KMSO pasitinka valstybės atkūrimo šimtmetį

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metus pradedantis Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) klausytojams dovanos išskirtinių koncertinių programų su visame pasaulyje žinomais solistais, instrumentalistais ir batutos meistrais.

Išskirtiniai svečiai

Jau sausio 19-ąją kauniečiai pristatys ilgamečius kolektyvo bičiulius. Tai smuikininkas iš Italijos, buvęs orkestro vyriausias dirigentas Pavelas Bermanas ir ne kartą orkestrui dirigavęs, kartu ne vieną įsimintiną projektą įgyvendinęs Kauno klasikinės muzikos mylėtojams puikiai pažįstamas, charizmatiškasis dirigentas Vilmantas Kaliūnas. Šie išskirtiniu talentu pasižymintys muzikai ir KMSO atlikėjai koncerto dieną klausytojus džiugins Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Johaneso Bramso muzika.

Vasario 9 d. kolektyvas minės tryliktąjį savo gimtadienį ir ta proga džiaugsmingai kvies visus gerbėjus prisiminti savo pasiekimus, įgyvendintus planus, gautus apdovanojimus bei šalyje ir už jos ribų sukurtus projektus. Šventinį koncertą orkestras skiria ir džiazo legendos Ellos Fitzgerald 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Tai puiki proga susitikti ir klasikinės, ir džiazo muzikos mylėtojams. Koncerto solistai – Marjorie Banesas (vokalas, JAV), Nikolajus Zatolochny (kontrabosas, Rusija), Johnas Marshalas (trimitas, JAV), Vahanas Hayrapetyanas (fortepijonas, Armėnija), Egoras Kriukovskis (mušamieji, Rusija). Orkestrui ir solistams diriguos vyriausiasis KMSO dirigentas Konstantinas Orbelianas (JAV / Armėnija).

Speciali premjera

Svarbiausią šių metų šventę, Vasario 16-ąją, KMSO pristatys koncertinę programą "Atgimstanti šimtmečio muzika". Vasario 16 d. 17 val. orkestras kviečia į šventinį koncertą, kuris išsiskiria savo inovatoriškumu, modernumu ir tautine dvasia.

Koncerte smuikininkas Kostas Tumosa atliks B.Dvariono Koncertą smuikui ir orkestrui h-moll, istorikas Aivaras Lileika papasakos apie Lietuvos nepriklausomybę, jos istoriją. O po to klausytojai pirmą kartą išgirs KMSO, ritmo grupės ir elektroninės muzikos kūrėjo atliekamą specialiai šiai progai Rimanto Giedraičio ir Motiejaus Bazaro sukurtą kūrinį.

Svarbiausią šių metų šventę, Vasario 16-ąją, KMSO pristatys koncertinę programą "Atgimstanti šimtmečio muzika".

Vasario 21-ąją muzikos gerbėjai kviečiami į jau tradicinį tapusį orkestro ir Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos mokinių – laureatų koncertą "Vaikai vaikams". Jį orkestras rengia bendradarbiaudamas su Kauno "Rotary" klubu. Renginio metu bus renkamos lėšos Kauno vaikų reabilitacijos ligoninei.

Orkestrui ir solistams koncerto dieną diriguos V.Kaliūnas. Muzikantai, kuriems teko su juo groti, gerai vertina šio dirigento skleidžiamą energiją, jo tobulą repeticijų organizavimą ir dirigavimo techniką.

Pavasario nuotaika

Kovą, visame pasaulyje minimą frankofonijos mėnesį, duoklę prancūziškajai kultūrai atiduos ir KMSO. Kovo 2-ąją kolektyvas koncertuos frankofonijos mėnesio atidarymo koncerte, kurio solistė – mecosopranas iš Prancūzijos Ambroisine Bré, orkestrui diriguos Yannas Molénat (Prancūzija). Koncerto dieną skambės Maurice'o Ravelio, Claude'o Debussy ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai.

Kovo 16-ąją kolektyvas pirmą kartą pristatys koncertinę programą, kurią pavadino "Orkestro premjeros". Kartu su mecosopranu Egle Šidlauskaite ir dirigentu Jonu Janulevičiumi orkestras kvies pasiklausyti kūrinių, kuriuos atliks pirmą kartą. Skambės – Hectoro Berliozo "Fantastinė simfonija".

KMSO pasirengęs pradžiuginti ir mažuosius savo klausytojus. Kolektyvas pristatys rusų kompozitoriaus S.Prokofjevo 1936 m. sukurtą simfoninę pasaką orkestrui bei skaitovui "Petia ir Vilkas". Tai įdomi istorija, kurią papildo nuostabi muzika, kurioje skirtingi orkestro instrumentai įasmenina tos pasakos veikėjus. Kiekvienas pasakos personažas susilies su jį įgarsinančiu instrumentu, o skaitovas interpretuoja istoriją, sukurtą prieš daugiau nei 80 metų.

Balandžio 6 d, penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės smuiko garsai. Į Kauną atvyksta jau ne kartą čia lankęsis smuikininkas ir dirigentas iš Italijos – Domenico Nordio. Kartu su orkestru jis atliks Ludvigo van Beethoveno Koncertą smuikui ir orkestrui D-dur, op. 61 ir Roberto Shumanno Simfoniją nr. 2 C-dur, op. 61.

Savo tryliktą pavasario koncertinį sezoną orkestras baigs koncertine programa, kurią dovanos visoms mamoms: pirmąjį gegužės sekmadienį KMSO kvies švęsti Mamos dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
Falšyva chebra.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių