Medžio burtininkas iš Kauno rajono – nepralenkiamas

  • Teksto dydis:

Garbingiausiu Lietuvos tautodailės apdovanojimu "Aukso vainiku 2017" įvertintas žinomas skulptorius, kryždirbys Adolfas Teresius, gyvenantis Kauno rajone, Garliavoje.

Šis apdovanojimas – jau trečiasis A.Teresiaus pelnytas "Aukso vainikas". Pirmasis šiam skulptoriui buvo įteiktas 2008 m., antrasis 2012-aisiais (už kolekciją "Atlaidų diena"). A.Teresius taip pat yra Liongino Šepkos premijos laureatas (2001 m.) ir kitų konkursų nugalėtojas.

Šio menininko darbai puošia daugelį Kauno rajono ir Lietuvos vietų. Vienas naujausių garliaviškio A.Teresiaus darbų – kartu su bičiuliais Lietuvos valstybės 100-mečiui iš ąžuolo išskaptuotas Lietuvos himno tekstas.

A.Teresiaus rankose medis krikščionybės simboliais virsdavo dar sovietų okupacijos metais. Kai 1975 m. buvo sunaikintas Kryžių kalnas, tautodailininkas talkino jį atstatant iš išlikusių detalių ir nuolaužų. 1978 m. prie Žemaičių Kalvarijos esančiame Panų kalne sukūrė pirmuosius koplytstulpius, kurie 1980 m. kartu su unikalia medine koplyčia sovietinės valdžios buvo sunaikinti. 1981–1985 m. virš 30 didelių darbų išdrožė besikuriančioje Orvydų sodyboje Salantuose. 1994–1996 m. sukūrė Kryžiaus kelius Berčiūnuose, Panevėžio r. Be daugelio kitų, 2010 m. sukūrė Vytauto Didžiojo skulptūrą Žalgirio parke Cinkiškiuose.

Per 30 metų darbų nuo 2 iki 7 m dydžio sukūrė apie 350. Monumentalūs darbai stovi Lenkijoje, Baltarusijoje, Danijoje, Belgijoje, Vokietijoje, JAV (Mičigano ir Ilinojaus valstijose), Australijoje, Vengrijoje. Surengė 34 personalines parodas, kartu su kitais autoriais dalyvavo 88 parodose. Darbai eksponuoti parodose Švedijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Belgijoje, JAV, Japonijoje, Latvijoje, Suomijoje, Austrijoje. Dalyvavo kuriant 35 skulptūrų parkus Lietuvoje ir užsienyje.

Be A.Teresiaus, konkurso komisija geriausiais 2017 m. tautodailininkais paskelbė ir vaizduojamosios liaudies dailės meistrą Zenoną Skinkį iš Vilkaviškio bei keramikę Virginiją Silvestrą Šufinskienę iš Kuršėnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuoširdūs

Nuoširdūs portretas
Sveikinimai.

GALERIJA

GALERIJA portretas
Saunuolis sveikiname SVEIKATOS IR KURYBOS

R

R portretas
Bet gimęs Kelmėje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių