Metų sandūros šventės – legendinėje filharmonijoje

Ateina metas, kai viešąsias erdves, namus ir žmonių širdis apgaubia didžiųjų metų laukimo nuotaika. Į šį šventinį sūkurį kasmet įsilieja ir Kauno valstybinė filharmonija (KVF), kviesdama mylimus klausytojus metų sandūros laikotarpį praleisti kartu su nuostabia muzika.

Koncertų ciklas "Nuo Šv.Kalėdų iki Naujųjų metų..." tapo tradiciniu, visų laukiamu renginiu, džiuginančiu įvairių skonių melomanus išskirtiniais muzikos projektais, pristatančiais publikai geriausius mūsų šalies ir užsienio atlikėjus. Šiemet septynis koncertus vienijantis ciklas vyks gruodžio 26–31 d. ir kvies klausytojus ne tik į filharmonijos rūmus, bet ir į kitas patrauklias koncertines erdves.

Ten, kur dingsta rūpesčiai

Antrąją Šv.Kalėdų dieną išskirtine aura garsėjančiame Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje klausytojai išgirs unikalų projektą "Netikėtos meilės istorijos", kurį parengė populiarioji dainininkė Vaida Genytė, šmaikštusis smuiko virtuozas Zbignevas Levickis, talentingasis gitaristas Alexas Tenas, perkusijos meistras Viktoras Krasauskas ir į Vilniaus senamiesčio kvartetą susibūrę smuikininkė Vakarė Daukšaitė, altu grojanti Inga Žiutelytė, violončelininkė Aistė Pamerneckytė ir kontrabosininkas Ramutis Ležinskas.

Skambant Antonio Vivaldi, Carlo Orffo, Astoro Piazzollos, Andrew Lloydo Webberio, Ennio Morricone's ir kitų kompozitorių auksinėms dainoms bei melodijoms atlikėjai žada išsklaidyti žiemos žvarbą ir sušildyti publikos širdis.

Paklausti, kas paskatino šiuos charizmatiškus ir publikos simpatijų nuolat sulaukiančius menininkus parengti tokią intriguojančią, jausmingą ir energingą koncertinę programą bei scenoje pasirodyti kartu, muzikantai atsakė, kad tai – džiaugsmas ir palaikymas, kurį jie nuolat jaučia sklindant iš Lietuvos meno gerbėjų. Ko šį kartą tikėtis publikai, stebinčiai, kaip vienoje scenoje susitinka projektų "Žvaigždžių duetai", "Triumfo arka", "Chorų karai" laureatė bei dalyvė ir "Auksinio balso" komisijos narys? Atlikėjai teigia, kad tai bus atgaiva sielai ir kelionė į magišką muzikos pasaulį, kur pradings realybė ir gyvenimo rūpesčiai.

Barokas ir rokas

Tą pačią dieną į KVF atvykę klausytojai galės mėgautis nauja Baltijos gitarų kvarteto programa "BaRock!". Talkinamas pašėlusio multiinstrumentininko Sauliaus Petreikio ir Niujorko džiazo klubus išmaišiusio kontrabosininko Vyčio Nivinsko ugningasis gitaros entuziastų kolektyvas ir vėl pasirengęs nustebinti.

Klasikinių gitarų, kontraboso, įvairiausių pučiamųjų instrumentų tembrus meistriškai derinantys atlikėjai į vieną programą darniai suliejo baroko epochos perlu vadinamus A.Vivaldi "Žiemos" epizodus ir roko klasiką: grupės "Metallica" kūrinius. Keliaudami muzikos garsų taku, vedančiu nuo baroko link roko, atlikėjai užsuks pas gausybę žanrų: flamenką, džiazą, Balkanų stilių ir kt.

Prieš trylika metų susibūręs Baltijos gitarų kvartetas greitai tapo pripažintas ir vertinamas visų klasikinės muzikos gerbėjų. Dabartinės sudėties kolektyvas susiformavo, kai prie Zigmo Čepulėno, Sergejaus Krinicino ir Sauliaus S.Lipčiaus prisijungė belgų gitaristas Chrisas Ruebensas. Užsienio kritikai giria muzikantus už nepaprastą muzikavimo jautrumą, neperspaustą dinamiką, darnų ansamblinį grojimą. Visi kvarteto nariai groja specialiai ansambliui pagamintomis žinomo ispanų meistro Manuelio Contreraso rankų darbo "10th anniversary" gitaromis. Tai tik patvirtina recenzentų teiginį apie šį ansamblį: "Keturios gitaros – viena siela".

Virtuozai ir klasika

Gruodžio 27 d. į filharmonijos salę savo gerbėjus sukvies Lietuvos kamerinis orkestras – atkakliai ieškantis ir naujų kūrybinių išteklių randantis kolektyvas, nuolat džiuginantis originaliomis programomis bei gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis.

"Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių", – apie kolektyvą atsiliepia jo meno vadovas, smuikininkas Sergejus Krylovas, kurio virtuozišku grojimu galės mėgautis į koncertą "Virtuozissimo!" susirinkę klausytojai.

Koncerto metu skambės trys Wolfgango Amadeus Mozarto simfonijos: devynmečio genijaus sukurta pirmoji, kelionės po Italiją metu gimusi dešimtoji ir nuotaikinga, smagi, 1772 m. pradžioje sukurta penkioliktoji.

Šis koncertas – puiki proga išgirsti ne itin dažnai mūsų šalies scenose skambančias nuostabias Sergejaus Prokofjevo miniatiūras "Akimirkos", kurias prieš 100 metų įkvėpė poeto Konstantino Balmonto dvieilis: "Kiekvienoj akimirkoj pasaulius aš regiu, kupinus žaidimo vaivorykščių margų." Originali šių miniatiūrų versija – fortepijoninės pjesės, o šį kartą skambės rusų dirigento ir smuikininko Rudolfo Baršajaus orkestruotas "Akimirkų" variantas.

Dar vienas vakaro siurprizas – legendinio smuikininko ir kompozitoriaus Niccolo Paganini kūryba, praturtinta lietuviškų atspalvių. Klausytojai girdės keturis iš 24 žymiųjų jo "Kaprisų". Du "Kaprisus" smuikui solo ir orkestrui pritaikė kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Tango ritmu

Gruodžio 28 d. KVF scena paskęs aistringojo tango sūkuryje – vis dažniau vokalisto amplua pasirodantis Eduardo Gimenezas ir ansamblis "4 Tango" dovanos klausytojams spalvingą programą "Ugningas tango". Čia liesis ne tik muzika: skambant A.Piazzollos, Carloso Gardelio, Anibalo Troilo, Mariano Moreso ir kitų kompozitorių kūriniams subtilias tango kompozicijas scenoje atliks šokėjai Brigita ir Carlosas Rodriguezai. Vakaro atmosferą patys atlikėjai apibūdina taip: "Subtilūs prisilietimai, jaudinanti muzika, žodžiai, įskeliantys aistros žiežirbą... Visa tai į trijų minučių romaną sutalpina tango, kurio poetiški tekstai – tai vyro išpažintis, kaip jis jaučiasi užkariaudamas moters širdį, ją mylėdamas ir prarasdamas."

E.Gimenezas, labiau žinomas kaip tango šokėjas ir šio meno Lietuvoje puoselėtojas – Urugvajuje gimęs lietuviškų šaknų turintis argentinietis, kurio gyvenime dainavimas užima itin svarbią vietą. Vokalą ir muzikologiją jis studijavo Urugvajaus universitete, dainavo Lotynų Amerikos baroko chore "De profundis", chore "Pro Opera", jo balsas skambėjo duete su pasaulinio garso operos solistu Erwinu Schrottu. Vėliau atlikėjas gilino vokalo žinias Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas profesorių Eduardą Kaniavą.

Ansamblis "4 Tango", kuriame muzikuoja altininkė Birutė Bagdonienė, akordeonistė Kristina Žebrauskaitė, pianistas Feliksas Zakrevskis ir kontrabosininkas Donatas Bagurskas, savo gyvavimą prieš 18 metų pradėjo nuo tango muzikos. Palaipsniui kolektyvas ėmė peržengti šio žanro ribas ir šiuo metu nuolatos ieško naujų išraiškos priemonių, kurdamas savitą atlikimo stilistiką ir nepakartojamą, unikalų skambesį. Bendradarbiaudamas su įvairioms stilistikoms atstovaujančiais žinomais solistais ansamblis išleido keletą itin įdomių kompaktinių plokštelių.

Karališkasis šešetukas

Gruodžio 29 d. su programa "Britų kalėdiniai topai" į Kauną sugrįš visada laukiami svečiai – vokalinis sekstetas "The Queen’s Six". Dešimtus veiklos metus skaičiuojantis kolektyvas, kuriame dainuoja kontratenorai Danielis Brittainas, Timothy Carlestonas, tenorai Nicholas Maddenas Dominicas Blandas, baritonas Andrew Thompsonas ir bosas Simonas Whiteley, buvo įkurtas karalienės Elžbietos I karūnavimo 450-ųjų metinių proga ir pavadintas šios valdovės garbei.

Elžbieta I garsėjo kaip iškili menų globėja, suteikdavusi menininkams galimybę kurti jos aplinkoje. Garsiausi šeši jos globojami tų laikų menininkai buvo Thomas Tallis, Williamas Byrdas, Thomas Tomkinsas, Thomas Morley, Orlando Gibbonsas ir Thomas Weelkes.

Tęsdamas garsiojo Baroko epochos šešeto tradicijas, ansamblis "The Queen‘s Six" reziduoja puikiojoje Vindzoro pilyje, čia ne tik kuria, bet ir gyvena, taip pat dainuoja Šv.Jurgio bažnyčios chore, kiekvieną savaitę giedančiame aštuoneriose šv.Mišiose. Kolektyvui nuo pat jo įkūrimo suteikta privilegija koncertuoti privačiuose ir viešuose karališkosios šeimos renginiuose. Šeši kolektyvo nariai unikalia atlikimo stilistika dalijasi su plačia auditorija: jų repertuaras aprėpia senosios muzikos žanrus, Renesanso epochos polifoniją, pasaulietinius madrigalus, tautines dainas, netgi džiazo ir populiariosios muzikos kūrinių aranžuotes, o šio vakaro programoje skambės tradicinės anglų ir kitų tautų kalėdinės giesmės, taip pat – autoriniai Piotro Čaikovskio, Kennetho Leightono, Richardo Maddeno, Irvingo Berlino ir kitų kompozitorių opusai.

Tegyvuoja opera

Prieššventinį šeštadienį, gruodžio 30 d., Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir du puikūs solistai pakvies kauniečius ir miesto svečius į tikrą operos žanro fiestą – koncertą "Viva la opera!".

Skambant nuotaikingoms instrumentinėms miniatiūroms ir populiarių operų arijoms, palydimoms šmaikščių muzikologo Viktoro Gerulaičio komentarų, filharmonijos skliautus drebins žaižaruojančios orkestro muzikos garsų salvės. Į šventinę simfoniją įsilies nuostabus latvių vokalistės Veros Talerko sopranas ir Afrikoje, Kongo Respublikoje, gimusio Patricko Kabongo tenoras.

Iš Daugpilio kilusi ir nuo vaikystės dainininkės keliu ėjusi V.Talerko aukštąjį muzikinį išsilavinimą įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Dar studijų metais tapusi daugelio tarptautinių konkursų laureate solistė nuolat tobulinasi įvairiuose meistriškumo kursuose, koncertuoja visoje Europoje, bendradarbiauja su "Vilnius City Opera" ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Šiuo metu ji reziduoja Norvegijoje, kur yra Oslo operos ir baleto teatro stažuotoja.

Pasitikti Naujuosius metus KVF kviečia su pamėgtais miesto kolektyvais – Kauno miesto simfoniniu orkestru ir Kauno valstybiniu choru.

Sparčiai karjeros laiptais kopiančią dainininkę kritika apibūdina tokiais epitetais: "Kaip tyras ir veržlus šaltinis įsilieja į jūros gelmes, taip nuolat auga ir stiprėja jaunos dainininkės V.Talerko talentas, palaikomas kruopštaus darbo ir tobulumo siekio. Unikali muzikinė atmintis, tyras intonavimas, nuostabus balso tembras ir platus diapazonas, patraukli išvaizda ir artistiškumas daro stiprų įspūdį, ilgam išliekantį atmintyje."

Tenoras P.Kabongo taip pat dainuoja nuo pat mažų dienų. Tiesa, atlikėjas kurį laiką buvo pasukęs inžinieriaus karjeros link, bet vėliau gavo stipendiją studijuoti vokalą Briuselio karališkojoje konservatorijoje ir čia pradėjo stulbinančią dainininko karjerą.

Prieš aštuonerius metus įsiveržęs į operos sceną jis sukūrė daugelį vaidmenų Normandijos "Rouen Haute" operoje, darbavosi Paryžiaus "Académie de l’Opéra Comique", vėliau tapo Florencijos "Accademia del Maggio Musicale" trupės nariu, kur dainuoja pagrindines lyrinio tenoro partijas žinomiausiose operose. Artimiausiu metu atlikėjo laukia nauji vaidmenys "Metz Opera" ir Paryžiaus "Opéra Comique" teatruose.

Naujųjų naktis

Pasitikti Naujuosius metus KVF kviečia su pamėgtais miesto kolektyvais – Kauno miesto simfoniniu orkestru ir Kauno valstybiniu choru. Šventišką nuotaiką žadančiai programai "Naujametiniai klasikos perlai" diriguos Ričardas Šumila ir Petras Bingelis, o į vokalinio meno aukštumas pakylės du talentingi solistai: sopranas Lina Dambrauskaitė ir bosas-baritonas Kostas Smoriginas.

Profesionalios dainininkės karjerą tik pradedanti, bet jau spėjusi pelnyti publikos simpatijas švelnaus tembro soprano savininkė L.Dambrauskaitė – nuoširdi, tačiau ne naivi, racionali, bet kartu šiluma ir svajonėmis spinduliuojanti atlikėja, sužavinti visus klausytojus. Šios savybės jai padeda ne tik kurti įsimintinus personažus, bet ir įgyvendinti drąsiausias svajones. Viena šių svajonių išsipildė dar šį pavasarį – magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusi dainininkė, laimėjusi atranką tarp kone 900 kandidatų, šiuo metu stažuojasi Londono karališkosios muzikos akademijos operos studijoje.

Kostas Smoriginas jaunesnysis – vienas perspektyviausių šiandienos bosų-baritonų. Po studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jis išvyko į Londoną, kur sėkmingai pasirodė prestižiniame BBC Kardifo dainininkų konkurse, o vėliau dvejus metus studijavo Karališkajame muzikos koledže. Po studijų dainininkas buvo pakviestas į Karališkosios operos jaunųjų artistų programą. JAV jaunasis atlikėjas debiutavo prieš septynerius metus, vėliau sekė puikiai sukurti vaidmenys Berlyno, Karališkajame Londono, Kovent Gardeno ir Izraelio operos teatruose. Keletas pastarųjų solisto karjeros metų pažymėti debiutais Milano "La Scala", Bordo, Santjago, Drezdeno, Vašingtono, Santa Fe ir Vilniaus operos teatruose bei ryškiais pasirodymais prestižiniuose operos festivaliuose.

Akademinės muzikos duomenų bazės "Bachtrack" duomenimis, K.Smoriginas 2014 m. buvo vienas iš trijų daugiausia kartų scenoje dainavusių viso pasaulio bosų-baritonų. Atlikėjo vizitine kortele tapo Eskamiljo vaidmuo Georges Bizet operoje "Karmen". Šį vaidmenį spektakliuose solistas yra dainavęs daugiau nei 150 kartų. Jo pasirodymus nuolat lydi tokie kritikos atsiliepimai: "Jis tapo tikru šio vakaro atradimu. Jo balsas spindintis, galingas, turtingo tembro ir ypač spalvingas. Be to, K.Smoriginas – puikus muzikantas, suteikiantis kuriamam personažui humaniškų bruožų ir netgi neigiamą herojų paversdamas kažkuo patraukliu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Veritas

Veritas portretas
Filharmonijoje tiek etatiniu darbininku, o raso kiti. Juk atlyginima, kaip speju - mokate is musu mokesciu moketoju. Kur rastingumas ir kompetencija. Vienas per ta pati visame internete! Pakalbinkite musu mylimus atlikejus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių