„Lietuvos teatrų pavasaryje“ – jautrios sielos šauksmas

  • Teksto dydis:

Festivalis "Lietuvos teatrų pavasaris" kviečia susipažinti su dviejų teatro klasikų – Jono Vaitkaus ir Tennessee Williamso kūryba. Kompanija "Vandenyno dirbtuvės" pristato lietuvio režisuotą amerikiečių dramaturgo pjesę "Šauksmas".

Brolis ir sesuo – keliaujantys aktoriai. Juos palieka visa trupė, taip pat ir scenos darbininkai, jiedu nebeturi pinigų keliauti net šunų tempiamomis rogėmis. Spektaklis – paskutinis jų šansas užsidirbti, t.y. išgyventi. Juk jei viskas, kas yra spektaklyje, yra būtina, spektaklis bus geras. Vadinasi, kai jie vaidins spektaklį, viskas turi būti būtina. Ir tikra. Svarbiausia užsiauginti emociją ir tada jau tiesiog sekti paskui ją. Tokia pagrindinio veikėjo Filiso totalinio teatro idėja.

Pjesė nagrinėja žmogaus, atsidūrusio ant kūrybinės krizės slenksčio, ir baimės mylėti, gyventi, kurti temas. Vis artėjančios pasaulio pabaigos baimė tampa kertiniu spektaklio akmeniu. Tai istorija apie uždraustą meilę, kelianti svarius klausimus – kur prasideda ir baigiasi beprotybės riba? Ką reiškia aistra mylėti, kurti? Kaip atsišaukia uždrausta meilė? Kas įvyksta, kai ima trintis plonytė linija tarp fantazijų ir realybės? Kaip kūrėją veikia neišsipildymai? Kur tai gali nuvesti?

Neturinti aiškios struktūros "Pjesė dviem personažams" yra paini ir pasakoja sunkiai sekamą fabulą. Pjesės veikėjai Filisas ir Kler yra stipriai traumuoti savo tėvų savižudybės. Užsirakinę savo tėvų namuose jie bando užmegzti ryšį su išoriniu pasauliu. Ir kai aktoriai pradeda nardyti į pjesę ir iš jos, vaidindami nebaigtas scenas ir improvizuodami nebaigtus tekstus, tampa vis sunkiau atskirti aktorius Filisą ir Kler nuo personažų Filiso ir Kler. Taip pat ir realybę nuo iliuzijos. Filisas ir Kler įsitraukia į jų vidinio vaidinimo Filisą ir Kler, ir realybė su fantazijomis ima maišytis – kurie yra kurie? Ar tai tas pats vaidmuo? Ar vaidmens čia net nėra? Spektaklyje vaidina Ainis Storpirštis ir Gabija Urniežiūtė, dar vieną svarų vaidmenį atlieka Alinos Orlovos specialiai "Šauksmui" sukurta muzika.


Kas? "Vandenyno dirbtuvės", spektaklis "Šauksmas".

Kur? "Girstučio" kultūros centre.

Kada? Balandžio 21 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių