„Literatūrinių slinkčių“ kelyje – ir Kaunas

  • Teksto dydis:

Balandžio 24-ąją prasidės jau aštuntą kartą rengiamas jaunųjų kūrėjų festivalis "Literatūrinės slinktys". Jis suburs prozos ir poezijos gerbėjus, supažindins su jaunų ir perspektyvių autorių kūryba.

Didysis festivalio atidarymas vyks balandžio 24-ąją 18 val. Vilniuje, Užupio meno inkubatoriuje. Vakaro metu bus galima susipažinti su šiųmečių slinktininkų – Birutės Grašytės, Augusto Lapinsko, Linos Simutytės, Guodos Taraškevičiūtės ir Edvino Valikonio kūryba, nugulusia tradiciniame "Slinkčių" almanache, sudarytame iš penkių knygučių.

Nuo ankstesnių almanachas skirsis tuo, kad literatūros tekstus lydės ir dailės kūriniai – rinkinį papuoš dailininkų Eglės Ulčickaitės, Rosandos Sorakaitės, Mykolės Ganusauskaitės, Petro Lincevičiaus ir Sonatos Riepšaitės darbai, kuriais pasigrožėti galės vakaro, tapsiančio ir jaunųjų menininkų parodos atidarymu, svečiai. Festivalio atidarymo metu skambės ir vokalinės perkusijos meistro Žygimanto Gudelio muzika.

Prozininkas Augustas Lapinskas – architektūrą studijuojantis vilnietis, kuriantis ne tik prozą, bet ir dramaturgiją, muziką, dainuojamąją bei performatyviąją poeziją. Antroji festivalio prozininkė, Lina Simutytė, taip pat yra ir scenaristė, literatūrinių performansų atlikėja, kino kalbos ir kūrybinio rašymo dėstytoja, šiuo metu rengianti savo pirmąją knygą. Jos kūryboje susitinka semantiniai magiškojo realizmo gelmenys ir holivudinės, populiariosios bei vartotojiškos kultūros įvaizdžiai.

"Slinkčių" almanacho skaitytojai čia atras ir tris poetus – Birutę Grašytę, Edviną Valikonį ir Guodą Taraškevičiūtę. B.Grašytė – diplomuota filologė, savo tekstais kultūrinėje spaudoje ir įvairiuose literatūros renginiuose besidalijanti nuo 2010-ųjų, E.Valikonis – poeziją rašantis, debesis ir rūką fotografuojantis vilnietis, o G.Taraškevičiūtė prisistato šitaip: "Sapnuoja eilėraščius, režisuoja sapnus ir mokosi rašyti ant akmenų."

Antrąją "Slinkčių" dieną, balandžio 25-ąją, festivalis iškeliaus į Kauną – 15 val. vyks parodos atidarymas ir kūrybos rinkinio pristatymas Vytauto Didžiojo universiteto daugiafunkciame mokslo ir studijų centre, o vakare, 18 val., Kauno B. ir V.Sruogų name-muziejuje jaunieji rašytojai skaitys savo kūrybą, o renginį įgarsins bardas Valentinas Abarius.

Balandžio 26-ąją festivalis vėl grįš į Vilnių – 17 val. Menų spaustuvės skaitykloje įvyks Jonui Mekui skirtas vakaras "Man visad 27-eri", kuriame dalyvaus ne tik šiųmečiai slinktininkai A.Lapinskas, G.Taraškevičiūtė ir E.Valikonis, bet ir ankstesnių metų festivalio dalyviai – rašytojai Marius Povilas Elijas Martynenko ir Aistis Žekevičius.

Balandžio 27-ąją 18.30 val. Vilniuje įsikūrusiuose Venclovų namuose vyks skaitymai, kuriuose skambės rašytojų Dovydo Grajausko, Gretos Ambrazaitės, Lauros Švedaitės, Patricijos Gudeikaitės, Donaldo Pavlovo, A.Lapinsko, Ingridos Viluckytės, Nedos Letukytės, G.Taraškevičiūtės ir A.Žekevičiaus kūryba.

Iki balandžio 30-osios vyksiantis festivalis be didžiųjų miestų apsilankys Utenoje, Anykščiuose, Ušnėnuose, Kražiuose ir Alytuje. Šiuose miesteliuose vyksiančiuose renginiuose viešės rašytojai Dominykas Norkūnas, L.Simutytė, B.Grašytė, Monika Baltrušaitytė, G.Ambrazaitė, G.Taraškevičiūtė, A.Lapinskas, E.Valikonis, Simonas Bernotas, M.P.E. Martynenko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių