Kauno miesto simfoninio orkestro renginių maratone – premjeros ir rimties gaidos

  • Teksto dydis:

Tarptautinei mokytojų dienai skirtu koncertu Kauno "Žalgirio" arenoje naująjį koncertinį sezoną pradėjo Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO).

Festivaliai, įrašai

Jau tapo įprasta, pasibaigus koncertiniam sezonui Algimanto Treikausko vadovaujamas KMSO kolektyvas neskuba paslėpti savo instrumentų, nes jo laukia ne ką mažiau įvairių projektų pilna vasara. Praėjusioji – ne išimtis.

Kolektyvas džiaugiasi jau ne vienus metus trunkančia draugyste su JAV leidybine kompanija "Delos Music". Bendradarbiavimas paskatino įgyvendinti dar tris leidybinius projektus, kurie į Kauną pritraukė kūrybinę komandą iš įvairių pasaulio šalių. Pirmosiomis liepos dienomis Kaune viešėjo įspūdingo balso savininkė, sopranas Veronika Dzhioeva. Kompaktinei plokštelei įrašyti ji pasirinko būtent KMSO.

Kaune viešėjo ir baritonas Gevorgas Hakobyanas ir tenoras Hovhanesas Ayvazyanas. Iš Armėnijos kilę solistai taip pat nusprendė savo solines kompaktines plokšteles įrašinėti kartu su KMSO. Kaip įprasta, įrašų sesijos metu orkestrui bei solistams dirigavo orkestro vyr. dirigentas Constantinas Orbelianas. Įrašant taip pat dalyvavo Niujorko "Metropolitan Opera" teatro muzikinės dalies administracijos vadovas, orkestro konsultantas operų ir vokalų projektams Johnas Fisheris. Kūrybinėje komandoje taip pat dirbo akustinės muzikos įrašų kompanijos "Baltic Mobile Recordings" komanda.

KMSO vadovas A.Treikauskas džiaugiasi: jo vadovaujamas kolektyvas yra labai mėgiamas įvairių muzikos festivalių organizatorių. Orkestras dalyvavo XIII Tarptautiniame Mykolo Oginskio, Pažaislio muzikos bei VII "Daugavpils ReStArt 2018" fetivaliuose Kaune, Plungėje ir Daugpilyje.

Nemari klasika

Spalio 19 d. orkestras pakvies į Kauno valstybinę filharmoniją. Čia diriguojamas ilgamečio bičiulio maestro Alaino Pariso KMSO atliks koncertą, skirtą prancūzų kompozitoriaus Charlio Gounod 200-osioms gimimo metinėms paminėti.

Vakaro solistė – jaunoji smuikininkė iš Italijos – Irene Fiorito. Koncerto programoje skambės Henryko Wieniawskio "Fantazija" Charlio Gounod operos "Faustas" temomis smuikui ir orkestrui, op. 20, Ch.Gounod "Mažoji simfonija" bei baleto muzika iš operos "Faustas", Camille Saint-Saenso "Rondo Capriccioso".

Orkestro biografijoje itin reikšmingas buvo kolektyvo ir vieno žymiausių pasaulio baritonų Dmitrijaus Hvorostovskio bendradarbiavimas.

Tradiciškai Visų šventųjų dienos proga KMSO kartu su Kauno valstybiniu choru spalio 31 d. Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje atliks didingą Wolfgango Amadeus Mozarto bažnytinę liturgiją "Requiem", skirtą mirusiesiems pagerbti. Kolektyvams diriguos maestro Petras Bingelis.

Lapkričio 3 d. orkestras jau ne pirmą kartą dalyvaus šiuolaikinės muzikos festivalyje "Iš Arti". Koncerte orkestrui diriguos Martynas Staškus. O jau lapkričio 12–15 d. vyks A.Treikausko ir vyr. dirigento Constantino Orbeliano inicijuota įrašų sesija. Kaune su miesto orkestru savo solinę kompaktinę plokštelę įrašinės prestižinėse pasaulio koncertų salėse pasirodęs sopranas iš Rusijos Ekaterina Siurina.

Pirmieji kartai

Netrukus po įrašų orkestras pradės ruoštis koncertui, kurį pavadino "Dainuojantis smuikas". Lapkričio 23-iąją Kauno valstybinėje filharmonijoje vyksiančiame koncerte Felixo Mendelssohno ir Piotro Čaikovskio opusais klausytojus džiugins išskirtiniu talentu ir charizma galinti pasigirti jaunosios kartos smuikininkė Ksenija Dubrovskaja. Šios solistės grojimas pelno gausybę publikos simpatijų, nes jam būdinga nepriekaištinga technika, ištobulintas stiliaus pajautimas bei sugebėjimas tiksliai perteikti kompozitorių užslėptus jausmus bei idėjas.

Už dirigento pulto stos ir pirmą kartą KMSO diriguos Adrija Čepaitė. Vakaro programoje skambės F.Mendelssohno Uvertiūra "Hebridai" h-moll, op. 26, F.Mendelssohno Simfonija Nr. 1 c-moll, op. 11 bei P.Čaikovskio Koncertas smuikui ir orkestrui D-dur, op. 35.

Lapkričio 30-ąją orkestras kartu su dirigentu Vilmantu Kaliūnu visus kvies pasinerti į kino filmų pasaulį. Nes kartu jie atliks populiariausių kino filmų muziką. Kol kas orkestras neišduoda, kokių konkrečiai filmų muziką jis atliks, tačiau prižada: tai garso takeliai, kurie žavi ir stebina viso pasaulio kino ir muzikos mylėtojus.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, gruodžio 1 d. KMSO diriguojamas taip pat V.Kaliūno visu skvies į šventinį Eglutės įžiebimui skirtą koncertą, kuris vyks Kauno valstybinėje filharmonijoje. Jau kitą dieną, gruodžio 2-ąją, dirigentas pakvies šeimas sekmadienio popietę praleisti su muzika. Ir dovanos Igorio Stravinskio Siuitą iš baleto "Ugnies paukštė".

Skirta mirusiam bičiuliui

Ne paslaptis, kad orkestro biografijoje itin reikšmingas buvo kolektyvo ir vieno žymiausių pasaulio baritonų Dmitrijaus Hvorostovskio bendradarbiavimas.

Su operos karaliumi tituluotu solistu surengti koncertai Kaune, Vilniuje, Rygoje, Taline ir Helsinkyje susilaukė didelio klausytojų susidomėjimo. D.Hvorostovskis pasirinko KMSO įrašinėti istorinę Giuseppe Verdi operą "Simon Boccanegra". Šią kompaktinę plokštelę Niujorke leidžiamas žurnalas "Opera News" pripažino geriausia 2015 m. kompkatine plokštele. G.Verdi operos "Rigoletto" kompaktinė plokštelė įrašyta Kaune ir išleista JAV leidybinės kompanijos "Delos music", įtraukta į 2017-ųjų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25-tuką, apdovanota Tarptautiniu profesionalios muzikos "BraVo" apdovanojimu.

Kolektyvas tik šviesiausiomis mintimis prisimena prieš metus mirusį šį nepaprastai talentingą, charizmatišką ir nuoširdų ilgametį bičiulį, todėl gruodžio 13-osios koncertą skirs D.Hvorostovskiui pagerbti.

Koncerte dalyvaus leidybiniuose projektuose kartu su garsiuoju baritonu dirbę solistai – mecosopranai Oksana Volkova ir Eglė Šidlauskaitė, bosai Kostas Smoriginas, Tadas Girininkas ir Liudas Mikalauskas, baritonas Andrius Apšega ir tenorai Tomas Pavilionis bei Kęstutis Alčiauskis. Diriguos maestro Constantinas Orbelianas.

Kaip įprastai, Kauno simfoninis orkestras rudens / žiemos koncertinį sezoną užbaigs koncertais, skirtais šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams sutikti. Gruodžio 15 d. pasirodys Šiaulių arenoje, gruodžio 27 d. Kauno "Žalgirio" arenoje, gruodžio 30 d. Birštono kultūros centre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių