Neregiai iš Ukrainos kauniečiams dalijo muziką ir jausmus

Trečiadienio vakarą kauniečius nustebino svečiai iš Ukrainos – koncerte pasirodė stereotipus griaunantys regėjimo negalią turintys atlikėjai. Akompanuojant estradiniam-simfoniniam orkestrui, jie kauniečiams dovanojo įvairiausių muzikos kūrinių.

Jautrūs muzikos garsai ir švelnūs solistų balsai koncerte sukūrė ypač gerą atmosferą. Dainininkė Galina Džala atviravo, kad neregiai atlikėjai itin gerai įsijaučia į muziką. "Jausmo būnant scenoje su niekuo nesupainiosi ir niekam neprilyginsi", – su užsidegimu kalbėjo Galina. Pasak jos, dainuoti scenoje yra didelė dovana.

Daugelyje šalių regėjimo negalią turintys muzikantai retai gali pasirodyti scenose, tad į šį orkestrą jie surinkti ne tik iš Ukrainos, bet ir iš Gruzijos, Lenkijos, Lietuvos, Švedijos bei Slovakijos. Tai profesionalus orkestras, vienintelis toks Ukrainoje, kartu su nereginčiais solistais ir dirigentu Bogdanu Močuradu.

Lietuvą projekto dalyviai pasirinko neatsitiktinai. "Jau daugiau nei dvejus metus projekto "Open life" dalyvių svajonė buvo atvažiuoti į Lietuvą. Jie jaučiasi nepaprastai dėkingi mūsų šaliai už palaikymą sunkiu laiku", – vieną iš ukrainiečių apsilankymo priežasčių Lietuvoje atskleidė organizatorė Dalia Balčytytė.

Projekto autorė Oksana Potymko, būdama 25-erių, neteko regėjimo, todėl jau tada pradėjo domėtis neregių integracija į visuomenę. "Šio projekto ir mano viso gyvenimo tikslas yra kiek įmanoma labiau sumažinti atskirtį tarp negalią turinčių žmonių ir sveikųjų bei įrodyti, kad jie yra visaverčiai visuomenės nariai", – atviravo O.Potymko.

Bėgant laikui projekto organizatoriai pastebėjo, kad tokie renginiai netgi labiau reikalingi regintiems žiūrovams, o ne regėjimo negalią turintiems atlikėjams. Pasak organizatorių, tai skatina permąstyti vertybes ir išgyventi bendrystės jausmą. Ypatinga koncerto dvasia nepaliko abejingo nė vieno ir šį kartą. Atlikėjai nuo scenos buvo išlydėti gausiais plojimais ir padėkos šūksniais. "Nuostabu, viso koncerto metu šiurpuliukai ėjo per kūną", – po renginio, ašarą braukdama, įspūdžiais dalijosi žiūrovė Marija.

Koncerte skambėjo ir ukrainietiškos bandūros garsai, kuriuos dovanojo jaunasis Ostapas. Devynmetė solistė Sofi, atlikusi dainą "Linkiu jums gero", po pasirodymo padėkojo lietuviškai. Renginį vainikavo Elenos Kovtun muzikiniai kūriniai. Dainininkė,  remiama "Open Life" projekto, padarė sėkmingą karjerą ir 2013 m. tapo "Ukrainos talentų" nugalėtoja.

Šis projektas sėkmingai gyvuoja nuo 2008 m. Per dešimtmetį atlikėjai įrašė du muzikinius albumus ir suorganizavo daugybę koncertų Ukrainoje, Lenkijoje, Švedijoje, Vengrijoje, Slovakijoje bei kitose šalyse.

Ukrainiečių koncertą Lietuvos publikai dovanojo Lietuvos aklųjų biblioteka, bendradarbiaudama su Aklųjų ir silpnaregių sąjunga. O partneriai – Kauno ir Marijampolės regiono aklųjų centras – atvežė renginį ir į Kauno miestą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių