Misija: teatro ambasadoriai

Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT) šį sezoną darbavosi būrelis netradicine veikla užsiimančių naujokų – teatro ambasadorių. Skirtingų patirčių ir pomėgių žmones subūrė trauka teatrui.

Skirtingos patirtys

Teatro ambasadorių veikla kilo iš jaunimo iniciatyvos – Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Kultūros vadybos bakalaurantės Indrė Engelkytė ir Giedrė Kavaliauskaitė pristatė idėją teatrui sukurti platformą socialiniuose tinkluose, kurioje mintimis galėtų dalytis teatru besidomintys žmones. Netrukus idėja virto kūnu – feisbuke atsirado bendruomenė "NKDT ambasadoriai", dalijamasi asmeninėmis patirtimis, įdomiais faktais iš teatro ir Teatro fabriko gyvenimo, pristatomi kūrėjai ir užkulisiuose dirbantys žmonės, spektaklių kūrimo procesai.

Logiška manyti, kad teatro veikla daugiausia domina meno sričių žmones – nieko keista, kad ir ambasadorių gretose galima sutikti studijuojančių naujųjų medijų meną arba filologiją, tačiau ambasadorių komandoje sėkmingai pritapo ir geležinkelio transporto inžineriją Vilniuje studijuojanti Donata Bukauskaitė. Mergina sako, kad nors jos pasirinkta profesija yra "toli nuo meno", tačiau vienas apsilankymas teatre įtraukė negrįžtamai.

"Teatre galiu leisti pasireikšti savo meniškajai pusei. Naujos pažintys, miestas ir spektakliai įtraukia. Kaune atradau namus", – džiaugiasi mergina.

Ambasadorei Monikai Patašiūtei teatras nuo mažumės buvo viena mėgstamiausių vietų. "Tėvai, vesdamiesi į teatrą, išugdė pagarbą aktoriams ir spektaklių kūrėjams. Nuo septintos klasės užsiėmiau savanoriška veikla skirtinguose teatruose, todėl, atsiradus galimybei prisijungti prie ambasadorių, nesudvejojau", – tikina Monika, šį pavasarį baigusi kūrybinių industrijų programą.

Ilgametei NKDT reklamos savanorei Mildai Gineikaitei ambasadorystė – tarsi palypėjimas laipteliu aukščiau ir galimybė įgyti kitokios praktikos. Teatro virusas pagavo ir pasakas vaikams kuriančią bei jas įgarsinančią Dovilę Lapinskienę: "Tikiu, kad gėris ir nuoširdumas valdo, – tokius žodžius savyje yra užkodavęs žodis "teatras". Tokią žinutę turėtų nešti teatro ambasadorius, atsakydamas, kodėl žmonėms reikia eiti į teatrą, kaip keičiasi ir užburia gyvenimas, kurį mes matome spektakliuose, kokius atsakymus į klausimus mes gauname, kai girdime aktoriaus išjaustus žodžius."

Teatro ambasadorės visą intensyvų sezoną koncentravosi ne tik į trumpų straipsnių apie teatrą rašymą, bet ir ieškojo rakursų, kaip įdomiau atskleisti teatrą per fotografiją. Julija Kazancevaitė, M.Patašiūtė ir M.Gineikaitė teatro gyvenimą fiksavo per fotoobjektyvą. Jas domino ir ištuštėjusio teatro kampeliai, ir repeticijos.

Pasikeitė požiūris

Merginos jau apsiprato teatre ir vieningai tikina, kad labai nustebino čia tvyranti neformali atmosfera. "Maniau, kad teatro atmosfera bus gana griežta. Tačiau visi mitai kaipmat išsisklaidė. Kaskart atėjusi į teatrą jaučiuosi lyg antruose namuose", – sako su fotoaparatu nesiskirianti J.Kazancevaitė.

D.Bukauskaitei didžiausias atradimas – teatre sutikti žmonės: atviri, nuoširdūs, paprasti, visada pasiruošę padėti. Viena mėgstamiausių merginos vietų teatre – dekoracijų gamybos cechas.

"Teko prisidėti prie spektaklio "Natanas Išmintingasis" dekoracijų gamybos darbų. Nuo to karto į spektaklį žiūriu kitomis akimis, apžiūrinėju dekoracijas, nes žinau, kiek daug rankų darbo įdėta. Pastebiu smulkias detales ir negaliu atsistebėti puikiu aktorių ir režisierių darbu", – patirtimi dalijosi mergina.

Apsipratusios teatre, merginos įsidrąsino bendrauti su scenos žvaigždėmis. "Maniau, nedrįsiu prieiti prie aktorių. Bet kai teatro koridoriuose prieš repeticiją sutikau Jūratę Onaitytę ir Algirdą Pintuką, paprastai ir šiltai pabendravau. Jie paprasti, bet kartu ir nepaprasti žmonės, iš kurių galima išmokti labai daug", – džiaugėsi D.Bukauskaitė.

Draugai prašo rekomendacijų

Tam tikra prasme ambasadorės tampa teatro ekspertėmis. Galbūt dėl to draugai ir bičiuliai prašo parekomenduoti spektaklį? D.Lapinskienė patvirtina, kad ir skambina, ir prašo rekomenduoti, klausia, kas labiausiai patiko. "Spektaklį "Vasarvidis" žiūrėjau tris kartus, pasikviečiau draugus. Visi šį spektaklį įsimylėjo. "Lė-kiau lė-kiau" – antroji mano meilė", – prisipažįsta dažnai su paaugle dukra į teatrą užsukanti moteris. Monika Patašiūtė sako, kad ji pati mielai į patikusį spektaklį sugrįžta su draugais.

Entuziastės – dažnos viešnios teatre, ar nebaisu persisotinti teatru? Ambasadorės juokauja, kad tokia liga jų dar neužpuolė.

"Kiekvieną sykį, net ir tame pačiame spektaklyje, aš visados atrandu kažką naujo. Tos kelios valandos man yra kažkas magiško", – sako D.Bukauskaitė ir patikina: yra spektaklių, kuriuos būtinai žiūrės ir kitą sezoną.

M.Gineikaitė žiūrovams rekomenduotų, pamačius stipriai paveikusį spektaklį, į teatrą susiruošti po tam tikro laiko – pasilikti erdvės minčių analizei.

"Kol esi žiūrovas, kūrybinę virtuvę įsivaizduoji visai kitaip, daug ko išvis nežinai. O kai pamatai, kaip konstruojamas spektaklis, aplanko visai kitoks suvokimas, pasikeičia žvilgsnis į kūrinį. Galutinį variantą pamatyti tampa dar įdomiau, nes atsiranda galimybė palyginti, pastebėti kūrėjų ir kūrinio augimą bei pasikeitimus", – sako Simona Gavelytė.

J.Kazancevaitei labiausiai įstrigo grimavimo procesas: "Labai mėgstu stebėti žmones. O aktorius įdomu stebėti ne tik scenoje, bet ir realiame gyvenime."

Merginoms taip pat įstrigo faktas, kad Didžioji scena dydžiu gali būti palyginama su septynių aukštų pastatu, žiūrovų santykis į spektaklį, kai pilna paauglių salė plojo atsistojusi po spektaklio "Lė-kiau-lė-kiau" premjeros, ir suvokimas, kad aktoriai ir režisieriai labai sunkiai dirba, išmokęs spektaklius vertinti visiškai kitaip.


Žiūrovo teisės pagal S.Gavelytę

1. Išgyventi akimirką.

2. Juoktis arba susigraudinti.

3. Lyginti save su spektaklio herojais.

4. Stebėti šviesų žaidimą.

5. Būti pagautam muzikos nuotaikos.

6. Žavėtis aktoriais.

7. Ploti atsistojus.

8. Po spektaklio patylėti.

9. Iš teatro išeiti kitokiam.

10. Papasakoti apie tai kitiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Vietinių runkelių mada-kiekvienam šūdui ilgi plojimai atsistojus.Raktinis žodis-kiekvienam.Sedeti kai mulkiai mankštinasi-inteligento pareiga.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių