Kviečia pažinti šiuolaikinius meno reiškinius

  • Teksto dydis:

Sinestezija – reiškinys, kai dirginant vieno iš pojūčių jutimo centrą, atsiranda du ar daugiau pojūčių: spalvos patiriamos kaip garsai, o muzika sušvinta spalvomis. Lietuvoje šis žodis taip pat apeliuoja į itin ryškų šiuolaikinės muzikos ansamblį "Synaesthesis".

Ansamblį "Synaesthesis" 2013 m. įkūrė dirigentas Karolis Variakojis ir kompozitorius Dominykas Digimas. Studijas Lietuvoje ar svetur baigusių ir vis dar studijuojančių ambicingų muzikantų komanda (Vytautas Oškinis – fleita, Artūras Kažimėkas – klarnetas, Marta Finkelštein – fortepijonas, Deimantė Merkevičiūtė – smuikas, Monika Kiknadzė – altas, Gunda Baranauskaitė – violončelė ir dirigentas Karolis Variakojis) ėmėsi misijos pristatyti Lietuvos bei užsienio kūrėjų eksperimentinę muziką.

Atlikėjams svarbu ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas.

"Synaesthesis" aktyviai dalyvauja Lietuvos šiuolaikinės muzikos gyvenime, kaip reziduojantis ansamblis pasirodo tarptautiniuose projektuose ir žengia užtikrintus žingsnius į tarptautinę sceną. 2016 ir 2017 m. atlikėjai iš tarptautinės vasaros akademijos Austrijoje parsivežė apdovanojimus "Just Composed" už geriausią naujai sukurto kūrinio interpretaciją. Ansamblis taip pat pasirodė festivaliuose "Gaidos", "Melos Ethos" (Slovakija) ir "Crossroads" (Austrija). 2017 m. Kultūros ministerija ansambliui skyrė Jaunojo kūrėjo premiją.

Pasak muzikologės Viltės Žakevičiūtės, ansamblio nariai – "jauni, ekspresyvūs, tarsi netveriantys savo kailyje, nepažaboti taisyklių ir diktuojantys savas. Kaip jie patys sako, pašėlę, pridėčiau – žvėriškai.

Rugpjūtį Kauno menininkų namuose skambės itin retai Lietuvoje atliekamų muzikinių kūrinių programa, atspindinti tarptautines šiuolaikinės muzikos tendencijas. Provokuojantis programos pavadinimas "Cool People Playing Strange Music" (liet. "Kieti žmonės, grojantys keistą muziką") apeliuoja į šiuolaikinės muzikos įvaizdį Lietuvoje – keista. Kartu siūlo požiūrį – kad esi kietas, jei suvoki šiandienius meno reiškinius, atspindinčius išgyvenamą laiką ir jo įvairovę.

Koncerto metu puikiai pažįstami šeši instrumentai – fleita, klarnetas, smuikas, altas ir fortepijonas – atskleis netikėtus garsinius sprendimus. Programoje skambės šiuolaikinių kompozitorių Régis Campo (Prancūzija), Panayiočio Kokoro (Graikija / JAV), Yanno Robino (Prancūzija), Sylvaino Marty (Prancūzija) ir Lenkos Novosedlikovos (Slovakija) kūriniai.

Anot ansamblio meno vadovės M.Finkelštein, pristatomi autoriai yra ypač ryškūs šiuolaikinės muzikos kūrėjai. "Koncerto koncepciją jungiantis bruožas – tai kūriniuose naudojamos išplėstinės instrumentų technikos, kurios leidžia įprastai pažįstamiems instrumentams atsiskleisti kitokiu garsiniu kontekstu", – pastebi ji.

Kurdamas programą, ansamblis neapsiriboja tradiciniu šiuolaikinės akademinės muzikos suvokimu – jų koncertai sudomins tiek šiuolaikinės muzikos ekspertus, tiek pirmąsyk su ja susiduriančius klausytojus.


KAS? Ansamblio „Synaesthesis“ koncertas.

KUR? rugpjūčio 1 d. 19 val.

KADA? Kauno menininkų namuose



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių