Kaune prasidėjo aviacijos šventė

Liepos 14-tąją Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas tapo pagrindiniu traukos objektu tiek miesto gyventojams, tiek ir miesto svečiams.

Čia prasidėjo dvi dienas truksianti aviacijos šventė. Ja  norima pagerbti prieš 85 metus per Atlantą skridusius legendinius šalies lakūnus ir paminėti Lietuvos atkūrimo šimtmetį.

Žuvusiųjų pagerbimas

Šventė prasidėjo nuo žuvusių ir Anapilin išėjusių aviatorių pagerbimo tylos minute. Daugelis jų paliko didelį įspaudą ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio aviacijos istorijoje.

"Pagalvojau, kad aviatoriai, lakūnai arba jiems prijaučiantys žmonės yra labai drąsūs, nes jų negąsdina joks lietus", -  kalbėjo minėjimo vedėja Birutė Prekevičiūtė.

Žodį tarė ir Lietuvos aviacijos muziejaus direktorius Remigijus Jankauskas, kuris pasidalino motinos prisiminimais apie S. Dariaus ir S. Girėno skrydį. "Minios 1933 m. liepos 17 d. laukė parskrendančios oranžinės ,,Lituanicos“. Tarp jų buvo ir mano mama, ji pasakojo, kad tie kariai, tie savanoriai, miestelėnai sudarė tikrai didelę minią. Jų, kaip ir mūsų, negąsdino joks lietus, ką jau kalbėti apie tą lietų, tą audrą, kuri pastojo kelią ,,Lituanicai“, - sakė R. Jankauskas.

Aleksoto seniūnė Lukrecija Navickienė pridūrė, jog šis lakūnų žygis yra vienas didingiausių minint Lietuvos šimtmetį.

Renginio metu netrūko įvairovės – sveikinimo kalbų, atliekamos muzikos, lėktuvų skrydžių ir, žinoma, lietaus. Susirinkusieji galėjo mėgautis parodomaisiais akrobatiniais skrydžiais. Į orą kilo sraigtasparniai, NATO naikintuvai, skraidyklės, parasparniai, savadarbiai, akrobatiniai lėktuvai. Susirinkusiųjų dėmesį patraukė S. Dariaus bei S. Girėno lėktuvo ,,Lituanica“ kopijos skrydis.

Jaudulys prieš skrydį

Šventės dalyvis, pilotas Mindaugas Liutvinavičius aviacijos šventėje dalyvauja jau nuo 50-ųjų S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą minėjimo metinių. Pilotas šventėje skraidins amerikiečių lėktuvą Grumman AA-5 Traveler.  Paklaustas, ar lietus netrukdys skristi, atsakė: "Esant silpnam lietui skristi galima, tačiau jei lyja labai stipriai, yra tikimybė, jog į lėktuvo oro kanalus gali prisisiurbti vandens ir variklis gali užgesti“. Pilotas pripažįsta, jog prieš skrydį jaudinasi.

"Manau, kad jaudulį reikia jausti visą laiką, tuomet gali susikaupti. Prieš kylant į orą jaudulys padeda apsvarstyti savo veiksmus, bent jau kiek įmanoma, juos numatyti į priekį", - pasakojo M. Liutvinavičius.

Lietus netrukdo

Nors oro sąlygos nėra labai palankios pilotams ir šventės stebėtojams, pastarųjų oro sąlygos tikrai neliūdina. Dauguma dalyvių į renginį susirinko pamatyti būtent akrobatinių lėktuvų triukų. Netoli šventės vietos gyvenantis Simonas Zajančkauskas sako, jog vis pasirodantis lietus tikrai netrukdo: ,"Jei tik yra noro pamatyti šventę, lietus nėra svarbus stebint lėktuvų pasirodymus. Labiausiai laukiu akrobatinių triukų", - reigė kaunietis.

Gedas ir Gabrielė Pociai iš Vilniaus atvyko aplankyti tėvų ir pamatyti šį renginį. "Labiausiai norime pamatyti lėktuvų akrobatinius triukus bei NATO naikintuvus", - sako Pocių šeima. Kaunietė Rūta Pumpaitienė taip pat džiaugėsi švente: "Oras pasitaikė geras, lietus negąsdina. Pačią šventę vertinu puikiai".

Šventė tęsis ir rytoj.

Sekmadienio (liepos 15 d.) programa:

12.00 val. - dviračių žygio, skirto S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 85-mečiui, startas.

12.00 val. - 23.00 val - lėktuvų ekspozicija, oro tunelio įrenginys, skirtas parašiutinių šuolių imitacijai, aviacijos istorijos fotoparoda, šeimos ir kitos pramogų zonos, atrakcionai vaikams, lauko kavinės, prekybos mugė, aitvarų ir modelių dirbtuvės.

12.30 val. - šventės žvaigždžių – reaktyvinių lėktuvų L39 akrobatinės grupės „Baltic Bees” pasirodymas; - laisvoji parodomųjų skrydžių programa.

13.30 val. - edukacinė programa vaikams ir visai šeimai „Jei aš būčiau lakūnas”. Apžvalginiai skrydžiai.

14.30 val. - muzikinė programa. Grupės „Laimingu būti lengva” koncertas.

15.30 val. - priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos parodomoji programa.

16.00 - 18.00 val. - laisvoji parodomųjų skrydžių programa, apžvalginiai skrydžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kentas

Kentas portretas
Zjbs skaitals beveik kaip mano kregzde

Tomukas

Tomukas portretas
Nato naikintuvai taip ir neatskrido, straipsnio autore matyt pati nedalyvavo. O šiaip renginys išties puikus ir kaip sakoma nėra blogo oro jei tinkamai apsirengi.

Labai

Labai portretas
vakar daug žmonių buvo Aviacijos šventėje. O vakare,po renginio mašinų spūstis. Veiverių gatvė užsikimšusi. Dar šaligatvių remontas. O oras nebuvo blogas. Ryte nekoks,bet po pietų ir be lietaus,ir šilta.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių