Kauno menininkų pripažinimai ir prisipažinimai

Kauno profesionalieji menininkai jau aštuoniolika metų tęsia tradiciją – renka Įsimintiniausią kūrėją, kad jį pagerbtų Menininkų namuose – apdovanotų bei jo vardą įrašytų skulptūrinėje Stasio Žirgulio kompozicijoje "Sparnuotoji kolona".

Pagerbė moteris

Šiemet sausio 11-ąją susirinkusi komisija iš šešių pretendentų pasirinko dvi – poetę, prozininkę Aldoną Ruseckaitę ir kompozitorę Zitą Bružaitę.

Meno kolegijai buvo pateiktos dar keturios kandidatūros. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija rekomendavo tautodailininką Edmundą Akulauską, Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyrius – Liubomirą Laucevičių, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius – dailininką Aurį Radzevičių, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius – dailininką dekoratorių Tadą Šimkų.

"Kokie kriterijai nulėmė apsisprendimą? Visų pirma, apsisprendėme, kad bus moteris. Kad būtų Moteris iš didžiosios raidės buvo išrinktos dvi. Jos nepaprastai aktyvios, nuostabios asmenybės. Kiekvienas iš komisijos narių tai galėjo patvirtinti. Kaip iš gausybės rago pernai liejosi jų kūriniai. Visi vienbalsiai buvome už abi. Ruošėmės ilgai posėdžiauti, bet išėjo kitaip – svarstėme trumpai, apsisprendėme greitai ir išėjome laimingi", – įsimintiniausių menininkų pagerbimo vakarėlyje Kauno menininkų namuose sausio 15-ąją komisijos vardu kalbėjo aktorė Jūratė Onaitytė.

Ji ir smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, 1998 m. pirmąsyk buvo paskelbti Įsimintiniausiais Kauno menininkais.

Gili tradicija

"Man nelabai tikisi, kad nuo pirmųjų įsimintiniausių menininkų paskelbimo praėjo jau 18 metų. Turiu pasigirti, kad vaikystėje buvau velniškai įsimylėjęs Jūratę..." – šventiniame šių metų vakarėlyje prisipažino V.Čepinskis.

Aktorė po tokio muzikanto atvirumo skėstelėjo rankomis: "Kai jau praėjo meilė, tada prisipažino."

Kauno miesto vicemeras Vasilijus Popovas, padrąsintas smuiko virtuozo prisipažinimo, pareiškė, jog taip pat neabejingas aktorės žavesiui: "Gerokai jaunesnis Vilhelmas Čepinskis sako, kad buvo įsimylėjęs Jūratę Onaitytę. Esu jos vienmetis ir taip pat buvau ją įsimylėjęs. Dar ir iki šiol ja žaviuosi."

A.Ruseckaitė, klausydamasi politiko meilikavimo aktorei, mestelėjo repliką: "Pasakykite, kad ir mane buvote įsimylėjęs..."

Dėmesys laureatėms

Prieš įteikdamas gėlių laureatėms V.Popovas prabilo dar lyriškiau: "Miela Aldona, nieko jums neparašiau. Miela Zita, nieko jums nesukūriau. Ne dėl to, kad negaliu. Tiesiog – jūsų talentui lenkiuosi."

Panašių žodžių sveikindamas laureates neišvengė ir leidinio "Nemunas" redaktorius Viktoras Rudžianskas: "Nesu nė vienos jūsų įsimylėjęs. Aš jus abi dievinu. Nesijauskite skolingos. Gyvenite, kaip gyvenote. Viena rašykite "Nemune", o kita kurkite prielaidas, kad apie ją rašytų."

 


Šiame straipsnyje: kauno menininkaimenaskūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Džiugu, kad mūsų mieste gyvena ir kuria talentingos moterys. Gražiau už poetą V. Rudžianską nepasakysiu, tai tik SVEIKINU abi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių