Kauno miesto muziejaus erdvėse karaliaus paroda „Moterys mene: ESAM!“

  • Teksto dydis:

Kauno miesto muziejaus erdvėse netrukus karaliaus tarptautinė kolektyvinė paroda "Moterys mene: ESAM!" Tai – dar vienas muziejaus ir partnerių ispanijoje projektas.

Drauge su galerijomis EMMA ir "Crearium Gallery Goy art International" rengiamoje parodoje pristatomi 16-os lietuvių menininkių, gyvenančių ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio kraštuose – Anglijoje, JAV, Vokietijoje, Rusijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje, Prancūzijoje, darbai. Šioje parodoje kviečiame susipažinti su įvairiapusiška skirtingų asmenybių, kurias vienija menas, kūryba.

Pasak parodos organizatorės Inos Mindiuz, parodos koncepcija – moteris kūrėja, kūrėja visose gyvenimo srityse. Kiekviena iš dalyvių yra dailininkė – vienos kūryba užsiima jau seniai, kitos šito ėmėsi vėliau, yra dar tik pradedančiųjų.

Parodoje lankytojai išvys tapybos, koliažų, erdvinių darbų, videoinstaliacijų. Bus pristatyta netradicinė įvairialypė drabužių kolekcija – Kauno miesto muziejuje žiūrovai galės įvertinti kaunietės dizainerės Liubovės Čaplikienės modelius ir vilnietės Irenos Marmos-Ščepkauskaitės raštuotų megztų drabužių kolekciją.

Kauno pilyje bus eksponuojamas siuvinėtas stilizuotas kunigo arnotas ir siuvinėtas vestuvinis kostiumas. Lankytojus turėtų sudominti dizainerės Daivos Gudauskaitės-Rohde iš Vokietijos atvežta drabužių kolekcija. Tai stilizuoti ir šiandienai pritaikyti lietuvių liaudies moterų drabužiai, kurių siuvinėjimo raštai ir detalių motyvai siekia XIX a. bei atkartoja moters apdarą pagal Lietuvos regionus: Aukštaitiją, Žemaitiją, Dzūkiją, Suvalkiją.

Viena iš parodoje dalyvaujančių menininkių iš Nyderlandų Gaiva Paprastoji, kalbėdama apie moters menininkės savitumą, puikiai atskleidžia kūrėjų emocijas ir jausmus, vidinius išgyvenimus ir prieštaravimus, būdingus daugeliui iš mūsų.


Komentaras
Gaiva Paprastoji
Menininkė

Jaunystėje kiekvienas turime daugybę svajonių, planų ir vilčių – norisi išbandyti jėgas, įrodyti sau, ką gali, išgirsti pagyrimo žodį. Po studijų, kurias pasirenkame, pabaigos visų žvilgsniai nukrypsta į tave – ką pagaliau parodysi pati... O pati apie save dar nežinai beveik nieko: nei ką norėtum, nei ką galėtum pasauliui pasakyti, nors kurti meną jau mokeisi ir tarsi jau išmokai...
Galima, žinoma, kurti dėl to, kad pasirinkai menininko kelią ir to iš tavęs tikimasi...

Galima kurti ir dėl to, kad kitaip negali realizuoti savęs – tarsi nematoma jėga veja tave ir tavo pasąmonės srautas veržiasi ir nori būti išreikštas...

O galima kurti tiesiog atsiliepiant į savo sielos šauksmą, atskleidžiant visą savo esmę: tai, kokia esi tada, kai bėgant metams save jau pažįsti, – tada kūrybos procesas tarsi magija – viskas eina lyg savaime, lengvai, išgyveni nuostabų jausmą, į kurio rezultatus gera žiūrėti.

Kiekviena parodos autorė turi savo kūrybinį braižą ir savo kelią, kuriuo artėja prie užsibrėžto tikslo.

Būtent dėl šios įvairovės paroda ir yra patraukli – menininkės papildo viena kitą tarsi susiliedamos į vieną visumą ir kartu skirtingai varijuoja tą pačią temą, taip dalydamosi su žiūrovais savo kūrybine ir gyvenimiškąja patirtimi.

Džiaugiamės susitikusios mieste, kuris daugumai yra gimtasis, ir tuo, kad galime su savo kūryba supažindinti visus ja besidominčiuosius.


Kas? Tarptautinė paroda "Moterys mene: ESAM!"

Kur? Kauno miesto muziejuje ir Kauno pilyje.

Kada? Atidarymas rugpjūčio 8 d. 16 val. (Kauno miesto muziejuje), 17 val. (Kauno pilyje). Paroda veiks iki rugsėjo 4 d.


Šiame straipsnyje: Moterys menemenasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių