Kauno dramos teatras: lai dramos lieka teatre

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT) naująjį sezoną pasitinka rugsėjo 15 dieną scenos ribas peržengiančiu teatralizuotu renginiu.

Susitelks kūrybai

„Po dvylika metų užsitęsusios rekonstrukcijos 97-ąjį sezoną pradedame galutinai užbaigę statybas, šią estafetę perduodami kitiems Lietuvos teatrams. Išsivadavę iš statybos pastolių, susitelksime kūrybai“, – sako generalinis teatro direktorius Egidijus Stancikas.

Rugsėjo 15 d. 19.30 val. teatro fasadas nušvis vaizdo projekcijomis, o teatro prieigose vyks skirtingi Kauno teatrų pasirodymai. Teatralizuotas renginys pažymės rekonstrukcijos pabaigą ir atvers naują kūrybinį sezoną.

„Mums, teatralams, ir Kauno miestui tai reiškia didelę šventę, nes pagaliau baigiame dvylika metų trukusią pastato rekonstrukciją. Galime pasidžiaugti, kad Lietuvos vyriausybė, nepaisant ekonominių krizių, garantavo, kad mūsų kultūros židinys sulauktų pergalingo finišo ir sukibirkščiuotų pačiomis ryškiausiomis kūrybinėmis ugnimis. Ta proga prie teatro paradinio įėjimo vyks teatralizuoti pasirodymai, o vėliau veiksmas persikels į vidų. Didžiojoje scenoje bus galima pamatyti judančių traversų šou, Rūtos salėje akies krašteliu parodysime gyvą būsimo spektaklio repeticiją. Renginys – nemokamas ir  skirtas visiems“, – būsimos šventės akimirkomis dalinasi E. Stancikas.

Užbėgant įvykiams už akių, jau galima išduoti, kad ištikimieji teatro žiūrovai pastebės Didžiosios scenos fojė pasikeitimus. Keletą dešimtmečių menančius atrestauruotus minkštasuolius pakeitė modernūs odiniai baldai. Taip pat akylesnius žiūrovus turėtų sudominti trys įspūdingo dydžio veidrodžiai, kabantys  antrojo fojė aukšto nišose. Žvelgiant į juos iš apačios arba iš priešingos antrojo aukšto fojė balkono aikštelės pusės galima išvysti netikėtus atspindžius ar netgi pasijausti tarsi Danijos princo Hamleto kviestinės trupės artistu.

Kylant į Mažąją sceną, prie lifto įkurdinti teatro apdovanojimai. Stiklo galerijoje galima pamatyti įvairiausių regionų teatrinių festivalių apdovanojimus, taip pat Kauno teatralams teikiamas Fortūnų statulėles, medalius. Nėra tik Auksinio scenos kryžiaus – šie aukščiausi teatriniai apdovanojimai saugomi teatralų. Skirtingų padėkų ir teatre saugomų statulėlių kolekcija – tokia didelė, kad eksponuoti pavyko tik nedidelę dalį, likusioji savo valandos laukia teatro archyve.

Sezono planai

Naujojo sezono šūkis – „Lai dramos lieka teatre“. „Šia žinute kreipiamės į visuomenę, kaustomą įvairiausių geopolitinių neramumų, išgyvenančią asmenines tragedijas, įtampą. Nemanau, kad teatras atlieka pramoginę funkciją, priešingai, padeda apsivalyti tarsi savotiška terapija“, – sako generalinis teatro direktorius E. Stancikas.

Jam antrina ir rinkodaros skyriaus vadovė Agnė Burovienė: „Iš pirmo žvilgsnio – neįpareigojantis kvietimas, tačiau kartu apeliuojantis į dramatiškiausius kiekvieno žmogaus išgyvenimus, kurių atspindį sutinkame teatro scenoje. Ieškodami pozityvo, būsimiems žiūrovams šį sezoną linkime, kad šekspyriškos, ibseniškos ir kitos stipriausios dramos juos sukrėstų, tačiau patogiose, naujai rekonstruoto Nacionalinio Kauno dramos teatro parterio vietose.“

Lapkričio mėnesį bus organizuojamas Baltijos šalių teatrų festivalis. Skirtingai nei prieš porą metų Nacionaliniame Kauno dramos teatre vykusiame festivalyje, šiemet užsienio dramaturgų be teatro kritikų delegacijos turės galimybę įvertinti ne tik Kauno, tačiau ir Vilniaus bei uostamiesčio teatrų ir trupių įdomiausius nacionalinės dramaturgijos pastatymus.

„Labai sužavėjo praėjusių metų Estijos teatro sąjungos organizuotas Baltijos šalių teatrų forumas, kurio metu delegacijoms buvo pristatyta įvairiapusiška ir šiuolaikinė Estijos teatrinė kalba. Todėl šiais metais norisi ir mums atverti platesnę Lietuvos teatrų panoramą“, – idėjomis dalinasi festivalio koordinatorė Rugilė Pukštytė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Bareikis, Storpirštis, 19 a pjesė, 20 a vidurio pjesė... Et, norėtųsi kažko šiuolaikiškai, o ir pačios šūkio/teatro vizijos bent jau mažiau banalios. Padvelks tačiau kada įdomesni vėjai, tam reiktų pasikeitimų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių