Komiksų autobusu iškeliavo sunkios vaikystės patirtys

Komiksų kultūros sklaida užsiimantys kauniečiai įrodė, kad meninė kūryba suteikia beribių galimybių pasidalyti savo gyvenimo patirtimi net ir tada, kai žodžiais prabilti per sudėtinga.

"Kiekvienas gali kurti, piešti ir per tai atskleisti savo patirtis. Komiksų medija yra labai tinkama vaikams, turintiems sunkumų išreikšti savo mintis ir jausmus tiesiogiai", – teigė grupės "Kitokia grafika" vadovas Nerijus Smola.

Su savo projektu "Komiksų autobusas" kauniečiai aplankė keturis Lietuvos socialinės globos namų vaikus. Sunkios gyvenimo patirties turintiems vaikams skirtose kūrybinėse-patyriminėse dirbtuvėse buvo pristatyta komiksų kūrimo metodologija kaip streso mažinimo ir neigiamų psichosocialinių problemų įveikimo priemonė.

Pasakodama apie komiksų kultūrą, jos išskirtinumą ir kūrimo technikas, "Kitokios grafikos" iniciatyvinė grupė – N.Smola, psichologė Eglė Kuraitė-Žičkė ir žurnalistė Agnė Smolienė – skatino vaikus atsiverti, pasidalyti savo išgyvenimais.

"Projektą galima būtų prilyginti eksperimentui, kuris įrodė, jog tam tikrų įrankių davimas vaikams ir paaugliams, paaiškinimas, kaip jie veikia, leidžia jiems piešiniuose perpapasakoti autentišką savo istoriją. Žinoma, ne visos pieštos istorijos buvo originalios. Vaikai yra apsiriboję klišėmis, jie bando kopijuoti tai, ką mato internete, per televiziją ar populiarių žurnalų viršeliuose, o mes stengėmės juos nuo to atitraukti, tačiau pernelyg nespausdami", – pasakojo N.Smola.

Komikso kūrimas jiems buvo labai svarbus, nes per šį procesą vaikai išsiliejo, darbuose išpasakojo tai, ko galbūt niekada nebūtų atskleidę.

"Piešiniuose buvo brutalumo, ne viename jų juntamas šeimos ilgesys, meilės, saugumo jausmų trūkumas", – sakė pašnekovas, pastebėjęs, kad dirbtuvės buvo svarbios ne tik vaikams, bet ir jose dalyvavusiems auklėtojams, mokytojams. Pedagogams "Kitokios grafikos" kolektyvas – edukacinės patirties turintys, kuriantys profesionalai, užsiimantys veiklomis, stiprinančiomis pozityvios socializacijos ugdymą – įrodė, jog komiksas yra puiki priemonė, padedanti vaikams atsiskleisti.

Psichologai, stebėdami vaikus kūrybinių dirbtuvių metu, pastebėjo, jog piešiniuose galima atrasti, kokie herojai yra aktualūs šių dienų vaikams, į ką jie lygiuojasi ir kokius save įsivaizduoja ateityje.

Dirbtuvių metu dalyviai nustebdavo išgirdę, kad komiksas – tai ne tik linksmas, šmaikštus pasakojimas. Piešiniais lygiai taip pat galima perteikti liūdnas, skausmingas, gilias patirtis.

"Šis suvokimas leido vaikams kurti asmeniškai svarbias istorijas ir per jas atskleisti gilesnius išgyvenimus. Susitikimuose galėjome stebėti, kaip jaunuoliai sugeba dalyvauti kūrybiniame procese: dauguma jų susikaupę piešė ir rašė tekstus, net jei kartais tai buvo sunku. Komikso žanras patrauklus, ypač paaugliams, nes jame įvairiausiomis formomis galima perteikti savo istoriją, piešimo įgūdžius paliekant antrame plane. Nebelieka vertinimų: gražu – negražu, tinkama – netinkama, svarbu – nesvarbu. Kiekvieno istorija savaip įdomi ir ypatinga", – aiškino psichologė E.Kuraitė-Žičkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių