Lėlių teatre patekės Kalėdų saulė

Kauno valstybinis lėlių teatras tęsia kasmetę tradiciją dovanoti šventę savo žiūrovams ir kviečia į atnaujintą šventinį spektaklį "Kalėdų saulė".

Kiek kitokia šventė

Kiekvienais metais lėlių teatras pristato specialų kalėdinį spektaklį. Beveik per 60 teatro gyvavimo metų buvo pristatyta skirtingų didžiosioms metų šventėms paminėti skirtų spektaklių, džiuginančių mažąjį žiūrovą šventiniu laikotarpiu. Šiemet spektaklis žada būti kiek kitoks nei įprasta.

"Dažniausiai šventiniai spektakliai būna labiau pramoginiai, kai tiesiog yra Kalėdų Senelio žaidimas, spalvoti personažai, daug daug sniego, įvairiausi pokštai, žaidimai ir pan. Spektaklis "Kalėdų saulė" išskirtinis tuo, kad jis, be viso to, yra dar ir pažintinis, – sakė spektaklio režisierius Andrius Žiurauskas. –  Mes visi laukiame Kalėdų, bet laukiame tik dėl to malonumo kartu susiburti pas senelius ar tėvus, kartu pavalgyti Kūčių vakarienę, kartu susirinkti Kalėdų rytą, gauti dovanų, bet labai retas kuris susimąsto, kodėl taip yra, ką mes čia darome ir kodėl mes tai švenčiame."

Anot režisieriaus, esama žmonių, kurie vaikšto į bažnyčią, meldžiasi ir tai esą labai gražu, bet net ir šios tradicijos, jo teigimu, dažnai būna paviršutiniškos. "Retas žmogus Lietuvoje, o ir visame pasaulyje, tiesiog prisimena, kas tai yra Kalėdos. Kad tai, visų pirma, yra saulės atgimimo šventė. Ir kad šią šventę šventė egiptiečiai, graikai, vėliau ją perėmė ir žydai, krikščionys, mes švenčiame tą pačią tradiciją – saulės sugrįžimo šventę. Apie tą Kalėdų saulės stebuklą ir pasakojame spektaklyje", – sakė jis.

Svarbiausias simbolis

Spektaklyje Kalėdų stebuklai skleisis per pagrindinių veikėjų – močiutės ir dviejų vaikų, kartu besiruošiančių Kūčių vakarui, istoriją, kai vaikai, puošdami eglutę, staiga supranta, kad nėra pagrindinio žaislo – Kalėdų saulės, kitaip tariant, žvaigždės.

Režisieriui atmintin įstrigusi mintis, kai jo pažįstami dalijosi įspūdžiais apie šalies miestų eglutes ir pasakė, kad Vilniaus eglutė yra labai graži, bet neturinti Kalėdų žvaigždės – pagrindinio dalyko, kuris turėtų būti ant eglutės.

"Mes spektaklyje norime priminti, kad ši žvaigždė yra pats svarbiausias simbolis, kurio nevalia pamiršti. Kad mes nepamirštume, kas tai yra, kad tai yra šviesos sugrįžimas. Bet tai darome tikrai ne didaktiškai, o smagiai, linksmai ir žaismingai, – sakė A.Žiurauskas. – Kompozitorius Raimundas Martinkėnas praleido daug laiko studijuodamas tautinę muziką, parašė šiuolaikinę muziką, remdamasis tų laikų folkloru. Ir man pačiam tai yra labai įdomu. Mes scenoje labai dažnai kariaujame su tais, kurie sako: "Na, kodėl jūs kalbate apie pagoniškus dalykus?" Mes atsakome, kad tai nėra pagoniška, kiekvienas krikščionis, kuris nežino, kaip atsirado Jėzaus legenda ir kad tai yra lygiai kaip saulės šventė, į viską žiūri per siaurai..."

Anot spektaklio kūrėjų žodį "pasaulis" reikėtų šifruoti kaip viską, kas gyvena po saule. "Mūsų klimato zonoje viskas, kas po saule, yra gyvas pasaulis, nes ji yra svarbiausias gyvybės garantas – nuo jos priklauso derlius, gausa, gerovė. Latviai, linkėdami ilgo gyvenimo, sako: "Linkiu saulės amžiaus." Po saule yra gyvenimas, o už saulės arba be saulės – mirtis. Kalėdos mums visiems grąžina saulę ir gyvenimą. Tai svarbiausia mintis, kurią norėjau šiuo kūriniu pasakyti vaikams ir priminti suaugusiesiems, dažnai nežinantiems, ką pasakyti apie svarbiausias šventes", – sakė spektaklio siužeto autorė Erika Drungytė.

Nauja istorija

Neradę eglutei papuošti reikalingos žvaigždės, vaikai su močiute pradeda diskutuoti, kas apskritai yra Kalėdos, ir ši jiems papasakoja, kad kiekvienais metais Tamsa bando pagrobti Saulę, bet atsiranda stebuklingas personažas – Elnias Devyniaragis ir ant savo šviečiančių ugninių ragų parneša saulę atgal, nes be saulės pasaulis neegzistuotų. Šios Kūčių vakarienės metu paaiškėja, kad močiutė nėra paprasta – ji saulės sergėtoja ir tas eglutės žaisliukas nebuvo vien tik žaisliukas, o tikra saulė.

Tuomet atklysta elnias ir kartu su vaikais iškeliauja susigrąžinti saulės. Pasirodo, saulę pavogė Bobaušis su Slogučiu, kad jie ją gabena pas Tamsą. O vaikams Saulę susigrąžinti padeda pati gamta.

Anot A.Žiurausko, lėlių spektaklyje nebus itin daug, kadangi daugumą personažų įkūnys ne lėlės, o kaukės, kurios padės aktoriams scenoje būti mobilesniems ir greitesniems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių