„Lietuvos teatrų pavasaris“ atsisveikina

  • Teksto dydis:

Paskutiniams susitikimams su žiūrovais 38-asis festivalis "Lietuvos teatrų pavasaris" paruošė scenos grandų veikalus.

Balandžio 22 d. "Girstučio" kultūros centre teatro mylėtojų lauks Rimo Tumino režisuota iki šiol Lietuvos teatre nestatyta Thomo Bernhardo pjesė "Minetis" – jautrus pasakojimas apie 30 metų scenoje nestovėjusį ir paskutinį kartą karalių Lyrą svajojantį suvaidinti seną aktorių. Vlado Bagdono ir Arvydo Dapšio įkūnytas Minetis išlieja savo mintis apie menininko egzistenciją, vaidybos meną, tobulumo siekimą, santykį su publika, sustabarėjusią ir pramogų bei patogumų trokštančią visuomenę, gyvenimo paradoksalumą.

Vilniaus mažojo teatro spektaklį puikiai vertina ne tik žiūrovai, bet ir teatro kritikai.

Balandžio 23 d. festivalis pakvies į teatro "Meno fortas" pastatymą, Eimunto Nekrošiaus režisuotą spektaklį "Bado meistras", sukurtą pagal vieną paskutiniųjų Franzo Kafkos apsakymų. Tai pasakojimas apie Menininką, gebantį badauti neįtikimai ilgai ir sutraukiantį minias susižavėjusių žiūrovų. Deja, laikai bei publikos pomėgiai keičiasi ir nepralenkiamas Bado Meistras, kad ir pasiekęs savo meno viršūnę, miršta vienišas, visų užmirštas cirko užkulisiuose.

E.Nekrošiaus spektaklis – režisieriaus ir aktorių improvizacijų F.Kafkos apsakymo tema rezultatas. Režisierius itin reiklus savo darbui, geba surasti, nepraleisti nė vienos prasmingos minties, frazės, žodžio, įtaigiai, atvirai, teatrinėmis priemonėmis panardina aktorius į pačią istorijos esmę ir leidžia žiūrovui net ne suprasti, bet visa siela pajusti, ką išgyvena kūrėjas savo šlovės valandomis, kaip jis kovoja už savo idėją su jo nesuprantančiais žiūrovais ir jo kūryba manipuliuojančiu impresarijumi. Kaip ir apsakyme, E.Nekrošiaus spektaklyje nemaža autoironijos, subtilaus, intelektualaus humoro, sukeliančio šypseną kiekvienam.

Tai smagus ir jaudinantis pasakojimas apie žmogaus-menininko kelionę per gyvenimą iš vieno miesto į kitą, nuo viršūnių iki nesėkmių, nuo mažų džiaugsmų prie skaudžių ir varginančių dvejonių. Apie kelionę, kurioje taip ir nespėji išsikraustyti lagamino. Kad ir kas būtų keliaujantis – aktorius, režisierius, rašytojas, muzikas ar bet kuris iš mūsų.

Pagrindinį Bado Meistro vaidmenį kuria Viktorija Kuodytė, jai talkina ir šmaikščiai menininko aplinkos personažus kuria Vaidas Vilius, Vygandas Vadeiša ir Genadijus Virkovskis.

Festivalis lieka ištikimas savo tradicijai ir baigiamajam vakarui, balandžio 25 d., pasirinko grakštų Aido Giniočio režisuotą programą. Kartu su teatro "Atviras ratas" aktoriais šįkart jis pristato savo autorinių dainų koncertą "Juodraštis".

Atvirai ir nuoširdžiai, šmaikščiai ir betarpiškai skambės dainos iš Keistuolių teatro spektaklių, visiems gerai žinomų bardų šlageriai ir kaip tikrame juodraštyje – dar negirdėtos, nebaigtos, bet vertos išgirsti A.Giniočio autorinės dainos.

Koncerte gyvai dainas atlieka Aidas Giniotis, Agnė Kaktaitė, Ieva Stundžytė, Judita Urnikytė, Jonas Šarkus, Vytautas Leistrumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių