Lietuva – Indonezija: viena kryptimi

Praėjusią savaitę galeriją POST užpildė būgnų dundesys, netilo įvairiaspalvės publikos pokalbiai, kuri nekantriai laukė gatvės meno parodos "Street Art exhibition: Same directions" atidarymo.

Praėjusią savaitę galeriją POST užpildė būgnų dundesys, netilo įvairiaspalvės publikos pokalbiai, kuri nekantriai laukė gatvės meno parodos "Street Art exhibition: Same directions" atidarymo. Ši paroda – tarptautinio projekto "Lietuva – Indonezija" dalis. Projektas, kurį vykdo galerija POST drauge su vienu aktyviausių Indonezijos gatvės meno atstovų ir Indonezijoje vykstančio gatvės meno festivalio įkūrėju Andres Busrianto, tęsiasi nuo 2013 m. Pastarojo kuruotoje Kaune pristatomoje parodoje pateikiami 33 menininkų iš Indonezijos kūriniai, šalia jų – penkių lietuvių kūrėjų piešiniai ir penkių gatvės meno atstovų, kuriančių visame pasaulyje, darbai.

Spalvų įvairovė

Kiekvienas menininkas, ekspozicijoje pristatantis savo kūrinius, išsiskiria savitu braižu, nagrinėjamų temų pasirinkimu, tačiau visus juos sieja artikuliuojama meno kalba, kuri suprantama kiekvienam, atsiribojant nuo skirtingų tautybių, rasių, socialinių sluoksnių.

Kūrinių raiškos spektras neapsiriboja vien tik piešiniais ant galerijos sienų: ekspozicijoje žiūrovai išvys darbų, sukurtų akrilu ant popieriaus, piešinių, grafičių, fotografijų, trafaretų ant drobės, šilkografijos, spaudos ant marškinėlių, vienetinių atvirukų ir lipdukų, skulptūrų, videodarbų.

Gatvės meno kūriniai POST erdvėje žiūrovų akis traukia ne tik skirtingomis medijomis, bet ir koncepcijomis, stilistika, koloritu. Erdviose galerijos patalpose darbų įvairovė primena ryškiaspalvę dėlionę, kurią sudėjus išryškėja bendras saviraiškos laisvės, individualumo, kritiško mąstymo piešinys.

Menas praplečia ribas

Parodos pavadinimo reikšmė – judėjimas viena kryptimi. Gatvės meno atstovai yra vieni nepastoviausių, nuolat keičiančių kūrinių atlikimo medijas menininkų, ir tai juos išskiria iš kitų vizualaus meno atstovų (tapytojų, grafitininkų ir kt.), kurių medijiniai paviršiai neretai vis tie patys (drobė ar kartonas, popieriaus lakštas, lino drobė ir t.t.).

Gatvės menininkai turi galimybę ne tik nuolat keisti kūrinių lokacijų vietas, taip vystydami ir plėtodami savo idėjas, kurios skatina diskusijas tarp įvairių visuomenės sluoksnių atstovų, bet ir kartu keisti miestus, miestelius, kaimus, sukuriant jiems naujų, šiuolaikiškų įvaizdžių, kurie (ypač) nedidelius miestelius, kaimo gyvenvietes daro ryškesnius, pastebimesnius ir patrauklesnius.

Projektą, paremtą idėja mažam kaimeliui suteikti naują veidą, prieš kurį laiką įgyvendino parodos kuratorius A.Busrianto. Jis drauge su kitais gatvės meno atstovais vykdydamas projektą "Geneng" Sevono gyvenvietėje atidarė meno galeriją po atviru dangumi. Piešdami ant vietos gyventojų namų, menininkai kaimelį pavertė spalvinga, patrauklia, kūrėjų impresijoms atvira vietove. Vieningi gatvės menininkai skatina meną tapti labiau matomu, interaktyviu ir kiekvienam prieinamu reiškiniu, neapsiribojančiu keturiomis galerijos sienomis.

Lietuvių linkėjimai indoneziečiams

POST galerija kiekviena savo ekspozicija nustebina žiūrovus. Minėtoje parodoje meno kūriniai ne tik pakabinti ant galerijos sienų. Bene įsimintiniausias šios ekspozicijos kūrinys – lietuvio menininko Plūgo ant namo stogo, matomo pro galerijos balkoną, pieštas balandis, snape laikantis voką su užrašu, sveikinančiu menininkus iš Indonezijos, atykusius į Kauną. Didelio formato kūrinys, matomas tarsi iš paukščio skrydžio, nepalieka nė vieno abejingo žiūrovo ir skatina pozityvias mintis.

Gatvės menas – veržlus reiškinys, kuris tampa vis aktyvesniu, ryškesniu dėmeniu visuomenėje, skatinančiu bendradarbiavimą, pažinimą ir toleranciją. Menas – vienijanti kalba, skatinanti judėti ta pačia kryptimi – išreikšti save įvairiapusiškai, bet ne fragmentiškai ar padrikai.

Per 40 menininkų, dalyvaujančių gatvės meno parodoje, ieško tinkamiausių medijų ir sąlygų savo kūrybai įgyvendinti bei idėjoms išreikšti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių