Kauno lėlių teatras pradeda jubiliejinį sezoną

Kauno valstybinis lėlių teatras naująjį kūrybinį sezoną atidarė tradicine švente atvirame ore "Į pasakų šalį – su fotoaparatu!", surengta jau 21-ąjį kartą. Tik šiais metais tai buvo įvairiais akcentais pagyvinta šventė, nes šis sezonas teatrui – jubiliejinis, žymintis 60-uosius jo įkūrimo metus.

Sezono atidarymo šventėje teatrą sveikindami dalyvavo ir lėlių teatro kaimynai – Kauno valstybinis muzikinis teatras, Kauno miesto kamerinis teatras ir Nacionalinis Kauno dramos teatras. O dešimt teatro partnerių mažuosius kauniečius kvietė save išbandyti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse. Šventės metu buvo galima išvysti ir patį seniausią Kauno lėlių teatro spektaklį "Princesės gimtadienis", režisuotą teatro veterano, režisieriaus Algimanto Stankevičiaus.

Nauji vardai

"Sezonas išskirtinis tuo, kad teatras įžengė į brandų 60-ąjį sezoną. Jis tikrai bus ne toks, koks buvo iki šiol. Visų pirma todėl, kad sezono pabaigoje neteksime namų – prasidės labai ilgai lauktos teatro rekonstrukcijos darbai. Tai mums suteiks progą sugrįžti į teatro lizdą, kuris susuktą prieš 60 metų Marijampolėje. Ir būtent Marijampolės dramos teatre uždarydami sezoną parodysime patį seniausią spektaklį "Princesės gimtadienis", kuriuo ir paminėjome sezono atidarymą. Planuojame tai padaryti netgi tą pačią dieną, kai čia buvo parodytas pirmas spektaklis "Stebuklingasis Aladino žibintas" – gegužės 18-ąją", – sezono išskirtinumą pristatė teatro vadovas Sigitas Klibavičius.

Naujas kūrybinis sezonas ypatingas dar ir tuo, kad teatras pakvies į keturias premjeras, iš kurių tris statys teatre pirmą kartą viešėsiantys skirtingų kartų režisieriai.

Didžiųjų metų švenčių proga bus pristatytos net dvi premjeros. Didžiojoje teatro salėje kalėdinę premjerą pristatys vienas iš "Keistuolių teatro" įkūrėjų Sigutis Jačėnas, kiekvieną kartą nustebinantis savo originalia scenine kalba vaikams skirtuose spektakliuose. Šį kartą tai bus pirmoji režisieriaus patirtis su lėlių teatru. Lygiagrečiai teatro Mažojoje salėje Kalėdinę premjerą ir kartu savo debiutinį lėlių teatre darbą pristatys jaunosios kartos lėlininkė, Klaipėdos universiteto absolventė Daina Ulmytė, bandysianti savo kartos akimis pažvelgti į Hanso Christiano Anderseno pasakų pasaulį.

Netikėtos staigmenos

Po Naujųjų metų, Lietuvos valstybės 100-mečio atkūrimo proga, savo naują kūrybinį darbą pristatys jau puikiai lėlių teatro žanro subtilybes perpratusi režisierė Agnė Sunklodaitė. Tai bus visiškai kitoks spektaklis, nukelsiantis žiūrovus ne į pasakų šalį, o atsigręšiantis į labai skausmingą mūsų tautos patirtį – pokario metus.

Spektaklyje skleisis autentiškos miško brolių istorijos per pagrindinį spektaklio personažą – šunį, kartu su partizanais kovojusį už šalies laisvę. Siužetas bus paremtas tikra istorija, autentiškais partizanų prisiminimais. Būtent per jų bendrą kovų dalyvį, keturkojį draugą, vaikams bus kalbama apie šį šalies istorijos laikotarpį.

Teatras žada nustebinti ir visiškai nauja modernia interneto svetaine, kuria naudotis bus kur kas patogiau, nes bus pritaikyta ir mobiliesiems įrenginiams. Teatras neišduoda visų paslapčių ir žada pateikti dar ne vieną, visiškai netikėtą staigmeną. Taip pat kviečia žiūrovus pasinaudoti unikalia galimybe išvysti lėlių ekspozicijas, kuriose pristatomos senuosiuose, jau neberodomuose spektakliuose vaidinusios lėlės. Teatro fojė ir prie kasų eksponuojamų lėlių parodos bus nuolat atnaujinamos.

Dar viena įdomi staigmena – bendras Kauno lėlių teatro, Balstogės lėlių teatro ir Vilniaus jaunimo teatro projektas, kurio metu lietuvių lėlininkai turės galimybę susipažinti su lenkų lėlių teatru. Kūrybinių dirbtuvių metu bus sukurtas bendras lėlių teatro spektaklis paaugliams ir vėliau pristatytas žiūrovams. Šiuo darbu bus paminėtas ir teatro jubiliejus, ir daugiau nei prieš dešimtmetį užsimezgusi draugystė tarp Balstogės bei Kauno lėlių teatrų.

Pirmoji premjera – mažiausiesiems

Artimiausiu metu Kauno lėlininkus bus galima sutikti miesto renginiuose. Rugsėjo 9 d. 10 val. Žaliakalnio turgaus festivalyje bus galima išvysti spektaklį "Žirafa su kojinėm". Rugsėjo 16 d. 13 val. fiestoje "Atrask Italiją Kaune", viešoje miesto erdvėje, bus surengtas interaktyvus pasirodymas su lėlėmis iš spektaklio "Pinokis".

Didžiausias artimiausias įvykis – rugsėjo 10-ąją pristatoma pirmoji sezono premjera "Mažylis R-r-r-r", kurį stato į Kauną atvykę du lėlininkai iš Ukrainos – režisierius Michailas Jaremčiukas ir dailininkė Lesia Lučko. Taip teatras išreiškia palaikymą Ukrainos menininkams, kurie be galo nedėkingu laiku nenuleidžia rankų ir kuria toliau, be to, šių kūrėjų talentas papildo kauniečių lėlininkų kūrybinę patirtį.

M.Jaremčiukas – itin turtingą kūrybinę patirtį turintis ir daugeliu apdovanojimų įvertintas Ukrainos lėlių teatro režisierius. Kaune teatralas pirmą kartą lankėsi prieš daugiau nei 30 metų. Tada jis čia viešėjęs kaip turistas ir lėlių teatre žiūrėjęs spektaklį su kolegomis.

"Jaučiuosi čia gerai, kaip ir tada, tik tuomet mus ir Kauną skyrė didelė distancija, o dabar ji sumažėjo. Pasaulis keičiasi ir dabar tai, kas yra čia, yra ir pas mus. O tada tai buvo didelis užsienis, kai atvažiavome į Kauną, čia viskas mums buvo netikėta ir nauja. Dabar visur daug kas panašu. Su savo teatru keliavau po visą pasaulį ir atvažiavęs čia jaučiuosi kaip namie, kaip ir kitose šalyse. Tarp lėlių teatro čia ir Ukrainoje taip pat nematau didelio skirtumo. Seniau tie skirtumai buvo labai ryškūs, ypač kai teatre dirbo dailininkas V.Mazūras, bet laikui bėgant jie pradėjo nykti, nes spektakliai taip pat neišvengia kitų kultūrų įtakos. Seniai mačiau tokias lėles, kurių estetika kurioje nors šalyje būtų visai kitokia. Man čia dirbti lengva, patogu, labai puiki trupė, puikiai suprantame vienas kitą. Nėra jokių barjerų", – įspūdžiais ir pastebėjimais dalijosi kūrėjas.

Atgiję žaislai

"Mažylyje R-r-r-r" pasakojamos dvi istorijos pagal Theodoro Geiselio bei Donaldo Bisseto pasakas, apie paršelį Ikarą, kuris norėjo skraidyti, ir drambliuką, kuris perėjo kiaušinį. Pagrindinė tema – skrydis, todėl spektaklyje viskas skrenda. Nereikėtų šio žodžio suprasti vien tiesiogine prasme, nes skraidyti galima ir savo svajonėse.

"Visi vaikai skrenda, nes moka fantazuoti, lengvai nusikelti į kitą erdvę. Norint skraidyti nebūtina pakilti į dangų, galima skristi ir savo fantazijose, skristi širdimi", – pasakojo režisierius.

Spektaklis įgis žaidimo formą, nes šios pasakos bus žaidžiamos, kaip su lėlėmis namie žaidžia vaikai. Anot režisieriaus, žaidimas – forma, pati artimiausia vaikams. Spektaklyje veikia personažai, panašūs į klounus, kurie kalba mažiau žodžiu, bet daugiau savo plastika ir mimikomis. Žaidimo forma pasirinkta todėl, kad suprantama vaikams visame pasaulyje. O pavadinimas atspindi pagrindinį spektaklio veikėją – tigriuką. Būtent tigriuką, nes D.Bisseto pasakoje tai labai populiarus rašytojo išgalvotas personažas, veikiantis beveik visose jo pasakose. Spektaklyje tigriuką įkūnys pliušinis tigriukas – lėlė, kurią galima sutikti kiekvienuose namuose.

Lėlė spektaklyje veikia kaip žaislas. Aktoriai rankose laikys lėles, labai panašias į tas, kurias galima nusipirkti parduotuvėje. "Man labai svarbu tai, kad aktoriai provokuotų vaikus žaisti su savo lėlėmis. Kad scenoje lėlė būtų gyva, kad gyventų visavertį savo gyvenimą, kokį tik gali turėti. Didžiausias uždavinys mums – atgaivinti lėlę taip, kad į ją būtų įdomu žiūrėti ir per šias istorijas atskleisti pačią lėlę. Tikiuosi, kad vaikams visa tai bus įdomu, kad išsineš mūsų skleidžiamas teigiamas emocijas. Noriu jiems palinkėti užaugti tokiems, kokie svajoja būti, ir eiti tuo keliu, kuriuo privalo eiti", – palinkėjo M.Jaremčiukas.


Kas? Spektaklio vaikams "Mažylis R-r-r-r" premjera.

Kur? Kauno valstybiniame lėlių teatre.

Kada? Rugsėjo 10 d. 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių