Nuo Naujųjų iki pavasario: šeši vakarai su muzikos žvaigždėmis

Kauno valstybinė filharmonija kviečia muzikos mylėtojus aplankyti ryškiausius sezono koncertus, išleidžiant tam daug mažesnę pinigų sumą. 2017-ųjų abonementas suteikia galimybę apsilankyti šešiuose išskirtiniuose koncertuose, kuriuose muzikuos žinomiausi Lietuvos simfoniniai orkestrai, svečiai iš užsienio šalių ir puikiausi solistai.

Akordeono stebuklai

Sausio 20 d. į koncertą "Akordeono garsų skambesys" kvies Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine'as Orbelianas (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas), diriguojamas publikai gerai pažįstamo Martyno Staškaus. Prestižinis miesto kolektyvas, nuolat garsinantis Kauno vardą visame pasaulyje ir pristatydamas vis naujas kompaktines plokšteles, įrašytas kartu su puikiais užsienio ir Lietuvos operos solistais, dovanos publikai įspūdingą kūrinį: Richardo Galliano "Opale Concerto" akordeonui ir orkestrui.

Akordeono ir bandonijos virtuozas, kompozitorius iš Prancūzijos R.Galliano save išreiškia visose muzikos srityse – nuo klasikos iki džiazo. Šiuo metu jis yra vienintelis akordeonistas, kuris įrašo albumus prestižinėje studijoje "Deutsche Grammophon". Apie neeilinį šio kūrėjo talentą liudija daugiau nei keturi šimtai sukurtų ar aranžuotų dainų ir stambios formos kūrinių, skambančių viso pasaulio koncertinėse scenose, televizijos laidose ir kino filmuose.

R.Galliano – tikras naujovėms atviro ir itin produktyvaus kūrėjo, gebančio jautriai ir tarsi nerūpestingai perkelti klausytoją į skirtingus garsų pasaulius, simbolis. "Opale Concerto" – 1994 m. sukurtas trijų dalių kūrinys. Muzika čia grindžiama moderniosios kompozicijos principais, jai būdinga kintanti metrika, spiralėmis kylanti ar besileidžianti dinamika, intriguojantys harmoniniai posūkiai ir vingiai.

Solo partiją atliks svečias iš Lenkijos, Gražinos ir Kęstučio Bacevičių muzikos akademijos Lodzėje studentas, mygtukinio akordeono virtuozas Aleksander Stachowskis, prieš metus vykusiame III tarptautiniame jaunųjų muzikų konkurse "Kaunas Sonorum" pelnęs žiūrovų simpatijas ir aukščiausią vertinimo komisijos apdovanojimą – "Grand Prix".

Gimtadieniui – ypatingi kūriniai

28-ąjį gimtadienį pasitinkantis Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO, meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) sausio 27 d. kvies klausytojus į tradicinį koncertą, kaip ir kasmet, šia proga pristatydamas aukščiausio meistriškumo atlikėjus, parengdamas ypatingą programą ir dovanodamas visiems pakilią šventinę nuotaiką.

Orkestro gimtadienio koncerte girdėsime vienintelį Johanneso Brahmso sukurtą koncertą smuikui ir orkestrui bei vieną dažniausiai atliekamų Gustawo Mahlerio simfoninės muzikos šedevrų – Ketvirtąją simfoniją. Solo partijas atliks svečias iš Prancūzijos smuikininkas Augustinas Dumay ir stulbinamai skaidraus soprano savininkė, dainininkė Lauryna Bendžiūnaitė. Diriguos niekada teigiamų emocijų nestokojantis batutos meistras Gintaras Rinkevičius.

Muzikos kritikai A.Dumay priskiria prie ryškiausių XX a. smuikininkų, vadindami jį "didžiu klasikinio atlikimo stiliaus meistru". Tokią reputaciją jis pelnė "Deutsche Grammophon" studijoje įrašydamas visas Ludwigo van Beethoveno sonatas, Johanneso Brahmso trio ir Wolfgango Amadeus Mozarto koncertus smuikui su orkestru. Kritika šiuos jo įrašus tapatina su tokių pasaulinę šlovę pelniusių smuikininkų kaip Arthuro Grumiaux, Yehudi Menuhino ar Itzhako Perlmano interpretacijomis, o Wolfgango Amadeus Mozarto koncertų ciklą pavadino "be jokios abejonės, puikiausiu kada nors įrašytu šio kompozitoriaus koncertų smuikui albumu".

(Nuotraukoje – A.Dumay)

Operos solistė Lauryna Bendžiūnaitė – visoje Europoje gastroliuojanti dainininkė, dirbanti su žymiausiais operos pasaulio atlikėjais, kūrybinį kelią pradėjo Lietuvoje, stažavosi Londono karališkojoje akademijoje, vokalo meną tobulino pas vieną garsiausių visų laikų sopranų Kiri Te Kanawą. Šiuo metu solistė atlieka pagrindinius vaidmenis Štutgarto (Vokietija) operos teatre, o jos atliekama soprano partija G.Mahlerio Ketvirtojoje simfonijoje skambėjo garsiojoje Londono "Wigmore Hall".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių