Kultūrinis koncentratas „Gallery Weekend Kaunas“

Aštuoniolika kultūros, meno ir edukacijos renginių per 49 val. savaitgalį kauniečiams pasiūlė naujos Lietuvai ir Baltijos šalims iniciatyvos – "Gallery Weekend" ("Galerijų savaitgalis") iniciatoriai.

Idėja iš Berlyno

"Gallery Weekend Kaunas" gimė iš šiuolaikinio meno galerijos POST iniciatyvos.

"Idėją surengti Kaune "Gallery Weekend" po apsilankymo Berlyne parvežė vienas galerijos POST įkūrėjas Andrius Pukis. Būtent Vokietijos sostinėje startavo šis formatas, išplitęs po skirtingus didžiuosius pasaulio miestus. Užsidegęs ta idėja, Andrius nusprendė tai įgyvendinti ir Kaune, tad greitai subūrė bendraminčių komandą", – pasakoja viena iš "Gallery Weekend" renginio Kaune organizatorių, projektų erdvės "Kabinetas" vadovė Rūta Stepanovaitė.

Prie šių dviejų jaunų organizatorių prisijungė Rūtos sesuo Vaida Stepanovaitė ("Kabineto" renginių kuratorė), galerijos POST koordinatorė Lina Pranaitytė ir Kauno fotografijos galerijos projektų koordinatorė Viktorija Mašanauskaitė

Pasak R.Stepanovaitės visa komanda – kauniečiai, panašaus amžiaus ir patirčių kolegos. "Įdomu tai, kad esame iš konkuruojančių platformų, dirbančių šiuolaikinio meno projektų srityje. Vis dėlto pamatėme bendrą tikslą, kad galime pasiūlyti pasaulyje žinomą iniciatyvą Kaunui bei miestiečiams ir tiesiog natūraliai susijungėme bendrai idėjai", – sako Rūta.

Du maršrutai

"Gallery Weekend" per keliolika metų iš Berlyno pasklido po kitus pasaulio miestus: Varšuvą, Čikagą, Meksiką. Kaunas pirmasis Lietuvos ir Baltijos šalių miestas, kuriame surengtas Galerijų savaitgalis.

Organizatoriai penktadieniui ir šeštadieniui suplanavo du maršrutus: vieną – Senamiestyje, kitą – aplink Laisvės alėją. Renginiai abi dienas vyko sklandžiu grafiku, kad lankytojai spėtų iš vienos vietos pereiti į kitą. Pasirinktos buvo nekomercinės galerijos, kurios dažnai užsiima ir edukaciniais projektais.

Atsiradus dalyvių sąrašui natūraliai susidėliojo dviejų maršrutų žemėlapis. Pasak savaitgalio rengėjų, labai simboliška, kad Senamiesčio ir Centro maršrutai susijungia tarpusavyje ir vizualiniame identitete pateikiami kaip vienas didelis savaitgalio kultūrinis maršrutas, išskaidytas per dvi dienas.

Penktadienio maršrutas nusidriekė iš Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijos "101", per Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto galeriją "M2", Kauno fotografijos, "Meno parko", Kauno kolegijos J.Vienožinskio Menų fakulteto "Bright and Showy", "Ars et mundus" galerijas iki projektų erdvės "Kabineto", o vakaronė tęsėsi klube "Largo".

Šeštadienį "Gallery Weekend Kaunas 2016" lankytojams duris atvėrė Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus padaliniai (M.K.Čiurlionio dailės muziejus, A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus, Kauno paveikslų galerija, M.Žilinsko dailės galerija), Kauno menininkų namai, galerija POST. O vakaras baigėsi kavinėje "Kultūra" elektroninės muzikos ir vizualaus meno grupės "Bionics" koncertu.

Plačiajai auditorijai buvo atvertos ir specialios vieno savaitgalio parodos. "Ars et mundus" (A.Mapu g. 20) galerijoje buvo atidaryta iki gegužės 15 d. veiksianti grupinė atviro kvietimo paroda. Laikinose meno erdvėse savo kūrybą pristatė Saulius Paliukas (S.Daukanto g. 21) ir Lietuvoje gyvenantis australas Reesas Archibaldas (Vasario 16-osios g. 3).

Taps tradicija

Anot "Gallery Weekend" organizatorių, nors galerijų lankytojų srautai dažnai ir nemaži, tačiau jų apykaita yra gana nedidelė. Todėl vienas iš galerijų savaitgalio tikslų – lankytojų grupių atnaujinimas.

"Natūraliai susiklostė, kad žmonės dėl kokių nors koncepcinių ar idėjinių nusistatymų lankosi vienose galerijose, bet neina į kitas. Ir šiomis dienomis pavyko išvysti veidus, kurių įprastai galime savo galerijose ir nesutikti", – sako R.Stepanovaitė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KUO IDIOTISKIAU

KUO IDIOTISKIAU portretas
TUO PUIKIAU .... NO COMENT.

o

o portretas
kur mažumos su savo atributika ,koncepsinių ir idėjiniu nusistatymu visur sudalyvaut vykdant kultūrinį koncentratą sklandžiu grafiku ..........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių