Kiek spalvų turi arfa?

  • Teksto dydis:

Praėjus porai mėnesių po "CREATurE Live Art" performanso ir gyvo meno festivalio, "CREATurE" kolektyvas pradeda naują sezoną, pristatydamas mažesnio masto renginių, organizuojamų bendradarbiaujant su "POST galerija".

Į pirmąjį šių renginių atvyksta trys menininkės iš Berlyno, kuruojančios renginių seriją "Reflektor" (angl. at(si)spindėti; atmušti (šviesą, garsą).

"Reflektor" renginiai migruoja po įvairias Berlyno galerijas ir negalerines erdves, o šios serijos tikslas, anot jos iniciatorių ir kuratorių menininkių Katie Lee Dunbar, Anais Héraud-Louisadat ir Stella Veloce, – mažinti muzikos ir performanso meno scenų atskirtį, suteikti joms galimybę pritraukti abiejų scenų auditorijas į bendrus renginius.

Performanso ir garso menai, anot kuratorių, dažnai vystosi tarsi paraleliniai sceniniai procesai, tad "Reflector" siekia tapti platforma, kur šie pagaliau susikerta ir atveria galimybes bendram meninio tyrimo procesui. Būtent toks – susikertantis ir susipinantis, atveriantis ir pritraukiantis – bus ir šiandien Kaune vyksiantis renginys.

"Reflektor" kolektyvo narės pačios atstovauja skirtingoms disciplinoms. S.Veloce yra kompozitorė ir multiinstrumentalistė iš Sardinijos (Italija), ir šiuo metu studijuoja Berlyno meno universitete. Iš Anglijos kilusi K.L.Dunbar šiuo metu susitelkusi daugiausia šokio ir performanso srityse, ji pati savo instrumentais įvardija šokį, balsą, instaliaciją, judančius paveikslėlius ir performansą. A.Héraud yra performanso ir vizualiųjų menų atstovė, kurios praktikoje gausu bendrų projektų su muzikantais, šokėjais ir kitais performanso menininkais.

Renginyje pasirodys ir suomių muzikantė, arfininkė, dainininkė ir kompozitorė Salla Hakkola. Savo performatyviuose pasirodymuose elektrinės arfos garsais ji perbėga įvairius eksperimentinės, šiuolaikinės, džiazo, folk- ir popmuzikos elementus, ji mielai bendradarbiauja su menininkais eksperimentinio performanso renginiuose, dalyvauja hepeninguose, groja įvairiuose – tiek žanro, tiek apimties – ansambliuose. Menininkės praktikos daugiabriauniškumą įrodo ir faktas, kad nuo 2011-ųjų rudens S.Hakkola dirba kompozitore ir muzikos patarėja "Angry Birds" žaidimams, animacijoms.

"CREATurE" kolektyvas savo veikla pabrėžia siekį ir poreikį atskleisti ir skatinti įvairius gyvo meno aspektus ne tik kviečiant užsienio menininkus, muzikantus ir kuratorius, bet ir atveriant platformą Lietuvos menininkams, jauniems projektams ir naujiems veidams.

Šįsyk šią misiją "CREATurE" įgyvendina pakviesdami performansą-garso pasirodymą "Odė naikinimui". Pasirodymą sukūrė ir atlieka Edita Niciūtė – Kauno kamerinio teatro aktorė, dalyvaujanti įvairiuose sceniniuose, muzikiniuose, avangardiniuose projektuose – bendradarbiaudama su profesionaliais džiazo muzikantais Arnu Mikalkėnu ir Tadu Grajausku bei vaizdo projekciją pasirodymui sukūrusiu Tomu Bandza.

Apibrėždama "Odės naikinimui" koncepciją E.Niciūtė teigia performansu siekianti atskleisti "periodišką nykimo procesą", pabrėžti humaniškumo nykimą kaip pertekliaus padarinį.

"CREATurE" laukia visų, siekiančių dalyvauti garso ir performanso kryžkelėse, ir patirti, kiek spalvų turi arfa, kaip skamba senas dviračio ratas surūdijusiais stipinais ar kaip elektrinis pjūklas rezonuoja kultūringoje džiazo pasparnėje.


Kas? "CREATurE" gyvo meno vakaras.

Kur? "POST galerijoje".

Kada? rugsėjo 4 d. 19.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių