Knygos pristatyme – visa tiesa apie E. Zurofo ir R. Vanagaitės projektą „Mūsiškiai“?

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Kaune vyks vieša diskusija Holokausto tyrimų, atminties ir suvokimo klausimais bei naujos knygos – mokslinių straipsnių rinkinio „Holokaustas nacių okupuotose Rytų ir Vakarų Europos valstybėse: tyrimai ir atmintis” pristatymas.

Kaune Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje – muziejuje (S. Daukanto g. 25) 16 val. leidinį pristatys ir diskusijoje dalyvaus Kauno IX forto muziejaus ir Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti atstovai bei leidinio autoriai.

Holokaustas yra labai sudėtingas ir skaudus žmonijos istorijos įvykis, kurio simboliai, reikšmė bei prasmė neprarado aktualumo praėjus daugiau nei 70 metų. Deja, dėl šios priežasties Holokausto tema tampa ne tik istorinių tyrimų objektu, bet ir manipuliavimo istorine atmintimi bei visuomenės emocijomis priemone ir net ginklu propagandiniame kare. Ryškiausias tokio manipuliavimo pastarojo meto pavyzdys yra Efraimo Zurofo  ir Rūtos Vanagaitės projektas „Mūsiškiai“, kurio tikslai – suskaldyti ir supriešinti Lietuvos visuomenę bei užsienyje skleisti melagingą informaciją apie Lietuvos praeitį bei dabartį, rašoma pranešime spaudai. Istorijos demitologizavimas, paremtas objektyviais akademiniais tyrimais ir atvira diskusija, nevengiant pačių skaudžiausių ir sudėtingiausių temų, turėtų būti mūsų atsakas šiame informaciniame kare.

Bendradarbiaujant Kauno IX forto muziejui, Tarptautinei komisijai nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir parėmus Lietuvos kultūros tarybai lietuvių ir anglų kalbomis išleistas Holokausto tematikai skirtas kolektyvinis mokslinių straipsnių rinkinys „Holokaustas nacių okupuotose Rytų ir Vakarų Europos valstybėse: tyrimai ir atmintis”. Jo pagrindu tapo 2016 m. spalio 27–29 d. Kaune įvykusios tarptautinės mokslinės konferencijos „Lokalinė Holokausto raidos analizė nacių okupuotose Rytų ir Vakarų Europos valstybėse“ metu nagrinėti klausimai. Leidinyje publikuojami trylikos autorių, tarp kurių yra ir visuotinį pripažinimą pelnę Holokausto istorijos tyrėjai, mokslininkai iš Estijos, Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos, straipsniai. Platų probleminį tyrimų lauką apimantis mokslinių straipsnių rinkinys, anot organizatorių, yra aktualus ne tik akademinei, bet ir plačiajai visuomenei: vyresniųjų klasių moksleiviams, studentams, taip pat visiems besidomintiems Antrojo pasaulinio karo, žydų tautos ir Holokausto istorija bei istorine atmintimi.

Knygos pristatymai ir diskusijos su visuomene jau įvyko Panevėžyje, Vilniuje, Klaipėdoje, Kėdainiuose ir Alytuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

;

; portretas
na dirba kitu saliu tarnybos lietuvoje , dirba ir zmones, kartais net nezino, kad dirba, kazkas tokiems pataria, kazkas sumoka, kazkas pakursto, kazkas po to paraso, kazkas parodo, kazkas pasipiktina.

Laimis

Laimis portretas
Tokia tokį sutiko

...

... portretas
Karas - žydų klestėjimo sąlyga.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių