Muziejų naktis Kaune – su dainomis ir ekskursijomis

Šiandien vykstančioje tarptautinėje Europos muziejų nakties akcijoje Kauno muziejai dalyvauja ypač aktyviai. Kauniečiai, susigundę kaip niekad gausiais muziejininkų pasiūlymais, turės gerokai paplušėti dėliodami savaitgalio dienotvarkę.

Aštuonetas vienu kirčiu

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus kviečia į neįprastą turistinį žygį, aplankant skirtinguose miesto kampeliuose išsidėsčiusius aštuonis M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padalinius.

"Poromis, šeimomis, su draugais patraukite į žygį per Kauno kalnus, gatveles ir parkus ieškodami įdomiausių Kauno kultūros židinių", – kviečia muziejaus kolektyvas.

Kad nepasimestumėte, tereikia atsispausdinti žemėlapį (jo nuoroda – ciurlionis.lt) arba žaidimo dieną pasiimti jį bet kuriame iš muziejaus padalinių: M.Žilinsko dailės galerijoje, Kauno paveikslų galerijoje, L.Truikio ir M.Rakauskaitės memorialiniame muziejuje (E.Fryko g. 14), A. ir P.Galaunių namuose (Vydūno al. 2), J.Zikaro memorialiniame muziejuje (J.Zikaro g. 3), Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje, A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

Nuo 11 iki 20 val. reikia apkeliauti 3–8 žemėlapyje pažymėtus taškus. Patekusieji į muziejų, sulauks užduoties, o ją atlikusieji gaus po lipduką.

20–21 val. visi žygeiviai laukiami "Muziejaus naktiniame piknike" prie M.K.Čiurlionio galerijos. Čia dešimt greičiausiųjų ir daugiausia lipdukų surinkusiųjų gaus specialius muziejaus prizus ir kartu su visais žiūrėdami į žvaigždes galės traukti dainas, šokti kartu su folkloro ansambliais "Žaisa" ir "Kupolė". 21.30–23.30 val. M.K.Čiurlionio dailės galerijoje lauks nemokamos tapybos ant vandens pamokos.

20–24 val. A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus kviečia romantiškam pasibuvimui "Žiūrim – krinta patylomis obelų žiedai". Kūrybinėje dirbtuvėje bus galima kurti paveikslus iš žiedų atspaudų, sužinoti apie monotipijos galimybes, aplankyti ekspozicijas.

M.K.Čiurlionio galeriją, A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių (Velnių) muziejų ir Istorinę Lietuvos Respublikos prezidentūrą bus galima lankyti nemokamai nuo 11 iki 24 val.

Pabūk miesto bite

Kaip visada išradingas Istorinės prezidentūros kolektyvas Tarptautinę muziejų naktį kviečia į miesto bičių dūzges. Pačioje prezidentūroje pažinimo nektarą bus galima rinkti net 13 valandų, nuo 11 val. iki pat vidurnakčio.

Aktyviausieji kviečiami nuo 18 iki 21 val. mieste dalyvauti muziejaus organizuojamame pažintiniame orientaciniame žaidime "Miesto bitės". "Kviečiamos ir tos bitės, kurios nori tiesiog ramiai apžiūrėti muziejų – galėsite tyrinėti ekspozicijas ir parodas iki pat vidurnakčio, nekreipdami jokio dėmesio į aplinkui vykstantį dūzgesį. Muziejaus lankymas ir visos veiklos yra nemokamos", – kauniečiams primena kolektyvas.

Pažintinis orientacinis žaidimas "Miesto bitės" leis atidžiau pažvelgti į laikinąją sostinę ir jos gyventojų kasdienybę. Istorinės prezidentūros sodelyje tą dieną bus atidaryta lauko fotografijų paroda "Miesto bitės: žmonės ir jų darbai Kaune 1918–1940 m.", tad ir žaidimas bei užduotys bus susiję su šia tema.

Šiandien Kaunas gyvas miestas, dūzgia lyg bičių avilys – taip buvo ir prieš beveik 100 metų, kai jame pulsavo laikinosios sostinės dvasia. XX a. ketvirtojo dešimtmečio viduryje Kaune veikė apie 2 tūkst. prekybos įmonių, 265 maitinimosi įstaigos, dirbo apie 300 gatvės ledų pardavėjų, 34 fotografai, 54 siuvyklos, 1 radijo stotis, 38 inžinieriai, 4 ugniagesių komandos su 220 ugniagesių, 10 policijos nuovadų ir apie 500 policijos tarnautojų, 65 gydytojai, aukščiausios klasės restoranuose grojo ne vienas orkestras. Kiekvienas iš šių dirbančių žmonių buvo svarbus ir reikalingas miestui, todėl fotografijų parodoje pristatoma šešiolika didelio formato nuotraukų, kuriose bus galima išvysti ano meto policininkus, stomatologus, kelininkus, statybininkus, paštininkus, gaisrininkus, ledų pardavėjus, grožio salono darbuotojus, vairuotojus, kontrolierius ir kt.

Į svečius pas karžygius

"Karžygiai nemiega, nemiegok ir tu" – su tokiu šūkiu visas Kauno nakvišas kviečia Vytauto Didžiojo karo muziejus. Kiekvienas, apsilankęs Muziejų naktyje, galės pažinti, atrasti, žaisti arba tiesiog būti istorinėje aplinkoje.

Renginio pradžią 18 val. muziejaus sodelyje paskelbs XVIII a. artilerijos pabūklo salvės ir Lietuvos karinių oro pajėgų orkestras, vėliau vyks ekskursijos į karilioną, o 21 val. bus galima išgirsti varpų koncertą.

Besidomintieji istorija galės pasiklausyti ilgamečio muziejaus darbuotojo Arvydo Pociūno paskaitų, o Didžiojoje salėje bus pristatyta ne tik Lietuvos tarpukario ginkluotė, bet ir nūdienos Lietuvos kario ekipuotė. A.Kačanausko muzikos mokyklos moksleiviai ir gen. Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų roko grupė "Vytis" pakvies į koncertines programas. Pasirodys Kauno choreografijos mokyklos šokėjai, akordeonistas Vytenis Danielius, o Kauno šokio teatras "Aura" suteiks unikalią galimybę pamatyti visai naują šokio spektaklį "Monstras".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių