„Metropolitan Opera“ žvaigždės – vėl Kaune

  • Teksto dydis:

Atsisveikindamas su dvyliktuoju sezonu Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) pakvies į koncertą, kuris nenuvils net išrankiausią klasikinės muzikos skonį turinčių klausytojų.

Dar praėjusių metų pabaigoje Kaune viešėdamas visame pasaulyje žinomas JAV tenoras Johnas Osbornas negalėjo pasakyti, ar dėl perpildyto pasirodymų grafiko pavyks surengti pirmąjį koncertą Lietuvoje. Tada apie tai jis kalbėjo labai nedrąsiai.

"Iš pradžių, dar prieš mano atvykimą į Lietuvą, buvo planų surengti Kaune ir koncertą. Paskui įsitikinome, kad to padaryti negalėsime kaip tik dėl mano užimtumo. Bet dabar su Kauno orkestro vadovu Algimantu Treikausku dėliojame tolesnius bendradarbiavimo planus ir žadame suorganizuoti dar ne vieną projektą", – yra sakęs J.Osbornas. Šiandien KMSO visus kviečia į sezono pabaigos koncertą, kuriame pirmą kartą pasirodys šis įspūdingo balso savininkas.

Orkestro ir tenoro draugystė prasidėjo visai neseniai. 2016 m. rudenį J.Osbornas kartu su KMSO ir jo vyriausiuoju dirigentu Constantinu Orbelianu įrašė kompaktinį diską, kuriame skamba žinomiausios Gaetano Donizetti, Gioachino Rossini, Hectoro Berliozo ir Giuseppe's Verdi operų arijos.

Dabar jau teatro "Metropolitan Opera" žvaigždė J.Osbornas į šį teatrą buvo pakviestas 1994 m. kaip jaunųjų menininkų programos dalyvis. Tada jis sulaukė siūlymo toliau tęsti vokalo studijas. O jau po dvejų metų jaunasis solistas tapo Prancūzijoje vykusio Placido Domingo operos balsų konkurso pirmos vietos laimėtoju. Muzikinė patirtis ir svarbūs įvertinimai lėmė ryškų operos solisto J.Osborno tarptautinės karjeros startą. Šiandien jis – solistas, pasirodantis didžiausiose scenose nuo San Fransisko iki Tokijo su žinomiausiais pasaulio orkestrais.

Į Lietuvą kartu su tenoru atvyks ir jo žmona, taip pat teatro "Metropolitan Opera" solistė, su visame pasaulyje žinomais orkestrais didžiausiose koncertų salėse pasirodanti Lynette Tapia (sopranas). Ne kartą ji buvo įvertinta aukščiausiais apdovanojimais įvairiuose konkursuose ir festivaliuose. L.Tapia ir J.Osbornas turi parengę ne vieną koncertinę programą, kurias pristato klausytojams įvairiose pasaulio šalyse. Vieną iš jų išgirs ir Lietuvos klasikinės muzikos mylėtojai, o šventiniam koncertui diriguos maestro iš Italijos Franco Giacosa.

Italų dirigentas aukščiausiu įvertinimu baigė fortepijono specialybės studijas Genujos N.Paganini muzikos akademijoje. Vėliau studijavo vargonų specialybę ir komponavimą, klavesino specialybę, choro ir orkestro dirigavimą (dėstytojai – Franco Ferrara ir Massimo De Bernart'as). Dirigentas ne kartą dalyvavo tiek operos, tiek simfoninės muzikos projektuose, vadovavo prestižiniams Italijos ir užsienio orkestrams.

F.Giacosa buvo nuolatinis Savonos operos choro "P.Masca­gni" vadovas ir kartu ilgus metus bendradarbiavo su "Teatro dell’Opera Giocosa". Dabar jis – Turino G.Verdi valstybinės muzikos akademijos partitūros skaitymo profesorius.

Kauno valstybinės filharmonijos Didžiojoje salėje vyksiančio koncerto programoje skambės gražiausios ir žinomiausios arijos, duetai iš G.Donizetti ir Ch.Gounod operų bei uvertiūros simfoniniam orkestrui.


Kas? KMSO 12-ojo sezono pabaigos šventinis gala koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? gegužės 3 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių