Neakivaizdus dialogas su prezidentu K. Griniumi

  • Teksto dydis:

Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje, minint Kazio Griniaus 150-ąsias gimimo metines, režisierius Gytis Padegimas kartu su aktoriais svečius kviečia į pjesės apie trečiąjį prezidentą "Alksniškiai" skaitymą.

Pjesės veiksmas vyksta XX a. penktajame dešimtmetyje, kai K.Grinius buvo ištremtas iš Kauno į savo gimtąjį kaimą Selemos Būdą. Atskirtas nuo įprastos sau veiklos, trečiasis prezidentas prisimena kertinius savo ir visos Lietuvos gyvavimo taškus – kovą už demokratiją, žodžio, religijos ir kitų laisvių įsigalėjimą Lietuvoje, 1926 m. gruodžio 17 d. perversmą, tolesnę visuomeninę veiklą.

Prezidento dialoguose su giminaičiais, kaimynais ir gyvenimo bendrakeleiviais atsiskleidžia K.Griniaus išgyvenimai, filosofinė pozicija bei asmeniniai bruožai – tolerancija, demokratiškumas, pacifizmas, išmintis.

Prezidentui K.Griniui skirtas dienas vainikuosiantis pjesės "Alksniškiai" skaitymas anonsuoja būsimą spektaklį apie lietuviškosios demokratijos tėvą. Spektaklio režisierius G.Padegimas rengia pagal paties K.Griniaus atsiminimus, istorikų Gedimino Ilgūno ir Alfonso Eidinto monografijas, JAV publikuotus prezidento sūnaus Liūto Griniaus atsiminimus bei tekstą iš 1926 m. leidinio "Varpas", skirto prezidentui.

Spektaklyje, kurio premjera Kauno kameriniame teatre įvyks vasarį, atsiskleis ne tik K.Griniaus asmenybė, bet ir svarbiausi tuomečiai istoriniai įvykiai – tik kitu rakursu. Kaip tokiu būdu, minint 2016-uosius, K.Griniui skirtus metus, ir ruošiantis Lietuvos šimtmečio renginiams, siekiama atsigręžti į vieną demokratiškiausių Lietuvos prezidentų bei priminti visuomenei apie didelį jo įnašą mūsų šalies kultūrai, švietimui ir viešajam diskursui.

Pjesę skaitys aktoriai Arnis Aleinikovas, Simona Bladženauskaitė, Vytautas Gasiliūnas, Kristina Kazakevičiūtė, Alma Masiulionytė, Edita Niciūtė, Gytis Padegimas, Henrikas Savickis.


Kas? "Alksniškiai": pjesės apie K.Grinių skaitymas.

Kur? Istorinėje prezidentūroje.

Kada? Gruodžio 17 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: Kazys Griniusrenginiaiistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
BET ISLINDO IS CYPES advokaciukstis aferiuga SM,ETONA ir padare tvarka lietuvoje ,po to pats pabego issigandes to ka pridare

Šitas visų garbinamas

Šitas visų garbinamas portretas
ir nuolat žiniasklaidoje šmėžuojantis praeities šešėlis savo šeimoje buvo žiaurus despotas ir smurtautojas.Tuo pat metu- nuolat svetimamoteriavo..Todėl man visi jo darbai ir gyvenimo rezultatai nedaro įspūdžio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių