KTU teatro studija „44“ kviečia į viešą pjesės „Babelis“ skaitymą

  • Teksto dydis:

Ar kažkada teko stebėti spektaklio repeticiją? Ar įsivaizduojate, kaip aktoriai skaito pjeses, ruošdamiesi savo pasirodymams?

Tokią galimybę teatro gerbėjams siūlo Kauno technologijos universiteto (KTU) teatro studija „44“,  birželio 20 d. kviečianti kauniečius ir akademinę bendruomenę į garsaus teatro režisieriaus Aleksandro Špilevojaus pjesės „Babelis“ skaitymą.

KTU teatro aktoriai šiais metais turėjo galimybę dirbti su jaunu ir kūrybingu aktoriumi, dramaturgu A. Špilevojumi. Jo pjesė „Babelis“ – tai kūrinys apie susikoncentravimą į savo tikslus ir siekius, neleidžiančius žmonėms matyti aplinkinių, jausti jų ir bendrauti su jais.

Vieni pjesės herojai negali kalbėti, nes bijo sugriauti sau brangius, bet trapius stipraus atvirumo pagrindo neturinčius santykius. Taip atsitiko todėl, kad jie atprato kalbėti apie tai, kas iš tikrųjų svarbu. Kitiems žmonėms kalbėti atvirai neleidžia jų senos nuodėmės, paslaptys ir melas, kuriame jie skęsta.

Dar kiti nekalba ir nebendrauja, nes pasineria tik į save ir savo ambicijas bei siekius, tad tikras kontaktas su kitu žmogumi jiems tampa neįmanomas. Jie ne tik nekalba, bet ir negirdi, kai kas nors pabando pasakyti kažką tikro ir atviro.

„Ši pjesė yra bandymas užmegzti kūrybinį dialogą su mano mylimais kūrėjais – roko grupe „Radiohead“, kurios muzikoje ši tema egzistuoja jau begalę metų, ir vienu pirmųjų mano dramaturgijos mokytojų – Rusijos teatro genijiumi Ivanu Vyrypajevu, – sakė A. Špilevojus. – Pjesėje ieškau sąlyčio su jo kūryba, kalba ir teatrine filosofija.“

Šioje pjesėje A. Špilevojus apie nepaprastas žmonijos problemas bandė kalbėti paprastai: „Bendravimas ir socializacija – iki šiol būtent tai mus gelbėjo nuo apokalipsės ir žmonijos susinaikinimo, bet vieną dieną Babelis grius, todėl mums nelieka nieko kito, kaip tik dėti visas pastangas, kad tai nutiktų ne šiandien.“

„Babelis“ – jau antrasis A. Špilevojaus kūrinys. „Menų spaustuvėje“ režisierius pastatė kitą savo pjesę „Neišmoktos pamokos“, kuri laimėjo Dalios Tamulevičiūtės vardo dramaturgijos konkursą, o pats spektaklis šiais metais buvo nominuotas Auksiniam scenos kryžiui.

Norintys išgirsti kaip A. Špilevojaus pjesę „Babelis“ skaito KTU teatro studijos „44“ nariai, birželio 20 d. 19 val. kviečiami atvykti į KTU teatrą (Laisvės al. 13, įėjimas per vidinį kiemą).

KTU meno kolektyvų grupės vadovė Jūratė Lukošiūtė pažymi, kad šiame kūrybiniame susitikime su jaunaisiais aktoriais, bus galima ne tik pamatyti spektaklio kūrimo procesą iš vidaus, bet ir prisidėti prie būsimo jo pastatymo savo mintimis ir idėjomis, kurias aktoriai ir spektaklio kūrėjai mielai išklausys po pjesės perskaitymo.

„Prieš einant į spektaklį, žiūrovams dažnai patariame perskaityti pjesę, pagal kurią vyks veiksmas, – sakė J. Lukošiūtė. – Mes siūlome atlikti lengvesnius namų darbus – užteks prieš spektaklį pasimėgauti grupės „Radiohead“ kūryba.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių