Muzikos kalba – apie skausmą ir gamtos grožį

  • Teksto dydis:

Trečioji XXII Pažaislio muzikos festivalio savaitė muzikos mylėtojus pasitinka rekordiniu koncertų skaičiumi.

Tautos tragedijai atminti

Bilietai į birželio 16-osios koncertą Kauno valstybinėje filharmonijoje, kuriame skambės Carlo Orffo "Carmina Burana", buvo šluote iššluoti, bet klausytojai maloniai kviečiami apsilankyti kituose festivalio renginiuose, kurių šią savaitę tikrai netrūks.

Birželio 15 d. Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje vyks iškilmingas koncertas, skirtas Okupacijos ir genocido dienai paminėti. Sakralią šios dienos nuotaiką giesmėmis papildys svečiai iš Vokietijos – Heidelbergo universiteto kamerinis choras "Camerata Carolina", vadovaujamas dirigento profesoriaus Franzo Wassermanno.

Choro vadovas – Heidelbergo universiteto profesorius, organizuojantis muzikinę universiteto bendruomenės veiklą. Žinių apie muzikavimo meną jis sėmėsi studijuodamas Karlsrūhės, Romos, Štutgarto ir Trosingeno universitetuose. Nuo pat akademinio choro "Capella Carolina" įkūrimo 1993 m. jis vadovauja šiam kolektyvui ir dviem mažesniems jo padaliniams – kameriniam chorui "Camerata Carolina" ir vokaliniam ansambliui. Dirba Heidelbergo universitete, yra Kanados, JAV, Čilės, Gruzijos, Armėnijos ir Italijos universitetų vizituojantis profesorius, koncertuojantis vargonininkas, Gruzijos valstybinės filharmonijos Kutaisyje orkestro bei Armėnijos valstybinio operos teatro kviestinis dirigentas.

Kamerinis choras "Camerata Carolina" – Heidelbergo universiteto tarptautiniam studijų centrui priklausantis kolektyvas, besispecializuojantis a-capella žanro repertuare, aprėpiančiame giesmes nuo grigališkojo giedojimo epochos iki šiuolaikinių kompozitorių opusų. Kolektyvas jau skaičiuoja 23-iuosius gyvavimo metus, per tą laiką jis tapo tikru gimtojo universiteto muzikiniu ambasadoriumi, pristatančiu savąją alma mater tiek tarptautiniu lygiu, tiek dalyvaudamas oficialiose iškilmėse. Koncertinių kolektyvo kelionių maršrutai yra nusidriekę po visą pasaulį: nuo Kanados iki Čilės, nuo Gruzijos iki Italijos ir kt.

Koncerto Kaune metu skambės gražiausios Šiaurės Europos kompozitorių – Nielso W.Gade, Edvardo Griego, Trondo Kverno, Knuto Nystedto, Wilhelmo Stenhammaro, Johano Georgo Lotschero, Arvo Pärto, Cezario Cui, Einojuhani Rautavaaros, Rihardo Dubros, Eriko Ešenvaldo, Romualdo Jermako, Peterio Vasko, Vytauto Miškinio bei Česlovo Sasnausko giesmės a-capella.

"Mums svarbu prisidėti prie šios dienos paminėjimo, – sako choro vadovas ir dirigentas F.Wassermannas. – Tai istorijos dalis, nuo kurios nukentėjo ir mano žmonos šeima."

Viršukalnių link

Birželio 17 d. Rietavo kultūros centre į "Pasimatymą kalnuose" XXII Pažaislio muzikos festivalio klausytojus kviečia Kauno fortepijoninis trio ir solistė Eglė Šidlauskaitė (mecosopranas).

Penkerius metus kartu grojančios Kauno fortepijoninio trio narės Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Indrė Andruškevičiūtė (smuikas) ir Asta Krištaponienė (violončelė) yra gerai miesto bei Lietuvos publikai pažįstamos muzikės, dažnos kamerinės muzikos projektų iniciatorės bei dalyvės. Atlikėjos yra pelniusios apdovanojimus respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, dalyvavusios muzikos festivaliuose, koncertavusios įvairiose pasaulio šalyse. Per penkerius gyvavimo metus Kauno fortepijoninis trio surengė gausybę koncertų, tapo aktyviu Kauno miesto ir regiono kultūrinio gyvenimo dalyviu, savo veikla pelnė publikos simpatijas. Ypatingą dėmesį Kauno fortepijoninis trio skiria edukaciniams projektams: itin sėkmingos buvo specialiai trio ir aktoriams parašytos Vidmanto Bartulio muzikinės pasakos "Dieviškoji garsų skrynia" bei "Linksmos ir liūdnos istorijos", didžiulio publikos dėmesio sulaukė V.Bartulio operėlė "Oginskio vaikystė" ir programa "Muzikinės kelionės". Kolektyvas aktyviai bendradarbiauja su nūdienos kompozitoriais, yra atlikęs ne vieno kūrinio premjerą, taip pat pristatęs Lietuvoje dar neskambėjusius kūrinius.

Aksominio mecosoprano savininkė E.Šidlauskaitė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Milano Giuseppe Verdi konservatorijos absolventė. Ji yra ne vieno tarptautinio dainininkų konkurso laureatė ir prizininkė, tapusi prestižinio BBC "Cardiff Singer's of the World" konkurso finalininke. Dainininkės karjera plėtojosi Milano italų operos trupėje, su kuria solistė gastroliavo Vokietijoje, Austrijoje ir Prancūzijoje, dainuodama Azučeną G.Verdi operoje "Trubadūras". Vėliau Freiburgo (Vokietija) operos teatre solistė parengė daug svarbių vaidmenų, debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, o šiuo metu Lietuvos ir užsienio teatrų bei muzikos festivalių klausytojai gali mėgautis spalvingai parengtais E.Šidlauskaitės vaidmenimis įvairiuose operos žanro spektakliuose. 2016 m. ji pelnė Geriausios metų solistės titulą, o šiais metais buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.

Šią programą žaviosios atlikėjos pristato taip: "Kalnai mus žavi, akimirksniu užburia, kviečia į juos kopti, ieškoti, nugalėti tiek juos, tiek patį save… Kalnai mus įkvepia žygiams, jie tarsi muzika, neleidžianti nugrimzti kasdienybės liūne. Kad ir kur keliautum, kalnai visur kažkuo panašūs, bet kartu labai skirtingi. Jie visuomet veržiasi link dangaus, bet išsiskiria savitu kraštovaizdžiu, prigimtimi, tik jiems žinomomis paslaptimis, netgi po klonius sklandančiu aidu ar viršūnių smailes apgaubiančia muzikos skambesio dvasia. Ar ši dvasia galėtų tapti vienu iš įvaizdžių, gebančių muzikos garsais nutapyti kalnynų grožį? Galbūt su muzika galima pavaizduoti atšiaurius, fjordų išraižytus Norvegijos gūbrius ar į tolius žvelgiančias Armėnijos kalnyno viršukalnes?"

Svajoti nebijantis kolektyvas tiki bendra kalnų ir muzikos prigimtimi, tad įvairiaspalvės muzikos kalbos garsais žada pateikti atsakymus į šiuos klausimus. Koncerte skambės E.Griego dainos ir fragmentai iš puikiai žinomos siuitos "Peras Giuntas" bei XX a. kūrusio armėnų kompozitoriaus, pianisto, žinomo dainų autoriaus ir tautinės muzikos puoselėtojo Arno Babajaniano fortepijoninis trio fis-moll, parašytas dar studijuojant Jerevano konservatorijoje. Koncerto metu vyks fotografo Vytauto Zinkevičiaus darbų paroda "Kalnai".


Kas? Koncertas Okupacijos ir genocido dienai paminėti. Dalyvauja  Heidelbergo universiteto kamerinis choras "Camerata Carolina" (Vokietija).

Kur? Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje.

Kada? Birželio 15 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Pasimatymas kalnuose". Dalyvauja Kauno fortepijoninis trio ir E.Šidlauskaitė.

Kur? Rietavo kultūros centre.

Kada? Birželio 17 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių