Atvėrė duris į biblinių augalų pasaulį

  • Teksto dydis:

VDU Kauno botanikos sodo oranžerijoje šiandien atidaryta biblinių augalų paroda. Šia proga prisimintos Biblijoje minimų augalų istorijos, vertingosios savybės: susirinkusieji galėjo ne tik pamatyti seniausiais laikomus augalus, bet ir paragauti jų vaisius. 

„Parodą atidarome susikaupimo ir rimties laikotarpiu. Manome, kad labai svarbu pasidalinti žiniomis ir parodyti šiuos išskirtinius augalus“, – sakė VDU Kauno botanikos sodo direktorius Nerijus Jurkonis.

Parodoje pristatomi seniausi, dar Biblijoje minimi augalai, kurie auga VDU Kauno botanikos sode.

„Šiuos augalus tyrinėja mokslininkai, jais aktyviai domimasi dėl vertingųjų savybių: vieni vartoti balzamuoti, kiti ypač vertinami dėl grožį puoselėjančių medžiagų“, – susirinkusiesiems pasakojo VDU Kauno botanikos sodo oranžerijos vedėja Judita Varkulevičienė.

Biblinių augalų parodoje eksponuojama apie 50 augalų. Tai – seniausiu laikomas figmedis, kurio lapais prisidengę iš Edeno sodo išėjo Adomas ir Ieva, Jeruzalės Alyvų kalne augę alyvmedžiai, teisingumo  simbolis granatmedis, Kristaus kančios augalu vadinamas lauramedis ir kt. Kai kuriuos Biblijoje minimus vaisius Botanikos sodo edukacijos ir rekreacijos sektoriaus vedėja Vitalija Petrauskaitė kvietė ir paragauti: stalą puošė įvairūs riešutai, obuoliai, bananai, kvepėjo Botanikos sode užaugintų vaistingųjų augalų arbatos.

Parodoje sveikinimo žodį taręs ir degustacijų stalą laiminęs Garliavos Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Gintaras Urbštas pasidžiaugė, kad Advento laikotarpiu organizuojami tokie renginiai.

„Labai svarbu, kad žmonės sužino ne tik teoriją, bet ir pamato augalus, paragauja. Džiugu šioje parodoje matyti ir jaunimą – atvyko katalikiškos mokyklos statusą turinčios Šv. Pranciškaus gimnazijos atstovai“, – sakė klebonas.

G. Urbštas žmogų sulygino su augalu ir priminė, kad geras medis neša gerus vaisius – nuo usnių niekas nerenka figų.

Renginyje dalyvavęs Veiverių Šv. Liudviko bažnyčios klebonas Kęstutis Vosylius susirinkusiuosius kvietė ne tik pasidžiaugti augalais bei čia esančių draugija, bet ir jam grojant gitara kartu giedoti.

Biblinių augalų paroda VDU Kauno botanikos sode organizuojama nuo 2011 m. Šių metų parodą galima lankyti iki kalendorinių metų pabaigos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių