Kauniečių svečias – akordeono maestro

  • Teksto dydis:

Akordeonas Lietuvoje  tampa didžiosios scenos lygiateisiu nariu. Įrodymas – vis dažnesni šio instrumento koncertai ir šiuolaikinių lietuvių kompozitorių dėmesys jam. Vienas tokių netrukus vyks Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kitą savaitę vyksiančiame akordeono ir Kauno styginių kvarteto koncerte skambės Vidmanto Bartulio "Nežinios akivaizdoje nedrąsiai giedame..." bei šiais metais sukurta Anatolijaus Šenderovo "Dovydo giesmė" akordeonui ir kvartetui.

Logiška, kad koncerto programoje yra ir XX a. genijaus Astoro Piazzollos kūriniai: juk jo dėka akordeono ir bandonijos muzika tapo ne tik šokių, bet ir klausymo muzika. Koncerte skambės šio autoriaus 1989 m. Niujorke sukurtas kūrinys "Penki tango pojūčiai" bandonijai ir styginių kvartetui.

Dėmesį akordeonui rodė ir žymus austrų Naujosios Vienos mokyklos atstovas Antonas Webernas: 1921 m. jis aranžavo keletą Johanno Strausso valsų iš operetės "Čigonų baronas" ir sujungė į vieną pjesę akordeonui, fortepijonui ir styginių kvartetui. Šis originalus, retai atliekamas kūrinys taip pat skambės koncerte, po truputį visus uždegdamas Kalėdų laukimu.

Koncerte scena dalysis akordeonistas Raimondas Sviackevičius, Kauno styginių kvartetas ir pianistė Lina Krėpštaitė.

Solistas R.Sviackevičius – plataus akiračio menininkas, intelektualiai, su atsidavimu formuojantis savo instrumento įvaizdį, rengiamomis programomis drąsiai peržengiantis muzikinių žanrų ir repertuarų ribas.

Šio atlikėjo kūrybinėje biografijoje – prizinės vietos tarptautiniuose akordeonistų konkursuose "Citta di Castelfidardo", "Pianello Val Tidone", "Premio Internazionale per fisarmonica Stefano Bizzarri" Italijoje. 2000-ųjų IX tarptautiniame akordeonistų konkurse "Premio Internazionale per fisarmonica Stefano Bizzarri" be pirmosios premijos, jis pelnė ir aukščiausią konkurso įvertinimą – "Auksinę lyrą".

Kaip solistas R.Sviackevičius yra griežęs su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Kauno simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu ir Klaipėdos kameriniu orkestrais. Puikiai pažįstamas jam ir Kauno styginių kvartetas (Karolina Beinarytė-Palekauskienė,Vilija Žilinskienė, Eglė Lapinskė, Saulius Bartulis). Pastarasis kolektyvas – aktyvus Lietuvos muzikos bendruomenės narys. Už šiuolaikinės muzikos populiarinimą Kauno styginių kvartetui 2008-aisiais įteiktas metų apdovanojimas "Tikra muzika", 2009 m. už lietuvių kompozitorių muzikos propagavimą Lietuvoje ir užsienyje ansamblis paskelbtas įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu, o 2012 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui kvartetui paskirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės premija.


Kas? Kamerinės muzikos koncertas.
Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.
Kada? Gruodžio 11 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertasrenginiai Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių