Muzika žmogui duoda džiaugsmą

Žmogus  gyvenime dažniau yra susirūpinęs, neramus, sutrikęs ar abejojantis, bet vis rečiau jis patiria džiaugsmo. Laikas bėga, metai neša metus, o žmogus kūprina paskui su savo našta pavargęs ir liūdnas.

Bet tada, kai ausys išgirsta malonius muzikos garsus, veide atsiranda šypsena ir širdis ima dainuoti. Kiekvienoje gyvenimo akimirkoje reikalinga muzika, nors ir mažiausias jos akordas, nes kitaip vargana kasdienybė su laiko našta užgoš visą dvasios pasaulį ir nebebus vietos poezijai.

Iš tiesų, muzika neša džiaugsmą sielai. Šitą žino ją mylintys žmonės ir vis dažniau prie jos artina savo gyvenimus. Vieną gražų vasario šeštadienį Kauno Miko Petrausko muzikos mokykloje vyko antrasis respublikinis festivalis – konkursas ,,Grand pas“ (tai yra baleto terminas, reiškiantis ,,didelis žingsnis“, tai – sudėtinga, turinti daug dalių muzikinė šokio forma, užgimusi Romantizmo epochoje). Pirmoje dalyje muzikinius kūrinius atliko jaunesnieji 1-4 klasių mokiniai, o antroje dalyje – 5 -7 klasių mokiniai. Pilnai žiūrovų salei stebint grojančius fortepijonu jaunus žmones apėmė didelė džiaugsmo banga. Negalima sėdėti ir neklausyti. Turi veikti visais savo pojūčiais: matyti, klausyti, šypsotis, nes būtent muzika ritasi per širdį ir paliečia gražiausius jausmus. Anot festivalio-konkurso vedėjos Rūtos Varnienės, muzika duoda džiaugsmą.

Vertinimo komisijai nelengva išskirti, kas geriausiai atliko muzikos kūrinį, nes visi mokiniai stengėsi parodyti, ką jie išmoko sunkiai dirbdami, valandų valandas grodami, kad konkurso metu keletą minučių parodytų savo gebėjimus. Vertinimo komisijoje dalyvavo Lina Rekevičienė (Vilkaviškio muzikos mokykla), Džiuljeta Banienė (Raseinių meno mokyklos Ariogalos filialas), Sonata Gaušienė (Panevėžio rajono Muzikos mokykla), Danguolė Petrašiūnienė (Zarasų meno mokykla), o pirmininkė buvo Kauno I muzikos mokyklos mokytoja ekspertė Rasa Derbutienė. Išrinkti geriausiuosius visada yra sunku, nes kiekvienas jaunasis muzikas atneša auditorijai dalelę savojo džiaugsmo. Pirmosios (1-4 klasių) ir antrosios (5 -7 klasių) kategorijų mokiniai kovojo dėl pagrindinio ,,Grand pas“ prizo.

Labai gražiai įvertinta dauguma mokinių, nes kiekvienas buvo ypatingas. Žaismingai W. Gillock kūrinį ,,Flamenco“ atliko 2 klasės mokinė Vaiva Račkauskaitė, lengvai pasidavusi improvizacijai. Smiltė Sabašinskaitė, 4 klasės mokinė, grojo įspūdingą W. F. Bacho ,,Menuetą“ G-dur“. Per auditoriją nuvilnijo šviesi, lyriška melodija. Rasos Petrauskaitės, 4 klasės mokinės, atliekamas M. K. Oginskio ,,Polonezas“ Nr. 10 d-moll užliejo malonia svajinga melodija, tačiau kitas šios mokinės atliekamas kūrinys – V. Mikalausko ,,Šluotos šokis“ – jau atrodo  ekstravagantiškas, pilnas energijos. Visų grojusiųjų neišvardinsi, bet galima pasakyti, kad jauno žmogaus noras groti, išsakyti muzikos fragmente save, susijungti su savo svajonėmis yra labai didelis džiaugsmas. Paauglių amžiaus mokiniams reikia nugalėti scenos baimę, išmokti sudėtingą kūrinį, numalšinti beaugantį stresą ir tiesiog dar sugebėti šypsotis. Tai labai daug, ko reikalauja kelias minutes grojamas kūrinys.

Antrosios kategorijos mokinių (5-7 klasių) grojami kūriniai buvo ilgesni ir sudėtingesni. Jautėsi mokytojo ir mokinio įdirbis. Beje, auditorijoje, kaip pastebėjo vertinimo komisijos nariai, galima buvo atpažinti, kurios mokytojos mokinys groja – jaudinosi abu: mokinys grodamas, o mokytoja įtempusi žvilgsnį ir linguodama į taktą, tarsi jausdama kiekvieną savo mokinio judesį. Tai labai maloni sąsaja. Antrojoje grupėje labai gražiai pasirodė Gabija Žadauskaitė, 5 klasės mokinė, grojusi A. Corelli ,,Sarabande“ ir F. Chopin kūrinį  ,,Valsas“ Nr. 14 e-moll. Sukaupusi žvilgsnį į klavišus (natos – tai ženklas muzikai žymėti ant popieriaus), negirdėdama nieko, kas vyksta aplink, mergaitė paskęsta muzikoje. Susikaupimas ir rimtis. Taip subtiliai ir ramiai gali groti žmogus, kuris moka atsiriboti nuo aplinkos ir paskęsti savo muzikos erdvėje. Lengvumu ir puikia laikysena išsiskyrė Akvilė Stančikaitė, 7 klasės mokinė, grojusi D. de Severac ,,Romantišką valsą“, Radvilė Šapranauskaitė, 7 klasės mokinė, grojusi J. Brahms ,,Valsą“ A-dur op. 39 Nr. 15. Apie kiekvieną mokinį būtų galima pasakyti daug gražių žodžių, žavėtis jų atliktais kūriniais, gebėjimu perteikti nuotaiką, judesį, išlikti ramiems ir ,,gyventi“ scenoje tik su kūriniu.

O kam atiteko pagrindinis ,,Grand pass“  diplomas? Išrinkti patį geriausią yra sudėtinga net ir specialistams, gerai išmanantiems savo darbo specifiką. Vertintojų komanda nutarė, kad šį kartą pagrindinis prizas atitenka Mindaugui Simukaičiui, 7 klasės mokiniui, ypač puikiai pademonstravusiam savo muzikinius gebėjimus. Jis grojo Y. Vesnyak ,,Jazz valsą“ ir F. Chopin ,,Polonezą“ A-dur, Op. 40 Nr. 1.

Festivalio-konkurso partneriai – septynios Lietuvos muzikos ir meno mokyklos: Vilkaviškio muzikos mokykla (Kybartų filialas), Kaišiadorių meno mokykla, Raseinių meno mokyklos Ariogalos filialas, Rietavo K. Oginskio meno mokykla, Biržų V. Jakubėno muzikos mokykla, Zarasų meno mokykla bei Panevėžio rajono muzikos mokykla.

Įspūdinga detalė – ,,Baleto šokėjos“  ir ant mokyklos koridoriaus sienų sukabinti pagrindinio projekto „Grand pas“ partnerio Kauno Dailės gimnazijos mokinių piešiniai šokio tematika.

Medaliai, kuriais buvo apdovanoti respublikinio konkurso nugalėtojai, irgi sukurti Dailės gimnazijos mokinių. Kaip gražiai menas palaiko meną, muzika provokuoja švelnius poetinius akordus ir susisiekia su išraiška dailės kūrinyje. Tai yra džiaugsmas, kuriuo gyvena meno žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikli mama

reikli mama portretas
man irgi labiau patinka savo darbą dirbantys profesionalai mokytojai,(o ne streikuojantys), bet ypač džiugina žurnalistai, rašantys apie Kaune vykstančius gražius renginius (ne vien tik apie kriminalinius nusikaltimus ir įvykius kalėjimuose). Kaune ugdomos asmenybės! Ačiū “Kauno Dienai”!"

Anonimas

Anonimas portretas
Smagu, kad po dienos darbų gali paskaityti ne tik apie krizes, katastrofas, politines rokiruotes, bet ir apie renginius, ugdančius bei formuojančius jaunų asmenybių muzikinį skonį, apie mokytojus, tyliai dirbančius savo darbą. Ačiū MOKYTOJAMS!!!

Asta

Asta portretas
Ačiū šiai mokyklai, jos nuostabiems pedagogams, ypač mokytojai Agnei Pranculytei Jočienei, už atsidavimą mokant savo mokinukus, nepaisant laiko ir jėgų. O kiekvieno šios mokyklos organizuojamo renginio metu širdis tiesiog dainuoja.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių