Kviečia į miesto stiliaus šventę su gera muzika

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Pažaislio muzikos festivalis muzikos gurmanus vaišina itin rafinuotu renginiu: Botanikos sodas nukels į XIX a. grafo Juozapo Godlevskio Aleksoto dvarą ir virs "Užburtuoju muzikos sodu".

Meilės deivės buveinė

Į Botanikos sodą reikėtų atvykti anksčiau, 17 val. Čia pasitiks dvaro liokajai, po sodą vaikštinės grafo svečiai, mokytoja vienuolė vedžios būrelį vaikų, grafo mokyklėlės auklėtinių, svečiai turės progą pasivaišinti, susipažinti su Aleksoto praeitimi, nusifotografuoti su istoriniais kostiumais pasidabinusiais personažais ar netgi sušokti polonezą.

Tai puiki proga daugiau sužinoti apie Aleksotą, Kauno miesto dalį kairiajame Nemuno krante, su miesto senamiesčiu jungiamą Vytauto Didžiojo tiltu. Aleksotas įsikūrė 1408 m. Vytauto privilegija Kaunui dovanotoje Kauno girioje. Iki XVI a. gyvenvietė vadinosi Svirbigala, o dabartinį vardą Aleksotas gavo XVI a., kai Kaunas tapo prekybos centru, o vokiečiai kairiajame Nemuno krante pastatė laivų statyklas, vadintas aleksotais.

Remiantis viena iš galimų versijų Aleksoto vardas kildinamas iš meilės deivės Aleksotos (kitaip vadintos Milda) vardo. Pasak legendos, Nemuno šlaite priešais Kauną buvo įrengta Aleksotos šventykla, kur stovėjusi akmeninė ar medinė šios deivės statula, garbinama moterų.

Tobulo dirigento mostai

19 val. šventišką šurmulį pakeis darnūs muzikos garsai. Nuostabiausius Georgo Friedricho Händelio ir Wolfgango Amadeus Mozarto kūrinius atliks Lietuvos kamerinis orkestras ir sopranas Lina Dambrauskaitė, o atlikėjams diriguos Vilmantas Kaliūnas, intriguojančiais, išraiškingais, daugiaplaniais pasirodymais sparčiai auginantis savo talento gerbėjų būrį.

Dirbdamas Vokietijos radijo Sarbriukeno-Kaizerslauterno filharmonijos orkestro obojininku-solistu jis lygia greta vis dažniau į rankas paima dirigento batutą. Spaudoje apie V.Kaliūną atsiliepiama kaip apie tobulą dirigentą, valdantį orkestrą taupiais mostais, žavintį publiką spinduliuojančia aistra ir neįtikimu įsijautimu. Šiuo metu V.Kaliūnas – Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas, kurio mostams pakluso "Berliner Sinfonietta", "Thüringen Philharmonie Gotha" ir "Jenaer Philharmonie", Bulgarijos "Pazardjik Symphony Orchestra", Lietuvos kamerinis orkestras ir kiti žinomi kolektyvai.

Aristokratiškas flirtas

Šviesaus atminimo profesoriaus Sauliaus Sondeckio įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras – vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų. Kolektyvas ne tik stengiasi išlaikyti pasiektą aukštą meistriškumo lygį, bet atkakliai ieško ir randa naujų kūrybinių išteklių, džiugina originaliomis programomis, gyvomis kūrinių interpretacijomis.

"Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi", – apie orkestrą atsiliepia smuikininkas Sergejus Krylovas, jau dešimtmetį einantis kolektyvo meno vadovo pareigas.

Kritikai nuolatos akcentuoja gyvą kolektyvo ir jo vadovo muzikinę partnerystę: "Darniai suokalbiškas bendradarbiavimas su orkestru", "Smuikininko-dirigento ir orkestro absoliuti dermė", "Aristokratiškai žavus tarpusavio flirtas neperžengiant familiarumo ribų, tačiau visiškai pasitikint vieni kitais".

Švelnaus soprano magija

Publikos simpatijas kiekvieno pasirodymo metu pelnanti švelnaus tembro soprano savininkė L.Dambrauskaitė – nuoširdi, tačiau nenaivi, racionali, bet kartu šiluma ir svajonėmis spinduliuojanti atlikėja, sužavinti visus klausytojus.

Klaipėdoje gimusi solistė dainavimo magistrantūros studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o šiuo metu vokalinį meistriškumą tobulina Londono karališkosios akademijos operos studijoje. Dar būdama moksleivė ji dalyvavo įvairiuose festivaliuose ir konkursuose, sėkmė jaunąją dainininkę lydėjo ir studijų metu: ji ne kartą tapo respublikinių ir tarptautinių konkursų laureate.

L.Dambrauskaitė koncertavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos kameriniu orkestru ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, dirbo su žymiausiais šalies dirigentais, kompozitoriais ir atlikėjais, gastroliavo Vokietijoje, Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Makedonijoje, Pietų Korėjoje. Ji nuolatos dalyvauja įvairiuose projektuose ir festivaliuose, prieš trejus metus debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. L.Dambrauskaitę galima išgirsti "Vilnius City Opera" spektakliuose ir projektuose, ji nuolat kviečiama atlikti soprano partijų sakraliniuose ir simfoniniuose kūriniuose.


Kas: XIX a. miesto stiliaus šventė "Užburtasis muzikos sodas".

Kur: VDU Kauno botanikos sode.

Kada: liepos 28 d., šeštadienį, 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
būtinai apsilankysim. Ir ačiū, kad apie tai parašėt išanksto
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių