LMKA premija – Kauno autobusų stoties autoriams architektams

  • Teksto dydis:

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premijos laureatais šiemet išrinkti Kauno autobusų stoties autoriai, architektūros studijos "Dviejų grupė" architektai Gintaras Balčytis, Jurgita Šniepienė, Kęstutis Vaikšnoras ir Paulius Vaitiekūnas.

Kasmetinė premija (diplomas ir 1500 Eurų piniginė premija) skiriama Lietuvos menininkams už išskirtinius profesionalaus meno kūrinius, paskelbtus per pastaruosius dvejus metus. Dėl jos varžosi įvairių sričių menininkai – fotografai, kompozitoriai, dailininkai, skulptoriai, tautodailininkai, rašytojai, žurnalistai, kino, teatro menininkai ir kt.

Studijos „Dviejų grupė“ architektams apdovanojimas skirtas už aukštos meninės kokybės, istoriškai įprasmintus, šiuolaikiškus architektūrinius sprendimus kuriant demokratišką viešąją erdvę, įsimenantį miesto ženklą viename svarbiausių Kauno miesto infrastruktūros objektų.

Kauno autobusų stotis – tai architektūrinis kūrinys, meistriškai sprendžiantis urbanistines miesto problemas ir aktyvią, utilitarią programą sutalpinęs elegantiškame, prie istorinio miesto konteksto derančiame  architektūriniame rūbe. Neabejotinai šiuolaikiška, tačiau kaunietiško architektūros konteksto įkvėpta stoties architektūra suteikia pastatui daug daugiau reikšmės, nei tik infrastruktūros objektui – jis tampa vienu iš Kauno „ženklų“, formuojančių bendrą miesto įvaizdį. Jautriai išsaugotas, į naują stotį sumaniai integruotas ir paryškintas senas mūrinis stoties pastatas įgauna naują vertę. Urbanistiniai, funkciniai sprendimai pateikia atsakymus į transporto reguliavimo šioje miesto vietoje problemas, bet svarbiausia – paverčia stotį miestiečius ir turistus kviečiančia viešąja erdve, o kartu ir stoties rajono atgijimo katalizatoriumi.

Nuo 1997 metų teikiamą premiją architektai iki šiol buvo pelnę vieną kartą: 2012-aisiais ja buvo apdovanoti “Poezijos” parko Marijampolėje autoriai architektai Gintautas Vieversys, Andrius Byčenkovas, Tomas Eidukevičius, Reda Marcinkevičienė ir Algirdas Marcinkevičius.

Sprendimą dėl laureato vardo suteikimo ir prizo paskyrimo priima asociacijos taryba, sudaryta iš LMKA organizacijų-narių pirmininkų.

Premijos kandidatus kasmet siūlo Lietuvos meno kūrėjų organizacijos, aukštosios mokyklos (universitetai), kultūros ir meno institucijos bei patys autoriai. Lietuvos architektų sąjunga Lietuvos meno kūrėjų premijai šiemet taip pat teikė šiuos kūrinius: Prezidento V. Adamkaus muziejus-biblioteka Kaune (“Dviejų grupė” Gintaras Balčytis, Kęstutis Vaikšnoras, Asta Prikockienė), Slėnio vila ("Arches": Arūnas Liola, Rolandas Liola, Edgaras Neniškis, Margarita Kaučikaitė, Enrika Geštautaitė), Valstybės pažinimo centras (Processoffice).

Į LMKA premiją taip pat pretendavo: skulptorius Gintautas Jonkus - už svarų indėlį į kultūrą ir meną ypatingus šios srities nuopelnus (siūlė Lietuvos dailininkų sąjunga); kompozitorė Loreta Norvilaitė už aktyvumą, produktyvumą, lakią fantaziją ir indėlį į Lietuvos šiuolaikinės muzikos sklaidą (siūlė Lietuvos kompozitorių sąjunga); rašytojas Kazys Saja už straipsnių, apsakymų ir pjesių knygą „Tuo taku ten“ (2017) ir penkias knygas vaikams - “Knygų mugė“ (2016), „Noras, kuris dar išsipildys“ (2017), „Slėpynės“ (2016), „Su boružėle ant tako“ (2017) ir „Žuvėdra“ (2016) (siūlė Lietuvos rašytojų sąjunga); architektų komanda: Austėja Balčiūnaitė, Ieva Bogušaitė, Laura Gaižutytė, Mindaugas Karanevskis, Martyna Kildaitė, Martynas Norvila už vystomą kūrybinę veiklą ir konkursą Panevėžio mieste „Laisvės aikštės, Laisvės aikštės prieigų, autobusų stoties prieigų kompleksinis sutvarkymas; žurnalistė Laima Lingytė (siūlė Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija); fotografas, žurnalistas Zinas Kazėnas (siūlė Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

butu puikiai

butu puikiai portretas
tilpe viskas ko reikia ,jeigu ta vieta kur buvo priemiestiniu autobusu stoteles ir apleisti tuoletai , butent ta kampa su bufetu pertvarke ir prijunge, moderniu priestateliu ,prie senojo pastato, ir erdves padaugeja butu ir tikra tinkama autobusu aikstele butu islikus pagal paskirti.Keleiviams tu parduotuviu stoties vietoje nereikia, pakanka bufeto,. APLINKUI pilna parduotuviu+Akropolis salia.manau prarasta stociai slkirta vieta.

tikrai nepatiko stotis

tikrai nepatiko stotis portretas
tai labiau primena tiesiog prekyviete, tai kas skirta autobusu stociai net nesimato, zodziu mano nuomone vietoje tikros autobusu aiksteles yrenge prekyviete, o stoties taip ir nepastate.Tragedija , nera kur autobusams stoveti.

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Tokia ir stotis jei netelpa autobusai...reikia vaziuot i pakrante stovet gatvej,geras poilsis vairuotojui
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių