Kiekvienoje nuotraukoje – vis kita istorija

Kauno fotografijos galerijoje pristatomi legendiniai Vokietijos spaudos fotografai Erichas Salomonas ir Barbara Klemm.

Šiuolaikinė spaudos fotografija – viena tų sričių, kurią neatpažįstamai pakeitė technologijų revoliucija ir žinių amžiaus reikalavimai. Skirtingai nei klasikai, XXI a. fotografai neturi daug laiko kompozicijai apgalvoti – dažnai darbus diktuoja būtinybė išsiųsti nuotraukas per kelias sekundes į kitą pasaulio kraštą.

XX a. spaudos klasikai E.Salomonas ir B.Klemm dar turėjo galimybę planuoti savo nuotraukas, kuriomis užfiksavo svarbius savo gyvenamojo meto įvykius.

"Fotografijos – tai daugiau nei mygtuko paspaudimas. Nuotraukos internete dažniausiai neturi prasmės, kadangi kiekviena detalė nuotraukoje seniau turėdavo prasmę ir buvo organizuota", – pastebi parodos "Šuolis laike" kuratorius Andreas Rostas.

Jaukioje, šviesioje galerijos erdvėje eksponuojamos fotografijos nukelia į tuometę Vokietiją, jos politinį, socialinį gyvenimą, leidžia pažvelgti į iškalbingus portretus.

Fotografijos – tai daugiau nei mygtuko paspaudimas. Nuotraukos internete dažniausiai neturi prasmės, kadangi kiekviena detalė nuotraukoje seniau turėdavo prasmę ir buvo organizuota.

E.Salomonas – reikšmingiausias XX a. fotožurnalizmo pradininkas. Jis turėjo galimybę fiksuoti politikų kasdienybę, jų darbą, keliones, o tai buvo kažkas visiškai naujo XX a. pradžios  Vokietijoje. Kadangi jau 1924-aisiais fotoparatas turėjo blykstės funkciją, atsirado naujos galimybės fotografams.

"Vienas iš politikų net pasakė, kad dėl fotoaparato blykstės išradimo nebeįmanoma miegoti parlamente, nes daktaras Erichas viską užfiksuodavo. Jei prireikdavo, jis stovėdavo pasislėpęs už užuolaidos ir pagaudavo kadrą taip, kad niekas nepastebėtų", – teigė parodos kuratorius.

Tačiau dirbdamas slapta jis nesiekė kažkam pakenkti: E.Solomonas tiesiog norėjo parodyti žmonėms kasdienį politikų gyvenimą. Jo darbo prasmę sustiprino ir tai, kad anuomet žmonės neturėjo nei televizijos, nei interneto ir laikraštis buvo pagrindinis informacijos šaltinis. Beje, standartinis laikraštis buvo ne iš plonųjų – nuo 40 iki 60 puslapių, tad nieko keista, kad fotografijoms buvo skiriama daug ploto. Redaktorių pageidavimu, fotografai kurdavo trumpas fotoistorijas.

Tarp Kaune eksponuojamų kūrinių – ir E.Salomono padaryta nuotrauka, kurioje užfiksuotas ministrų susitikimas – akimirka, kai politikai pastebi už užuolaidos pasislėpusį fotografą.

Kita darbų autorė – Barbara Klemm, kurios fotografijos labiau pasakoja naujųjų laikų istorijas. Jos darbuose – politikai, demonstrantai, įvairių susitikimų Vokietijos federalinėje kanceliarijoje akimirkos. Skirtingai nei E.Solomonas, B.Klemm bandė parodyti ne tik aukštuomenės elitinį gyvenimą, bet ir vargšų, vietinių, svetimšalių, jaunų ir senų asmeninius išgyvenimus, nuotaikas.

"Stebint šių abiejų autorių nuotraukas, galima įžvelgti istorijas. Menas slypi jų fotografijose. Kokybiškos nuotraukos leidžia pamatyti daugiau nei tik paveikslą. Daugelis žmonių žino populiarias nuotraukas, tačiau jie nežino, kas jas padarė", – pastebėjo parodos kuratorius.


Kas? Paroda "Šuolis laike".

Kur? Kauno fotografijos galerijoje.

Kada? Veikia iki rugpjūčio 27 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Autorės pavardė tai netokia. Vietoj ū turi būti u trumpoji
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių