Kaune – nuotaikingas prancūziškų moksleivių teatrų šėlsmas

Kaunas keturioms dienoms tapo jaunatviška prancūziškosios kultūros ir teatro traukos vieta.

Nuotaikinga atidarymo švente Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) ir Universiteto gimnazijoje prasidėjusi tarptautinė frankofoniškų gimnazijų moksleivių teatrų šventė „Festival des festivals“ (pranc. „Festivalių festivalis“) tapo puikia vieta atskleisti ir tobulinti jaunuosius  talentus.

Prancūzų kalbos ir teatro šventė į Kauno miestą bei LSMU gimnaziją pakvietė daugiau nei 200 mokinių iš Kanados, Ispanijos, Prancūzijos, Italijos, Vengrijos, Bulgarijos, Rumunijos, Serbijos, Rusijos, Čekijos. Renginio programa buvo itin turininga: prancūzų kalba suvaidinta 12 spektaklių, gimnazistai improvizavo ir mokėsi profesionalių Europos animatorių, aktorių, atlikėjų vedamose kūrybinėse dirbtuvėse ir forumuose, lankėsi istorinėse, su Prancūzija susijusiose Kauno vietose.

Prieš šventę – teatralų asamblėja

Tradicinė, 23 –oji prancūzų kalbos ir teatro šventė į Kauną ir Lietuvą atkeliavo pirmą kartą. Ta proga renginio „Festival des festivals“ iniciatorė, frankofoniškus moksleivių teatrus vienijanti belgų ir prancūzų organizacija „ArtDraLa“, vadovaujama energingo Austrijoje gyvenančio frankofono Razvan Rusu, į generalinę asamblėją Kaune subūrė prancūziškai kalbančius teatralus ir mokytojus. Asamblėjoje dalyvavo atstovų iš Prancūzijos, Belgijos, Italijos, Ispanijos, Kanados, Tuniso, Rusijos, Rumunijos, Egipto ir net egzotiškosios Burkina Faso.

Tarptautinį moksleiviškų teatrų festivalį Gimnazija surengė bendradarbiaudama su LSMU, Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija, Prancūzų institutu Lietuvoje, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru, Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėmis. Talkino ir didelis būrys nuoširdžių Gimnazijos savanorių.

Rengti festivalį – teisė ir garbė

Festivalio „šeimininkai“ – LSMU gimnazija, teisę rengti šią šventę iškovojo pernai Lietuvos prancūziškų teatrų festivalyje užėmę pirmąją vietą. Gimnazija garsėja ne tik aukštais mokinių pasiekimais įvairiose mokslo srityse, bet ir dėmesiu prancūzų kalbai. Daugiau nei pusė gimnazistų prancūzų kalbos mokosi išplėstiniu kursu, gimnazijoje dėsto trys prancūzakalbiai mokytojai.

Kad bendrauti prancūzų kalba jiems sekasi puikiai, gimnazistai šmaikščiai pademonstravo festivalio atidarymo šventės metu ir susilaukė aplodismentų iš įvairiomis kalbomis klegančio bendraamžių būrio.

„Kiekvienam universitetui svarbūs talentai, o prancūzų kalba – puikus būdas juos ugdyti“, –  pastebėjo LSMU rektorius, Prancūzijos garbės konsulas Kaune, prof. Remigijus Žaliūnas.

„Tai, kad tarptautinis prancūzakalbių teatrų festivalis pirmą kartą per 23 metus atkeliavo būtent į Kauną – dėsninga, nes jau kelerius metus moksleivių frankofoniškojo teatro centras Lietuvoje yra persikėlęs į LSMU gimnaziją“, – sakė šios gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys.

„Daugeliui jaunų žmonių iš įvairių šalių šios keturios dienos bus išties išskirtinės: jie susipažins ir susidraugaus Lietuvoje, o užmegzti draugystę jiems padės prancūzų kalba“, – renginio svarbą pabrėžė Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius.

„Festivalių festivalis“ Kaune tęsis iki balandžio 20 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tonis

Tonis portretas
Šaunuoliai LSMU gimnazija.

Puiku!

Puiku! portretas
Nerealus renginys, dalyvaujam...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių