Kaune gyvūnus laimino Vatikano nuncijus

Šeštadienį paminėta Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo diena. Šventinėje augintinių eisenoje dalyvavo šimtai kauniečių su savo keturkojais draugais. Pagrindiniu akcentu tapo Vatikano nuncijaus palaiminimas.

Šunys bažnyčioje

Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje kauniečiai į mišias galėjo pasiimti ir savo keturkojus šeimos narius. Čia Gyvūnų dienos proga laikytos mišios. Gauruotų gyvūnų mylėtojai tikino, kad tokios šventės labai reikalingos, nes reikia suvienyti žmones. Naminiams gyvūnėliams šv. mišios taip pat patiko ir tik keli nekantriausieji negalėjo nustygti vietoje, kiti – ramiai buvo bažnyčioje ir klausėsi kunigo kalbų.

„Mes jau trečią kartą dalyvaujame. Su šiuo šuniuku buvome nuvažiavę iki Šveicarijos ir po sniegus vaikščiojome, tad jis jau tikrai patyręs. Jis pripratęs ir klausosi muzikos. Kai bažnyčioje užgrojo vargonai, jis prakėlė snukutį ir įdėmiai klausėsi“, - įspūdžiais dalijosi šventės dalyvė Audronė Vaitkutė.

Katę ant rankų laikiusi Ingrida po mišių sakė, kad jos katinas yra pripratęs prie žmonių dėmesio, tad nebuvo sunku būti mišiose. Moteris džiaugėsi galimybe į maldos namus atsivesti savo keturkojį šeimos narį ir jį palaiminti. „Na į šunis nelabai reaguoja, nes namuose turime šunį. Šiaip pirmą kartą dalyvaujame ir labai džiaugiamės, kad atėjome, labai įspūdinga šventė, jaučiamės pakylėti“, - pridūrė kaunietė.

Sulaukė ir nuncijaus dėmesio

Kauno senamiestyje vykusį renginį šiemet savo vizitu pagerbė ir Šventojo sosto atstovas Lietuvoje arkivyskupas Pedro López Quintana. Apaštališkasis nuncijus Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje aukojo šv. mišias, palaimino gyvūnus bei dalyvavo eisenoje aplink Kauno pilį.

„Man tai didelė patirtis, esu laimingas, būdamas čia. Ši šventė svarbi dėl to, jog jei tu nori ginti žmonių teises, turime ginti kiekvieną Dievo kūrinį. Čia gali kurti pasitikėjimą bei gerbti kitus“, - po palaiminimo kalbėjo iš Vatikano atvykęs nuncijus.

Būtent palaiminimas ir tapo pagrindiniu šventės akcentu, nes gyvūnų šeimininkai išsirikiavo Kauno pilies papėdėje ir sulaukė pašventinimo. Kauniečiai tikino, kad, ko gero, tik Kaune galima palaiminti ne tik žmones, bet ir gyvūnus.

„Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, diena yra itin svarbi mūsų gyvenime. Nenuostabu, kad ir nuncijus noriai prisideda prie šio renginio. Biblijoje rašoma, kad Dievas sukūrė visus gyvūnus, Žemės išteklius, o žmogus turi juos saugoti, globoti ir rūpintis. Ši diena puiki proga tai prisiminti ir susimąstyti“, – sako pranciškonas br. Juozapas Marija Žukauskas.

Gyvūnų eisena

Ketvirtus metus organizuojama Gyvūnų diena pritraukė šimtus augintinių ir jų šeimininkų. Tradiciškai dalyviai apžygiavo garbės ratą aplink istorinę miesto vietą – Kauno pilį. Eisenoje žygiavo ne tik įvairių veislių šunys, bet ir katės bei arkliai.

„Pagrindinis šventės akcentas – neprarasti sakrališkumo ir palaiminti gyvūnus, tačiau tai kartu ir visos šeimos šventė. Šiais metais neskaičiavome, kiek yra gyvūnų, tačiau tikimės kitais metais, kai švęsime penkmetį, turėsime konkretesnius tikslus. Šiemet norėjome dar labiau išsiplėsti. Turime lankytojų, kurie mūsų idėja patikėjo nuo pat pradžių, tačiau kasmet prisijungia ir kiti. Manau, kad dvigubai kasmet paaugame“, - kalbėjo Gyvūnų dienos organizatorė, Metų kaunietė Aistė Grybauskienė.

Eisenoje dalyvavo ir įvairių gyvūnų organizacijų atstovai, kauniečius džiugino Kauno zoologijos sodo darbuotojai, kaniterapija užsiimantys visuomenininkai. Švente džiaugėsi ir politikai Orinta Leiputė, Vytas Gedvilas, Dainius Pavalkis ir kiti. Jie tikino, kad tokia šventė reikalinga siekiant didesnio bendruomeniškumo.

„Visą gyvenimą turėjau gyvūną, bet dabar neturiu sąlygų jį auginti. O šiaip mano anūkai ir vaikai visi turi augintinius. Manau, kad tokia šventė reikalinga pabrėžti meilę gyvūnui ir vienas kitam. Jeigu nemyli gyvūnų, nemylėsi ir savo artimo žmogaus“, - mintimis dalijosi V.Gedvilas.

Jam pritarė ir kiti šventės dalyviai. Jie sakė, kad mylėti gyvūnus yra labai svarbu. „Žmonės visai nebemoka mylėti, nors jie privalo mylėti viską, kas yra gamtos sukurta. Dėkoju visiems šventės iniciatoriams iš visos širdies, nes manau, kad Lietuvoje niekur kitur tokios šventės nėra, nes kartu šventė skatina būti atsakingiems už gyvūnus“, - kalbėjo dvylikos metų šuniuką atsinešusi A.Vaitkutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šrekas

Šrekas portretas
Sako Kaune palaimino gyvūnus:) . O jau kokius daugiau gyvūnus, jei ne šunis. Nes Kaunas tikras šunynas. Visur šunų nušikeliota, kur tik eisi, o labiausiai tai kiemai ir jų šaligaviai, ir prie laiptinių, nes šuo kai tik pajunta kad jau išėjes į lauką, tai ir šyka tuoj pat prie pat laiptinių, ir šeimininkai nerenka jų šūdų.

Perlas

Perlas portretas
"Jeigu nemyli gyvūnų, nemylėsi ir savo artimo žmogaus“. Perlas. Deimantas. Bet aš balsuoju už atvirkščiai, net jei kokia vyro lupama moterytė pasakoja apie avo skriaudiką - "Jis geras žmogus, šunį laba myli".

VyDas

VyDas portretas
VyDas Gedvilas. Džaugėsi politikai. Koks sutapimas, kad sumanė viešai pasidžiaugt kai artėja rinkimai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių