„Nykštukas Nosis“ grįžta į sceną

  • Teksto dydis:

Talentingo XIX a. pradžios vokiečių rašytojo Wilhelmo Haufo pasakų pasaulyje su džiaugsmu tebesilanko viso pasaulio vaikai. Literatūriniame autoriaus palikime išmonė susypinusi su tiesa, pasakų moralas – suprantamas mažajam skaitytojui.

Viena sėkmingiausių V.Haufo pasakų "Nykštukas Nosis" apie Gretutę ir Jokūbėlį,kurie pasišaipė iš senos žiniuonės ir sulaukė skaudaus jos keršto, Kauno valstybiniame lėlių teatre jau seniai nebe viešnia, bet sena bičiulė.

1958 m. rudenį istoriją apie ilganosį Nykštuką žiūrovams pristatė teatro įkūrėjas ir režisierius Stasys Ratkevičius. 1994 m. spektaklį "Nykštukas Nosis" režisuoti ėmėsi Algimantas Stankevičius (lėles ir scenografiją kūrė Vitalijus Mazūras, muzikos autorius – Faustas Latėnas).

Vaidinimas ilgą laiką galėjo didžiuotis populiarumu ir sėkmingai gyvavo bemaž 20 metų, tačiau laikas negailestingas ne tik žmonėms, bet ir lėlėms bei dekoracijoms – jos nusidėvėjo, kai kurias reikėjo kruopščiai sutvarkyti. Maža to, teatrą paliko grupė aktorių – veteranų, vaidinusių šiame spektaklyje. Atsižvelgus į mažųjų žiūrovų poreikius, nutarta vaidinimą atnaujinti ir vėl grąžinti į teatro repertuarą.

Režisierius A.Stankevičius, po 20 metų padedantis vėl sugrįžti spektakliui į sceną, neabejoja: "Klasikinė pasaka – tai lėlių teatro duona. Joje sukaupta visa pasaulio išmintis. Juolab kad spektaklyje gvildenamos temos ypač aktualios šiandien – nepagarba senam žmogui, atjautos stoka."

Vaidina: Mindaugas Ancevičius, Saulius Bagaliūnas, Rasa Bartninkaitė, Mindaugas Černiauskas, Audronė Grėbliauskienė, Laima Strazdauskienė, Lucija Zorūbaitė.


Kas? Spektaklis "Nykštukas Nosis".

Kur? Valstybiniame Kauno lėlių teatre.

Kada? balandžio 21 d. 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių