Kaune skambėjo Palestinos vardas

Vilniuje prasidėjus knygų mugei, ne visas kultūrinis gyvenimas persikėlė į sostinę. Pirmosios knygos apie Palestiną lietuvių kalba pristatymas įvyko ketvirtadienį Kaune, dieną, prieš ją pristatant Vilniuje.

Pustrečių metų Palestinoje gyvenusios žurnalistės Giedrės Steikūnaitės knygos pavadinimas yra kiek ironiškas: "Palestina: Laisvė yra labai graži."

Palestinos valstybės nepripažįsta didžioji dalis Vakarų pasaulio, tarp jų ir Lietuva. Palestina nėra visateisė Jungtinių Tautų narė, o svarbiausia – palestiniečiai gyvena okupacijos sąlygomis – Izraelis visiškai kontroliuoja jų gyvenimą, ekonomiką ir net judėjimą.

"Išvykau į Londoną studijuoti žurnalistikos ir kažkuriuo metu pas mane atėjo Palestina. Ar aš pati nuėjau pas ją. Pamačiau žemėlapį su kintančiomis jos sienomis ir uždaviau sau klausimą – kur pradingo visa ta žemė", – pasakojo autorė ne tik apie knygos, bet ir savo susidomėjimo Palestina priešistorę.

Ketvirtadienio vakare ji trisdešimčiai į knygos pristatymą susirinkusių kauniečių emocingai ir sudomindama pasakojo apie palestiniečių gyvenimą, aistringai diskutavo.

Knyga parašyta publicistiniu stiliumi. Joje – 27-ių palestiniečių istorijos, papasakotos jų lūpomis.

"Nenorėjau būti balta europietė, atvažiavusi ir kažką už juos papasakojusi. Reikėjo man ten nuvažiuoti. Sutikau daug gerų žmonių, jie man papasakojo daug savo istorijų ir buvo neteisinga, kad jos – kompiuteryje, o ypač mūsų brangiojoje šalyje, kurioje jos niekada nebūna pasakojamos", – kalbėjo autorė.

Knygos herojai – paprasti palestiniečiai. Tarp jų – ūkininkai, menininkai, fotožurnalistas, psichologai, kurie dalijasi mintimis apie kasdienį gyvenimą, savo šeimų istoriją, okupaciją. Knygoje yra ir autorės intarpų – prisiminimų, eilėraščių, vaizdelių.

"Tikiuosi, suprasti galėsime per žmonių likimus, o ne iš politikų iš tribūnų kalbų, kuriomis jie patys netiki'', – susirinkusiesiems pasakojo autorė.

Informacijos ir suvokimo apie Palestiną Lietuvoje nėra daug. Pagrindinės žinios, kurios mus pasiekia iš šio krašto, dažniausiai būna apie prasidėjusius neramumus, paaštrėjusį konfliktą su Izraeliu, smurtą.

Visiems Artimiesiems Rytams skendint chaose, tai tampa tik dar viena vieta, kuriame vyksta kažkoks iki galo neaiškus ir nesuprantamas konfliktas. Vis dėlto autorė yra įsitikinusi, kad kas jau kas, bet lietuviai tikrai turėtų suprasti palestiniečių padėtį ir likimą.

"Mus okupavo, juos okupavo. Mus trėmė, juos trėmė. Iš mūsų atėmė žemę, atėmė ir iš jų. Tik mes grįžome iš tremties, o jie vis dar joje. Laisvės troškimas toks pats ir ten, kaip čia. Labai panašūs esame. Palestinoje labai derlingos žemės ir žmonės vertėsi ūkininkavimu. Kaip mes – nuo arklo, taip ir jie", – pasakojo autorė.

Mus okupavo, juos okupavo. Mus trėmė, juos trėmė. Iš mūsų atėmė žemę, atėmė ir iš jų. Tik mes grįžome iš tremties, o jie vis dar joje.

Renginyje apie Palestiną pasakojo ir aktyvistė Gabrielė Tervidytė, kuriai į šią šalį grįžti draudžiama. Praėjusią vasarą moteris buvo suimta Izraelyje, įkalinta ir išsiųsta atgal į Lietuvą, kaip spėjama, dėl aktyvizmo.

G.Tervidytė pasakojo ne tik istorijas iš Palestinos, bet ir pristatė savo fotografijų parodą, kuri Kauno įvairių tautų kultūros centre veiks iki mėnesio pabaigos.

Filmą apie palestiniečių vaikų gyvenimą pabėgėlių stovykloje rodė ir kitas aktyvistas – Jonas Ohmanas, neseniai Prezidentės apdovanotas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" medaliu.


Šiame straipsnyje: Palestinaknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jo.

Nu jo. portretas
Viskas bus ok, kuomet palestincai mylės save labiau, nei nekes žydų. Kaip sakė kavenska Golda Meyr. O kolkas "drop that stone, kid!"

palestina

palestina portretas
palestina nuo zydu amaro ginasi kum gali peiliais irgi niekp cia nuostabaus tu darytum ta pati

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
O tarp knygos herojų - paprastų palestiniečių - ar yra paprastų teroristų istorijos? Tų, kurių net moterys, ginkluotos peiliais, puldinėja Izraelio policininkus?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių