Komiksų skaitykla jau turi nuolatinius namus

Iš vienos vietos į kitą iki šiol keliavusi komiksų skaitykla jau turi nuolatinius namus Kaune. Kartu su nedidele spaustuve ir komiksų literatūros parduotuvėle ji įsikūrė penktadienį duris atvėrusiame Komiksų kultūros centre.

Visa tai – komiksų kultūrą Lietuvoje ir už jos ribų populiarinančios viešosios įstaigos „Kitokia grafika”, atsikrausčiusios iš Vilniaus į Kauną, projektai. Jos namais tapo studija Karaliaus Mindaugo apartamentų kvartale – tarpukariu veikusio Kauno pieno centro komplekse.

„Erdvės nedaug, bet telpa daug kas“,  – vedžiodamas po studiją, užsiminė „Kitokios grafikos“ vadovas Nerijus Smola. Pirmajame aukšte – leidykla-spaustuvė, kurioje, kol kas vienintelėje Lietuvoje, unikalia risografijos spaudos technika galima atspausti komiksų savilaidos ir kitus meno leidinius, laiptinėje – erdvė parodoms. Šiuo metu čia veikia gražiausių studijoje atspausdintų darbų paroda. Antrajame aukšte nusėdo kelerius metus migravusi komiksų skaitykla, talpinanti kelis šimtus visame pasaulyje išleistų leidinių, pradedant grafiniais romanais, savilaidos publikacijomis ir baigiant teorine literatūra.

Per centro atidarymą ant skaityklos sėdmaišių ir kušetės komiksų knygas čia studijavo jaunimas. „Domiuosi komiksais. Nesu menininkė, bet man pačiai patinka juos piešti, tam tikras gyvenimo situacijas jais išreikšti. Internete yra įvairiausių komiksų, ir draugai tuo domisi. Iš lietuvių komiksų kūrėjų man labiausiai patinka Eglė Tamulytė–Shaltmira – jos veiklą, komiksus visada seku“, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Marija Solodova. Mergina užsiminė laukusi, kada toks centras Kaune atsidarys.

Darželinukas smalsiu žvilgsniu stebėjo, koks pasikeitęs iš risografijos spausdinimo aparato išlenda jo piešinys. „Risografija – tai kažkas tarp ofseto ir šilkografijos. Atspaudas gaunasi šiltesnis nei naudojant ofseto techniką, iškilus, be to, mes naudojame tik penkias spalvas: raudoną, mėlyną, geltoną, žalią ir juodą. Šis spausdinimo būdas mėgstamas komiksų leidėjų“, – užsiminė N.Smola.

„Kitokios grafikos“ įkūrėjas pasakojo komiksais susidomėjęs studentiškame amžiuje. „Studijavau užsienyje. Lankantis skaityklose, bibliotekose, man buvo didžiulis atradimas, kai jose aptikau didžiulį komiksų skyrių. Ten buvo ne tik „Ančiukas Donaldas“, bet ir suaugusiems skirtos komiksų knygos, kuriomis pristatomos rimčiausios problemos“, – susidomėjimo komiksais pradžią prisiminė N.Smola. – Tuo tarpu Lietuvoje vis dar juntamas komiksų kultūros skurdumas. Tačiau tai – natūralu, nes šios kultūros pas mus ilgą laiką iš viso nebuvo. Buvo tik pavieniai reiškiniai, kaip „Paršiukas Čiukas“ ar „Ančiukas Donaldas“. Tai yra, komiksų vaikams buvo, o paskui – lūžis: paaugliams skirtų komiksų Lietuvoje nebuvo leidžiama, kaip ir suaugusiems. Dėl to labai sunku pereiti į intelektualiąją komiksų literatūrą, kurią mes propaguojame.“

Pasak jo, „Kitokia grafika“ siekia bent iš dalies užpildyti šią nišą.

Visus metus lankytojus priimsiantis Komiksų kultūros centras duris užvers lapkritį – čia visą mėnesį veiks komiksų menininko rezidencija. Joje svečiuosis iš kelių dešimčių pretendentų, atstovavusių 18 valstybėms, atrinktas prancūzų menininkas Benjamin Courtault. Mėnesio trukmės rezidenciją, kurios metu menininkas ne tik dirbs prie savo projekto, bet ir kurs istoriją apie Kauną, parėmė Kauno miesto savivaldybė.


Šiame straipsnyje: Kitokia grafikakomiksaikūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių