„Open Kitchen“ – sugrįžtantis kauniečių vasaros džiaugsmas

Pirmieji vasaros požymiai – ne tik trumpėjančios naktys ir malonesni orai, bet ir galimybė džiaugtis mėgstamu maistu lauke. Trečią veiklos Kaune sezoną skaičiuojantis "Open Kitchen" sugrįžta gegužės 3-iąją. Nemuno saloje kauniečiai ir miesto svečiai turės galimybę po atviru dangumi skanauti įvairiausių jų akivaizdoje paruoštų patiekalų, džiaugtis organizatorių parengtais siurprizais.

Pasak "Open Kitchen" Kaune organizatorės Irutės Tumaitės, ši iniciatyva įkvėpta pasaulio didmiesčių, kur restoranų maisto mugės įprastos: "Idėjos esmė – vieną dieną sutartoje miesto vietoje susitinkantys kepėjai, virėjai, restoranų ir kavinių atstovai ar nepriklausomi šefai, viliojantys praeivius savo skanėstais. Šią idėją į Lietuvą atvežė projekto sumanytojai slovėnas Jure Glumacas ir prancūzas Marcas d‘Erceville."

Realybe idėja virto prieš ketverius metus, kai Vilniuje, Tymo turguje, startavo pirmasis "Open Kitchen" renginys. Tuomet vadinamosios food truck (maisto vagonėlių) kultūros mūsų šalyje faktiškai nebuvo, tad teko pradėti pasikviečiant vietinius sostinės restoranus, kurie išdrįso gaminti maistą po atviru dangumi. Beje, tiek Tymo turgus Vilniuje, kuriame "Open Kitchen" vyksta iki šiol, tiek Nemuno sala Kaune renginiams pasirinkti neatsitiktinai. Pastaroji gali pasiūlyti ne tik patogų susisiekimą, bet ir neeilinę Nemuno salos aurą, dėl kurios vienu metu galima pajausti ir miestą, ir gamtą.

I.Tumaitė džiaugiasi plačiu "Open Kitchen" asortimentu. "Čia vienoje vietoje galite rasti skirtingų kultūrų ir receptūrų maisto, paragauti įvairiausių patiekalų – nuo tradicinių desertų iki tikros itališkos picos, gurmaniškų mėsainių, veganiškų šedevrų, sveikų sumuštinių, ledų. "Open Kitchen" renginiuose galima paragauti ir šaltų, ir karštų patiekalų. Kaune šiemet prisistatys beveik dvidešimt restoranų", – pasakoja organizatorė.

Paklausta apie populiariausią patiekalą, vieno ji neišskiria: "Turime daug mėsainių, picų ir Wok virtuvės mylėtojų, tačiau retkarčiais lankytojai palepinami ir egzotine virtuve – vienas populiariausių praeitos vasaros siurprizų buvo virti vėžiai."

Pasaulyje it virusui plintant veganiškai mitybai, neatsilieka ir "Open Kitchen". Pasak Kauno muge besirūpinančios merginos, kasmet atsiranda vis daugiau restoranų, siūlančių vegetariškus ir veganiškus patiekalus. Nors nėra itin daug būtent šioje srityje besispecializuojančių restoranų, beveik kiekviename jų veganai ar vegetarai galės rasti bent keletą šioms auditorijoms skirtų patiekalų.

Tai renginys, lyg tiltas jungiantis mus su kitomis Europos šalimis ir jų kultūromis.

"Open Kitchen" siūlo ne tik įvairų po atviru dangumi ruošiamą maistą.

"Tai renginys, kuriame kviečiame leisti laiką su savo šeima ir draugais. Jis atviras visiems – net ir mažiausiems mūsų draugams, t.y. mūsų augintiniams. Tai tikrai viena iš nedaugelio vietų mieste, kurioje laukiami visi! – galimybę smagiai praleisti laiką nupasakoja I.Tumaitė. – Taip pat mūsų renginiuose nestinga muzikos. Vieną kartą per mėnesį planuojame rengti gyvo garso koncertus, o kiekvieną ketvirtadienį vakarais lankytojus džiugins didžėjų muzika. Laukia ir daug lauko veiklų – žaidimų, turnyrų, stalo futbolo čempionatų bei kitokių įdomių renginių."

"Open Kitchen" smagiai įsikomponuoja į Kauno kultūrinį gyvenimą. "Šis projektas laužo standartus ir griauna stereotipus, – mano I.Tumaitė. – Kaune trūksta europietiškumo ir veiksmo ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis. Tai renginys, lyg tiltas jungiantis mus su kitomis Europos šalimis ir jų kultūromis."

Organizatorė džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių pavasario pradžioje laukia naujojo "Open Kitchen" sezono, vis daugiau atsiranda jaunų žmonių, pradedančių maisto vagonėlių verslą, o šis žodžių junginys tampa nebe naujadaru, o visiems geras emocijas sukeliančia fraze.

"Startuojant šventiniam sezonui pasitiksime lankytojus atsinaujinę. Lauks nauji restoranai, "Baltojo Kiro" koncertas, tikimės, kad tikrai šiltas ir vasariškas oras!" – apie tai, ko tikėtis iš pirmojo 2018-ųjų "Open Kitchen" renginio, papasakoja organizatorė. Grupės "Baltasis Kiras", kurios koncertai jau spėjo tapti "Open Kitchen" tradicija, lyderis Tautvydas Augustinas taip pat negaili gražių žodžių: "Prisimenu, kai, prasidėjus šiai nuostabiai kulinarų iniciatyvai, pirmą kartą grojome Vilniaus "Open Kitchen", buvo labai daug žmonių. Prekybininkams teko kelis kartus važiuoti pildytų atsargų. Manau, kad maistas vienija, o galimybė išbandyti skirtingų tradicijų, skonių, virtuvių patiekalus vienoje visiems atviroje erdvėje yra didžiulis džiaugsmas. Tai daryti su savo miesto žmonėmis, draugais ir pažįstamais, miesto svečiais, skambant apetito negadinančiai muzikai, yra neįkainojama palaima. Be to, ką gali vien argumentas, kad nereikia plauti indų…"


Šiame straipsnyje: Open kitchenOpen Kitchen Kaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mantas

Mantas portretas
Gaila man praktiškai jūsų visų kaimiečių. Eikit runkelius ravėt:))))

Algis

Algis portretas
Amerikoj ypac prastas maistas. Kodel lietuviai kaip bezdziones megdzioja kitus? Kodel “open kitchen” ? Visi restoranai Kaune jau angliskai pavadinti, negi jau tokie neygalus kad nesugebat lietuvisku pavadinimu sugalvot ir maista reiktu lietuviska kuris yra nuostabus lyginant su angliskai ar juo labiau amerikietisku. Geda!

Savivaldybei turėtų būti gėda

Savivaldybei turėtų būti gėda portretas
O vis tik keista politika formuojama Kauno savivaldybėje. Ar čia tikrai manoma, kad kauniečius galima kvailinti iki begalybės? Nutrenkia ant žemės kelis statybininkams jau nebetinkamus stalažus, atvairuoja kelis sukriošusias autodėžes su bulkos ir šlapiankos riekutėmis ir pristato visuomenei kaip kažkokį kitchen (suprask kaip amerikoniška, tai virtuvė) - puikų savivaldybės atliktą darbą. GĖDA turėtų būti mero komandai, o jie... Propaguoja šiukšlynų "kultūrą". Gal net gerai, kad tai bent ne lietuviškai įvardinama.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių