Kaune – operos karaliaus D. Chvorostovskio atminimo vakaras

Ketvirtadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje įvyks koncertas, skirtas Kauno miesto simfoninio orkestro gero bičiulio, vieno geriausių pasaulyje solistų, baritono Dmitrijaus Chvorostovskio atminimui. Elta primena, kad šios operos žvaigždės pasaulis neteko praėjusių metų lapkričio 22-ąją.

Pristatydami D. Chvorostovskį, koncerto rengėjai pabrėžia, kad nuo pat savo karjeros pradžios žiūrovus jis stebino sodriu ir nepaprastai gražiu balso tembru, įgimtu muzikalumo pojūčiu, aukštu profesionalumu. Solistas ne kartą yra sakęs, kad jam svarbiausia, jog klausytojai atsimintų ne jo asmeninio gyvenimo detales, o balsą.

Išskirtinio talento pasaulinė karjera prasidėjo po debiuto P. Čaikovskio operoje „Pikų dama“ Nicoje. Būtent tada D.Chvorostovskiui atsivėrė prestižinių pasaulio teatrų durys. Jis buvo pakviestas į Karališkąjį „Covent Garden“ operos teatrą Londone. Taip pat buvo kviečiamas į „Metropolitan Opera“ teatrą Niujorke, Bavarijos valstybinę operą Miunchene, „La Scala“ Milane, „Colon“ teatrą Buenos Airėse, Vienos valstybinę operą, Zalcburgo festivalį, Paryžiaus, Čikagos, Sankt Peterburgo teatrus bei garsiausius operos festivalius visame pasaulyje.

Jis rengė solinius koncertus Seule, Osle, Stambule, Jeruzalėje, dainavo ir didžiausiose scenose Australijoje. D. Chvorostovskis dažnai koncertuodavo akompanuojant aukščiausio lygio orkestrams, tokiems kaip Niujorko filharmonijos, San Francisko simfoniniam, Roterdamo filharmonijos, kitiems garsiems kolektyvams. Per savo karjerą D.Chvorostovskis dainavo su s muzikos grandais Luciano Pavarotti, Anna Netrebko, Lara Fabian bei kitomis pasaulinėmis žvaigždėmis.

Charizmatiškas scenos grandas savo talentu žavėjo ir Lietuvos klausytojus. Anot Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo Algimanto Treikausko, šio orkestro ir garsaus baritono kūrybinis bendradarbiavimas užsimezgė 2013 metais. D. Chvorostovkis muzikos gurmanams surengė išskirtinį koncertą Pažaislyje, kur pasirodė kartu su sopranu Barbara Frittoli, tenoru Stefano Secco bei maestro Constantinu Orbelianu, Kauno miesto simfoniniu orkestru bei Kauno valstybiniu choru.

Kiek vėliau operos karaliumi tituluojamas solistas bei Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas šio orkestro vyriausiojo dirigento C. Orbeliano, surengė koncertus Kaune, Vilniuje, Rygoje, Taline ir Helsinkyje. Šie pasirodymai susilaukė didelio klausytojų susidomėjimo. Todėl D. Chvorostovskis būtent Kauno orkestrą pasirinko įrašinėti istorinę Giuseppe Verdi operą „Simon Boccanegra“. Įrašuose taip pat dalyvavo Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro žvaigždės - Barbara Frittoli (sopranas, Italija), Stefano Secco (tenoras, Italija) ir Marco Caria (baritonas, Italija) bei solistai iš Lietuvos - Eglė Šidlauskaitė (mecosopranas), Kostas Smoriginas (baritonas), Kęstutis Alčauskis (tenoras) ir Kauno valstybinis choras. Šią kompaktinę plokštelę Niujorke leidžiamas žurnalas „Opera News“ pripažino geriausia 2015 metų kompaktine plokštele.

2016-aisiais D. Chvorostovskis kartu su maestro C. Orbelianu nusprendė būtent Kaune įrašyti G. Verdi operą „Rigoletto“. ELTA yra skelbusi, kad įrašant operą dalyvavo žymiausios klasikinės muzikos žvaigždės: garsiausias rusų baritonas D. Chvorostovskis, žinomiausias „Metropolitan opera“ jaunosios kartos sopranas iš JAV Nadine Sierra, tarptautinių konkursų laureatė mecosopranas iš Baltarusijos Oksana Volkova, daugybę vaidmenų sukūręs italų tenoras Francesco Demuro, visame pasaulyje koncertuojantis bosas iš Italijos Andrea Mastroni. Kartu su šiomis žvaigždėmis įrašuose dalyvavo ir solistai iš Lietuvos: mecosopranas E.Šidlauskaitė, baritonas K. Smoriginas, bosas Tadas Girininkas, baritonas Andrius Apšega, tenoras Tomas Pavilionis, bosas Liudas Mikalauskas. Taip pat – Kauno valstybinio choro vyrų grupė, vadovaujama meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Petro Bingelio.

Pažymėtina, kad šis daug jėgų bei laiko pareikalavęs projektas sulaukė pasaulinio pripažinimo. Albumas įtrauktas į 2017 metų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25-uką. Taip pat apdovanotas Tarptautiniu profesionalios muzikos „BraVo“ apdovanojimu.

„Kauno miesto simfoninis orkestras tik šviesiausiomis mintimis prisimena šį nepaprastai talentingą, charizmatišką ir nuoširdų ilgametį bičiulį. Mūsų draugystę jungė muzika. Todėl orkestras ir rengia koncertą šiam operos karaliui atminti. Koncerte dalyvaus leidybiniuose projektuose kartu su D. Chvorostovskiu dirbę solistai – mecosopranai O. Volkova ir E.Šidlauskaitė, bosai K. Smoriginas, T. Girininkas ir L. Mikalauskas, baritonas A. Apšega ir tenorai T.Pavilionis bei K. Alčauskis. Diriguos maestro C. Orbelianas“, – prieš koncertą apie būsimą renginį pasakojo orkestro vadovas A. Treikauskas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
To vakaro atmosfera liko giliai širdyje. Toks nepaprastai nuoširdus buvo šis dainininkas, garsusis baritonas, tolerantiškas publikai. Koncerto siela dirigentas K. Orbelianas tikra vakaro siela.

Konstantinas

Konstantinas portretas
Puikus orkestras ir solistai. Ispudingas koncertas. Geros emocijos. Ačiū,

Doloresa

Doloresa portretas
Koncertas buvo puikus! Siltas ir nuosirdus...koks ir buvo nepakartojamas baritonas D.Chvorostovskis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių