Kaune veiklą pradeda „Teatro fabrikas“

Kaune veiklą pradeda jauniems menininkams skirta erdvė „Teatro fabrikas“. Nors idėją įgyvendinantis Kauno dramos teatras negavo laukto finansavimo patalpoms įrengti, projektą ėmėsi įgyvendinti savo jėgomis.

„Mes tikėjomės, kad gausime lėšas ir pirmiausia rekonstruosime pastatą ir tada jau galėsime įgyvendinti tą idėją kviesdami jaunuosius menininkus. Kadangi finansavimo negavome, mes tas erdves baigiame įveiklinti ir šiomis dienomis priėmėme žmones, kurie specialiai dirbs būtent tik toje nišoje ir tas teatro kūrybinis laukas užsipildys dar viena veiklia niša – „Teatro fabriku“, – BNS sakė Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

Pasak jo, sutvarkytos yra ne visos erdvės, tačiau ruošiamasi veiklą pradėti dalyje jų ir po truputį plėstis. Jau dabar šiose patalpose laikinai įsikūręs „Romuvos“ kino teatras, kurio pastate buvo skubiai pradėta rekonstrukcija.

Nuo kitos savaitės dramos teatre pradės dirbti vadybininkė, kuri kuruos išskirtinai „Teatro fabriko“ projektus, jo veiklą planuojama plėsti po truputį.

„Norime, kad jaunieji menininkai atėję ir patys įdėtų šiek tiek pastangų į erdvių kūrimą“, – kalbėjo E.Stancikas.

Norime, kad jaunieji menininkai atėję ir patys įdėtų šiek tiek pastangų į erdvių kūrimą.

Kauno miesto bei rajono ir Jonavos rajono savivaldybių bei Kauno teatrų ir menininkus ruošiančių universitetų atstovai pernai pasirašė kreipimąsi į Vyriausybę, kuriame atkreipiamas dėmesys, kad Kaunas neturi eksperimentinės erdvės jauniesiems menininkams ir prašyta atsakingai pažvelgti į šią situaciją bei skirti lėšų šiam projektui.

Teatrų atstovų teigimu, jaunieji menininkai po studijų pabaigos Kaune neturi erdvės eksperimentuoti – leisti juos į didžiąsias scenas pernelyg rizikinga finansiškai, todėl ir nuspręsta sukurti erdvę, kur skirtingų disciplinų ir sričių menininkai galėtų laisvai eksperimentuoti, įgyti patirties ir tobulėti. Tokios erdvės nesant, kūrybinių disciplinų absolventai neretai palieka Kauną, ieškodami geresnių sąlygų dirbti kituose miestuose.

Dramos teatro teritorijoje tam numatyti du pastatai, taip pat buvo parengtas preliminarus rekonstrukcijos projektas, pagal kurį juose buvo numatyta 300 vietų salė, repeticijų salės – viskas, ko reikia nedideliam teatrui. Skaičiuota, kad norint sutvarkyti visus esamus pastatus, tai kainuotų 10 mln. eurų. Pirmame etape jaunųjų menininkų erdvei tikėtasi gauti 5 mln. eurų struktūrinių fondų finansavimą.

Buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutės BNS buvo išsakęs palaikymą šiam projektui ir žadėjo, kad jam atsiras lėšų, tačiau finansavimo „Teatro fabrikas“ negavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
kompartijos aktyvas suseno
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių