Kuo gyvena regiono teatrai?

  • Teksto dydis:

Nacionaliniame Kauno dramos teatre vykstančiame Baltijos šalių teatrų festivalyje pristatoma Lietuvos teatro panorama, įžvalgomis ir patirtimi dalijasi Estijos, Latvijos bei Lietuvos teatro teoretikai bei praktikai. Diskusijų tema – teatro vaidmuo visuomenėje, jo kaip institucijos veikimo mechanizmai ir šalies kultūros politika.

Estijos kultūros ministerijos atstovė Katre Vali paklausta apie festivalio lūkesčius sakė: "Noriu sužinoti daugiau apie šiuolaikinį Lietuvos teatrą. Džiugu, kad festivalio programa įvairi ir pristatomi skirtingo žanro spektakliai."

Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje vykusi diskusija buvo skirta Estijos teatrui pristatyti. Estijos muzikos ir teatro akademijos atstovė Eva Lisa Linder savo pranešime pristatė politinio teatro Estijos pavyzdžius. Festivalio viešnia akcentavo, jog postdraminis teatras Estijoje yra susitelkęs į šalies istoriją, ateitį, politinę situaciją, komercializaciją ir panašius reiškinius.

Estijos teatro agentūros atstovė Kirsten Siimo apžvelgė Estijos teatro agentūros veiklą. Konferencijos moderatorius, Vytauto Didžiojo universiteto Teatrologijos katedros vedėjas, doc. dr. Edgaras Klivis, pastebėjo estiškos dramaturgijos vakuumą Lietuvos teatruose: "Gaila, bet pas mus nestatomi estų autoriai, nors Estija gali pasigirti gera dramaturgijos mokykla."

Kirsten Siimo teigimu, jau vykdomas projektas, kuris leis šiuolaikines estų dramaturgų pjeses versti į lietuvių kalbą. Šis žingsnis turėtų paskatinti bendradarbiavimą. Diskusijos dalyviai iš Estijos pasidžiaugė, kad Talino miesto teatre rodomas spektaklis "Išvarymas" pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę.

Lietuvos ir Estijos delegacijų nariams ir konferencijos dalyviams aktualius teatro finansavimo modelius pristatė Estijos kultūros ministerijos atstovė Katre Vali. "Valstybės kultūros programos nukreiptos į įvairovę, skirtingas grupes, jaunąjį žiūrovą, regionines programas, tarptautiškumą ir Estijos nacionalinės dramaturgijos puoselėjimą", – teigė pranešėja.

Konferencija baigė dviejų praktikų, dramaturgų gildijos atstovų Paavo Piiko ir Liis Aedmaa prisistatymas. Pašnekovai pristatė dramaturgo vaidmenį teatruose ir naują valstybės finansuojamą projektą, skirtą Estijos nepriklausomybės minėjimo 100-mečio programai. Tuo tikslu didieji teatrai pasirašė sutartį bendriems projektas – gims net dešimt naujų pjesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių