtomis išpažintimis. Kiek neišpasakotų istorijų dar savyje nešioja ši siela? Vėlų vakarą, užgesus rampų šviesoms, šios sielos susitinka. Jos skirtingos kaip keturi metų laikai, kiekviena su savo istorija ir savo išpažintimi", – atviravo K.Siurbytė.

Pasakodama apie tai, kaip kilo idėja kurti tokį mini spektaklį-koncertą, ji pastebėjo: matyt, atėjo laikas, kai norisi išsakyti dar neišsakytus žodžius, išlieti neatskleistus jausmus, išdainuoti neišdainuotas dainas, pažvelgti dar nežvelgtu žvilgsniu.

"Norėjosi kartu su kolegėmis ir draugėmis parodyti kuo daugiau moters sielos spalvų, atspalvių, – sakė K.Siurbytė. – Pavadinimas "Nutylėtos išpažintys" slepia sudėtingą moters prigimtį ir jos norą išpažinti savo jausmus, o kadangi visos keturios esame moterys, tai mus vienija. Bet lygiai taip pat esame skirtingos, todėl, manau, žiūrovui bus įdomu panirti į moters giliausias sielos gelmes ir bent iš dalies prisiliesti prie šio sudėtingo, bet kartu ir tobuliausio sutvėrimo."

Kalbėdama apie šį unikalų projektą V.Streiča atkreipė dėmesį, kad gyvename laiku, kai labiausiai vertinama jaunystė – tiek blizgiuose žurnalų viršeliuose, tiek televizoriaus ekranuose, tiek teatre.

"Apie brandą, moteriškumo išmintį, patirtį, nusivylimą nėra sukurta daug kūrinių. "Prakeikti dramaturgai", – V.Streiča citavo Williamo Somerseto Maughamo Džuliją Lambert. – Taigi spjovėme į juos ir sukūrėme teatralizuotą koncertą, pasakojantį apie brandžias artistes, dar neišdainavusias ir neišpasakojusias visų istorijų, kurias pajėgtų suvaidinti ir išgyventi."

Be minčių bei jausmų, prisikaupė ir galybė puikios, neįdainuotos muzikos, kuria norėjosi pasidalyti su žiūrovais – muziką atlikėjos rinkosi pagal tai, ką metų metus svajojo sudainuoti.

"Kiekviena turime ypač mėgstamų dainų, o duetų ir ansamblių ieškojome bendrai – tad į spektaklį sugulė populiarios melodijos, kurias aranžavo maestro J.Janulevičius", – sakė K.Siurbytė.

"Esame keturios geriausios draugės ir partnerės scenoje. Suprantame viena kitą iš pusės žodžio, tad kurti drauge –  neapsakomas malonumas, – kūrybine virtuve dalijosi V.Streiča. – O kad keturių moterų kompanija nepakiltų į orą, pasikvietėme du įžemintojus, kurie kūrė ne tik choreografiją, bet ir patys vaidina spektaklyje. D.Bervingis ir Gintaras Visockis – mūsų rimtieji pagalbininkai. Jie padėjo dar labiau atsiskleisti įvairiausioms moteriškoms savybėms ir žavi savo vyriškumu, humoru, elegancija."

Muzikinį spektaklį "Nutylėtos išpažintys" žiūrovai galės pamatyti birželio 10 d. 17 val. Birštono kultūros centre; birželio 11 d. 17 val. – Raudondvario menų inkubatoriuje, rugsėjo 16 d. 17 val. spektaklis bus rodomas Gelgaudiškio dvare.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
Labai neįdomiai parašytas straipsnis. Kaip finansinė atskaita. Ilgai - nereiškia gerai......

klounai keiciasi

klounai keiciasi portretas
o cirkas tesiasi

-A

-A portretas
O nuotrauka tarsi fotošopu į Birštono foną įkomponuota
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių