Kauno miesto simfoninis orkestras pristato bičiulius iš Norvegijos

  • Teksto dydis:

Balandžio 26 d., trečiadienį, 18 val., Kauno valstybinės filharmonijos Didžiojoje salėje pasirodys Norvegijos atstovai: jaunosios kartos smuikininkas Laurensas Weinholdas ir pagrindinis kviestinis Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas charizmatiškasis Rune Bergmannas. Kauno miesto simfoninio orkestro bičiuliai ir klasikinės muzikos gerbėjai šiuos muzikantus jau spėjo pamilti, tad trečiadienio vakaras bus jaukus ir šiltas.

Smuikininkas Laurensas Weinholdas pirmą kartą į rankas smuiką paėmė būdamas vos penkerių metų. Sulaukęs devyniolikos su pagyrimu baigė bakalauro studijas, vėliau studijavo Muzikos ir scenos menų universitete Vienoje. Ne vieną kartą jam buvo suteikta vardinė stipendija.

L. Weinholdas koncertuoja žymiausiose Europos koncertų salėse, ne kartą pasirodė ir su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Be to, atlikėjas gilinasi ne tik į klasikinės muzikos kūrinių atlikimo techniką bei subtilybes, tačiau nepamiršta ir liaudies muzikos bei šiuolaikinių jos interpretacijų, taip plėsdamas savo atliekamų kūrinių repertuarą.

Dirigentas Rune Bergmannas du sezonus ėjo pirmojo kapelmeisterio ir meno vadovo pavaduotojo pareigas Augusburgo teatre. Čia jis dirigavo operose „Figaro vedybos“, „Skrajojantis Olandas“, „Traviata“, „Bohema“, „Šikšnosparnis“, rengė simfoninės muzikos programas, todėl pelnė publikos ir kritikų palankumą. R. Bergmannas greitai įgijo gilaus ir įkvepiančio dirigento reputaciją. Pripažintas kaip įvairiapusiškas menininkas, R. Bergmannas puikiai išmano klasicistinės, romantizmo, operos ir šiuolaikinės muzikos repertuarą, specializuojasi ir chorinės muzikos srityje. Jis dirbo su daugeliu Europos simfoninių orkestrų: Kuopio, Malmės, Helsingborgo, Kristianstado, Trondheimo, Karlskronos, Odensės simfoniniais, Wurtzburgo teatro ir Pietų Vestfalijos filharmonijos orkestrais. 2010 m. R. Bergmannas debiutavo Oslo filharmonijoje, o šį sezoną sulaukė Oslo operos kvietimo statyti G. Verdi operą „Traviata“. Artimiausiuose dirigento planuose – bendradarbiavimas su Miuncheno simfoniniu ir Bergeno filharmonijos orkestrais.

Pasak kritikų, nesvarbu kokio muzikos stiliaus R. Bergmannas imasi (klasikos ar džiazo), jo vedamų orkestrų interpretacijos energetiškos, įtraukiančios, galingos, nors kartu elegantiškos. Ypatingą dėmesį dirigentas skiria Šiaurės šalių kompozitorių kūriniams: dirigavo daugybę J. Sibelijaus, C. Nielseno, E. Griego opusų.

Kauno miesto simfoninis orkestras džiaugiasi R. Bergmanno pasiekimais: 2016 m. jis tapo Kalgario miesto (Kanada) simfoninio orkestro muzikos vadovu ir vyriausiuoju dirigentu bei Lenkijos Ščeicino miesto simfoninio orkestro meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu.

Kauno miesto simfoninis orkestras kartu su solistu Laurensu Weinholdu ir dirigentu R. Bergmannu klausytojus džiugins suomių kompozitoriaus J. Sibeliaus ,,Koncertu smuikui ir orkestrui d-moll“, op. 47, vieno garsiausių vokiečių kompozitoriaus L. van Beethoveno ,,Simfonija Nr. 4 B-dur“, op. 60.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lionka

lionka portretas
Jau pernai metais buvo. ka nors naujo reiketu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių